İHLASIN PSİKOLOJİK FAYDALARI

 

Yapılan herşey birisi veya birileri için yapılmakda. Hayatımızın her alanında mübela etmiyeyim ama bu böyledir. Nereye bakarsanız bakın, hep bir sitem içersindeyiz. Onca sene komşuluk yaptığımız insan, bize bir yanlış yaptığında sitem etmeye başlarız. Olmaz olsun deriz. Yıllarca ekmeğinizi yiyen bir dostunuz size ihanet ettiğinde yıkılırsınız. Veryansınları koparırsınız. Yaptığınız bütün iyilikler canlanır gözünüzde.

Bizim hayatımız hep vermek ve almakdan ibaret olmuş.

Farkında mısınız?

Peki neden sitem ediyoruz?   Hayalkırıklığina uğradığımız için...

Peki neden hayalkırıklığı yaşıyoruz?

İhlası yaşayamadığımız için olmasın sakin?!

El-Cevap:

İhlas; İhlâs, bir şeyin başka hiçbir dünyevi veya uhrevi amaç güdülmeksizin sırf Allah rızası için yapılaşıdır. (Mesnevi´den alıntı).

Biz yaptığımız herşeyde  "ihlası" mi unuttuk? Yaptığımız şeyi hep bir beklenti için mi yaptık? En basitinden bir düğüne bile giderken takacağımız takının bile hesabını yapar olmadık mı?  "Ben yüz takayım, zaten dönüp dolaşıp onlarda bizimkilere takacak" demedik mi?

"Ben neler neler yaptım, ne iyiliklerim dokundu, beni anında bir hiç uğruna sattı" diye hiç düşünmedik mi?

"Onca vaktimi ona harcadım, hep aradığında yardımına koştum, kıymet ve değer bilmedi" diyerek değersizleştirmedik mi kendimizi?

Hatta hep karşı tarafın vefasızlıkları yüzünden nice psikolojiler bozulmadı mı?

Ruh sağlığına iyi gelir, İhlas...

Yaptığınız veya yapacağınız herşeyin karşılığını O´ndan beklemek. İnsanlardan beklerseniz eğer, ya geç gelir veya hiç gelmez!. Hiç gelmezse üzülen sizin psikolojisiniz olur.

Komşunuza dar gününde yardım elinizi uzattıysanız, sizin dar gününüzde yardımcınız Allah olsun. Bırakın beklemeyi komşunuzun gelecek yardım elini.

Gelmediğinde üzülen yine siz olacaksınız emin olun...

Bırakın, sizi üzenlerin size vermemiş olduğu kıymeti ve değeri düşünmeyi. Size taa en baştan beri, hem de karşılık beklemeden BİRİSİ kıymet vermiş. Sen değerlisin zaten demiş.

Psikolojini daha fazla kıymetsizleştirme...

Kimseden bundan sonra HİÇ birşey bekleme. Bekleme yaptıklarına karşılık bir değer! Bekleme yaptığın herşeye bir karşılık. Veremezse karşılık olursun mahçup!

Olursun darma duman, olursun rahatsız!.

Yaptığın herşeyi Allah rızası için yap ve at denize. Bırak kıymet bilmesin. Bırak bilinmesin...

Ama şunu bilesin;

Allah rızası için yaparsan eğer psikolojin rahat eder. O´nun için yaparsan eğer, yaptığın herşey emin ol, hem dünya hem ahiret de mutlaka karşına çıkar.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.