Cumhurun Reisi Malumdu Seçimle İlan Edilecek

Dün Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayını Recep Tayyib Erdoğan olarak açıklaması kimse için sürpriz olmadı. Lakin sayın Erdoğan’ın teşekkür konuşması bir çok sürprizi içinde barındırdı.

Modern cumhuriyetin kurulmasından bu yana ilk defa reisini seçecek cumhura seslenen Erdoğan, konuşmasında sadece Türkiye’nin reisliğine aday olmadığını Osmanlı ınterlandına da liderlik edecek bir başlangıç yaptığını vurgulamış oldu. Anadolu coğrafyasının bir asrı aşkın bir süredir sahipsiz bir şekilde batının eşiğini aşındırmasına hayır diyen bir liderliğin vurgularıyla doluydu konuşma.

Selahaddinlerden, Ertuğrul Gazi’lerden bahsederken Erdoğan, adeta bir gecede geçmişine sırtı döndürülen bir coğrafyanın tekrar özüne kavuşma vaktinin geldiğini ilan ediyordu.

Sultan Vahdettin’den beri bu coğrafya en son ne zaman söze dualarla başlayan, fatihalarla bitiren bir cumhurbaskani görmüştü.

Cumhurbaşkanlığı seçimine dini alet etmeyin cümlelerini sarfedenler, bu coğrafyanın değil siyasete, attığı adıma bile dinini aksettirmemeyi abes sayan bir ruha sahip olduğunu hiç bir zaman anlamadı.

Altı yüzyıllık bir çınarın toprak altında kalan köklerinden filizlenen bir dirilişin habercisi oldu konuşma. Padişahlar ceddinden gelen bir şehzade vakarıyla Cumhurun Reislik makamına kan bağı ile değil yine cumhurun tercihleriyle gelecek bir liderlik.

Bu bir yönü ile de Anadolu’nun hiç bir baskı altında kalmadan, düşman tehdidi ya da şartların zorlaması olmaksızın,  ya da herhangi bir vesayet dayatmasından uzak olarak, kendi hür iradesi ile ilk defa kendi lider tercihini yapacağı bir seçim olacak.

Şartların dayattığı değil, cumhurun tercih ettiği, ya da bir başka ifade ile tayin ettiği bir lider.

Evet seçim henüz gerçekleşmedi, lider belirlenmedi diyebilirsiniz, ama son 12 yıldır yaşananlar seçimin sonucunun ne olucağını yani seçimin aslında sadece malumun ilanından ibaret olucağını gösteriyor.

Cumhur tercihini yapalı çok olmuştu ama sadece birilerine “Rabbim bize fırsat verilmedi” deme şansı olmasın diye sandık başına gideceğiz. Gideceğiz ki dostlar sevinsin, kalbinde fitne ve fesat olanlar ürksün.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.