Çocukların korkulu rüyası: Karne

Ara dönemi veya yıl sonu eğitim süresini tamamlayan çocuklar karnelerini alırlar. Bu süreç ebeveynler için kolay gözüksede çocuklar için hiçte kolay bir süreç değildir. Çünkü onları evde bekleyen bir ebevynleri vardır!

Kötü karneyi cezalandırmayın

Uzmanlar alınan kötü karne sonucunda, ailelerin çocuklarını kesinlikle cezalandırmamalarını  tavsiye ediyorlar. Uzmanlar çocuğa verilecek en iyi mesajın, “Bazı notların çok güzel, çalışmanın ve gayret göstermenin sonucunu görüyoruz. Diğer kötü notları da birlikte çalışıp düzelteceğiz. Çünkü aslında sen başarılı bir öğrencisin” olabileceğini söylüyorlar.

Sizce de öyle değil mi?

Siz hiç hayatınızda bir büyük olarak başarısızlık yaşamadınız mı? Hayatta başarılı olmak kadar, başarısız olmakta normaldir. Büyük küçük herkesin başına gelebilir.  Çocuğun başarısızlığını zaten karne üzerinde gören aileler, bir de bunu ceza ile süslüyorlar. Bu anlamda verilen cezaların hiç bir faydası olmayacaktır. Aksine kesilen cezalar çocuğun okula karşı olan şevkini kıracaktır. Çocukları müsbet davranışlarınız ile okula karşı  ısındırın. Alınan kötü not hakkında negatif yorumlar yapmayın.

Kıyas yapmayın

`Komşunun kızı senden daha iyi karne getirmiş` demekle çocuğunuzun karnesini değiştiremezsiniz. Karnesini değiştiremezsiniz değiştirmesine ama, çocuğunuzun komşu çocuğuna ve okula karşı olan düşüncelerini olumsuz yönde değiştirirsiniz. Kıyas yaptığınız çocuğunuz, bir gün sizi de komşu kızının babası veya annesi ile kıyas yapsa ne hissederdiniz? Size, `Arkadaşım kötü not alsada annesi ona hiç kızmıyor`?  dese, siz ne hissederdiniz? Ailelerin tutumu bu konuda çok önemlidir, kendi çocuğunuzu bir başka çocuk ile kıyaslamayı bıraktığınızda, çocuğunuzda ki değişimi fark edeceksiniz.

Başarısızlık gözden geçirilmeli

Bir söz vardır `Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır` diye.

Doğru…

Fakat bunu çocuklara vurduğumuzda, şöyle desek doğru olur:

`Her başarılı çocuğun arkasında, başarılı bir anne-baba vardır`.

Her ailenin isteyi evlatlarının başarılı olmasıdır. Bunu isterken kendimizi bir gözden geçirelim. Başarılı bir çocuk istiyoruz, fakat biz başarılı olması için cezadan başka onlara ne verebiliyoruz? gibi sorular ile kendimizi muhakemeye çekmeliyiz. Ebevyn olarak başarı kavramını bir daha gözden geçirmeliyiz. Çocuklara başarının çok anlamlı olduğunu empoze etmeliyiz. Başarı sadece okulda alınan iyi notlar değildir. Anne ve babası ile iyi geçinebilen çocukta gayet başarılıdır. Büyüklerine karşı saygıda kusur etmeyen çocukta. Başarıyı sadece bir noktada görmeyin.

Çok kullanılan ama hiç fayda vermeyen cümleler

…Ondan birşey istemiyoruz ders çalışsın yeter!.

…Çalışmak için oturuyor ama sürekli aklı başka yerlerde.

…Çok zeki ama çalışmıyor.

…Komşunun oğlunun onun kadar imkanı yok ama daha başarılı.

Evet Efendim, siz siz olun sakın bu cümleleri kullanmayın. Kullananlar kullandı da n´oldu,  hiç bir faydasını görmediler.

Unutmayın, her çocuk değerli, kıymetli ve kendine göre çok başarılıdır. Ve her çocuk ödülü hak ediyor

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.