Yerel Yönetimlerde Yedi Kocalı Hürmüz Vaziyetleri

 

 
Eskilerimiz bilirler; bir Yedi Kocalı Hürmüz tiplemesi vardı. Bizim yerel yönetimler birazcık bunu andırıyor.
 
Şöyle ki: Bir ilde seçilmis Belediye Başkanı var; atanmış Vali var; iktidar partisinin İl Başkanı var; iktidar partisinin Vekil ağabey(ler)i var; bir de "normal" vekiller var.
 
Bu durum ilçelerde daha da vahim bir durum arz ediyor. Yukarıdaki sayılanların üzerine, İlçe Belediye Başkanı, İlçe Başkanı ve Kaymakam da eklenince, İlçe nezdinde durum tam da Yedi Kocalı Hürmüz'ü andıran bir hal alıyor.
 
Önerimiz:
1- 6360 Sayılı Yasa ile Büyükşehirlerdeki il özel idarelerine ait gorevlerin büyükşehir belediyelerine devredilmesi ile, görev alanları iyice daralan valilik ve kaymakamlık makamları kaldırılsın.
 
İcap ettiği taktirde ileride, yore halkinin sectigi "bolge valiligi" kurumu ihdas edilebilir. 
 
2- Parti il teskilatlari sadece secim suresince var olsunlar. Bu durum, vekillerin de daha bir "bagimsiz" olmalarinin, baska bir ifade ile teskilata karsi degil de, direk secmene karsi sorumlu olmalarinin da yolunu acacaktir.
 
3- Dar bolge secim sistemi uygulanarak; vekillerin tum ilin vekili degil, daha kucuk olcekde dar bir bolgenin vekili olmasi saglansin. Vekillerin tum il bazinda yetkileri bu sekilde "kontrol" altina alinmis olur. Bu vesile ile, kime karsi sorumlu olduklari da net bir sekilde belirlenmis olur.
 
Dar bolge secim sistemi ile "agabey" vekilliginin de onune gecilmis olur.
 
5- Belediye baskan adaylarini belirleme sureci, en az 6 ay onceden baslatilsin. Son dakikada belirlenen supriz isimler yerine, projeleri ile one cikan adaylar olsun. Icabinda, ayni partiden birden fazla aday olabilsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.