Yurtdisi Millet Vekilligi

Yurtdisi Milet Vekilligi: Temsilde Esitlik ve Adil Secim Ilkesi Geregi...

Nasilki her ilin; o ilde ikamet edenleri temsilen (o ilin nufusuna orantili olarak) belli sayida millet vekili var. Yurtdisinda ikamet eden vatandaslari temsilen de (yurtdisi) milletvekilliginin olmasi lazim.

Her seyden once, "yurtdisi millet vekilliginin" olmayisi Anayasanin (temsilde) esitlik ilkesine aykiri. Ornek olarak, Bursa'mizda ikamet edenleri temsilen vekillerimiz var iken, yurtdisinda ikamet eden bizleri temsilen vekil(ler)imiz bulunmamakta. Dolayisi ile, "bizlerin" sorunlari Türkiye'mizde ikamet eden "sizlerin" sorunlarina oranla daha az ele alinmakta yahut hic alinmamakta. "Sizler"; meselelerinizi takip edecek, Meclis'in ve ilgili kurumlarin gundemine getirecek "sorumlu" vekil muhataplar bulabilirken, "bizler" icin boyle bir imkan bulunmamakta.

"Yurtdisi milletvekiligi" adil bir secim sistemi icin de elzem bir durum arz etmekte. Hali hazirda yurt disinda ikamet eden vatandaslarin oylari, millet vekilligi genel secimlerinde (Türkiye nufusuna oran cercevesinde) tum illere dagitilmakta. Baska bir ifade ile, Bursa'mizda ikamet eden secmenler sadece bilip tanidiklari Bursa'mizin adaylarina oy verir iken, "bizler" 81 ilimizdeki oy verdigimiz partiye ait tum adaylara oy vermis bulunmaktayiz. Misal olarak, ben bir AK Parti'li olarak X sehrindeki bir AK Parti'li adayi tasvip etmiyor olabilirim. O senirde yasasa idim, o adaya oy vermeyecektim. Ama su anki sistemde AK Parti'ye oy vererek zimmen o adayi da desteklemis oluyorum.

Disisleri Bakanliginin verilerine gore, yurtdışında yaklasik 5 milyonu aşkin vatandasimiz yasamakta. Bunlarin yaklaşık 4 milyonu Batı Avrupa ülkelerinde, 300.000’i Kuzey Amerika’da, 200.000’i Orta Doğu’da, 150.000’i de Avustralya’da yerleşmiştir. Bu da yaklasik 35 yurtdisi millet vekiline tekabul eder. Bunun 3 u Amerika, 2 si Avusturalya, 2 si Orta Dogu olmak uzere, geri kalani Bati Avrupa ulkelerine dagitilabilir.

Ozet olarak; temsilde esitlik ve adil bir secim sistemi acisindan yurtdisi millet vekilliginin bir an once uygulamaya konmasi lazim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum