Kadın sığınma evleri

Kadına olan çeşitli şiddet toplumun tüm kesimlerinde gerçekleşmektedir. Yani sırf Türk kadınlarının maruz kaldığı bir olay değildir. Almanya’nın Gütersloh kentinde faaliyet gösteren Kadın Sığınma Evinde Sosyal Pedagog olarak stajerlik yapt ı m.

Kadın sığınma evleri fiziksel şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddet ve sosyal şiddet gören kadınlar ve çocukları barındırıyor. Gütersloh Kadın Sığınma evine Alman olup eşinden şiddet gören kadınlarda başvuruyor.

Araştırmalara göre Almanya’daki kadın sığınma evlerinin sayısı 500’e yaklaşıyor ve bu evlere sığınan kadın sayısı 50.000 civarında. Dayak yiyen veya başka türlü saldırılara uğrayan Alman kadınların oranı ise % 13,2. Yine istatistiklerin verdiği bilgilerde göre Batı'da İslam ülkelerine nisbetle aile içi şiddet oranı daha fazla. Bu da meselenin sadece dini boyutu olduğunu veya problemin İslamla izahını yapılmasının imkansızlığı adına elimizde bir veridir.

Türk kadınları genelde eşlerinden dayak yediği ve cinsel istismara uğradığı için yurtlara sığınmak zorunda kalıyor. Kadın sığınma evlerinde kalan çocuklu kadınlar çoğu kez eşlerinin baskısı sonucu baba evine dönmek zorunda kalıyor. Değişeceğini söyleyerek eşini sığınma evinden çıkartan erkekler de daha sonra eski alışkanlıklarına devam ediyor. Tekrar başvuruda bulunan kadınların sayısı oldukca fazla.

Bu olayın istatistik yönü. Şimdi kısaca şiddetin ne demek olduğuna değinmek istiyorum.

Şiddet, bir kimseye karşı isteği dışında ve kasten acı duyuracak davranışlarda

bulunmaktır. Bu hem fiziksel hem de psikolojik veya sosyal manada şiddet olabilir.

Peki neden şiddet?

Bu da insanın psikolojisi ile yakından alakalıdır. Kendi iç dünyasında fırtınalar kopan eşler, bunu çoğu zaman eşleri ile olan münakaşalarından çıkartmaya çalışıyorlar.  Bugün ki dayak vakalarına baktığımızda, sırf yemeğin tuzu eksik olduğu için bir ton dayak yiyen kadınlar var. Veya trafikte canının sıkılması bile dayak için sebeb olabiliyor.

Şiddet denince akla ilk gelen fiziksel şiddettir. Malesef dünyanın bir çok ülkesinde kadın dayak yemektedir. Dayak yiyenlerin Zengin-fakir, eğitimli-eğitimsiz olması durumu değiştirmiyor.

Dayak cennetten asla ve katiyyen çıkmamıştır

Dayak konusu İslâm´ın kesinlikle onaylamadığı bir konudur. Kûran bunu açık ve net bizlere bildirmiştir. Nisa Sûresi´nde, "Kadınlarla iyi geçinin" emredilmiştir.

Hâdis-î  Şerif´te buyurulmuştur ki: "Mü'minlerin îmân bakımından en mükemmeli, huyu en iyi olanıdır. Hayırlınız, kadınlarına karşı hayırlı olanlardır."

Malesef halk arasında da kadını küçümseme adına şöyle de denmiştir;

„Vurduğun yerde gül biter, Kızını dövmeyen dizini döver“ veya „Kadının sırtından dayağı eksik etmeyeceksin“, gibi İslâm ile uzaktan yakından alakası olmayan safsatalardır.

Hanımına her hangi bir şekilde şiddet uygulayan, hem dünyasını hem de ahiretini yıkmış olur.

Sözün Özü:

Şiddete kesinlikle  Hayır

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.