Siz hiç deli doktoruna gittiz mi?

Size bir soru:

Psikologların da terapiye ihtiyaçları var mıdır?

Neden olmasın ki sonuçta onlar da insan değil mi?

İnanın insan olan herkesin bir gün psikolojik rahatsızlığa düşmesi mümkündür. Peki ya dindar olanların psikolojik tedaviye ihtiyacı var mıdır?

Maalesef inançlı insanlarda böyle sorunların olmayacağını savunan insanlar var. Hastalığını kabul edip tedavi sürecini kabul edenleri „deli“ olarak nitelendiren, psikologlara `deli doktoru` diyen insanlarımız var. Halk arasında psikologlara gitmek çok abes bir durum olarak kabul ediliyor. İnançlı bir insanın da psikolojik dengesi neden bozulmasın? İnançlı insanda ağır travmalar geçirmiş olabilir. İnanan insanın da bir evladı vefat edebilir, çok sevdiği eşi trafik kazasında can verebilir. Hakeza evladını kaybetmiş bir anne için evladının cennetin çocuğu olduğuna dair sunulacak bir bilgi onu tabiki teselli edecektir. Bu da dinimizin bir güzelliğidir. Fakat insan yaşadığı bu olayları kendi iç dünyasında, kendi yöntemleri ile bitiremeyebilir. Bundan doğal başka ne olabilir ki?

Dinimizin tavsiyelerine göre bir hayat çizsek kendimize, elbette bu yaşadığımız sıkıntıları hafif sıyrıklarla atlatacağız. Elbette insanın psikolojik yapısını ayakta tutan, bizi yoktan var edene edilen imandır. Ve bu imanı besleyen Kuran ve Sünnet reçetesini kullanmaktır. Abdest almanın, Kuran okumanın, namaz kılmanın, oruç tutmanın, zikir çekmenin vs. ayrı ayrı bedenimize ve ruhumuza şifaları vardır. Bunlara diyecek bir sözümüz yoktur.

Lakin yine de psikoloklara ihtiyaç duyulabilmesi normaldir…

Peki çözüm nedir?

1.         Tedavide ilk adım rahatsızlığın var olduğunu kabul etmektir. Rahatsızlığını kabul etmeyen hastaya, dünyanın hangi psikoloğu getirirseniz getirin, tedaviye olumlu cevap vermeyecektir.

2.         Psikolojik problemlerle karşılaştığımızda bize sunulan tedavi yöntemleri, uygulanan metotlar ve çözüm önerilerinin dinimizce uygun olup olmadığını süzgeçten geçirin.

3.         İmkanınızı zorlayıp  `Dindar` psikologlara yönelin.

4.         Ve sonuncusu; “Bir kul Allah’a bir adım yaklaşırsa Allah ona iki adım yaklaşacak” Hadis-i Şerif´ini aklınızdan hiç çıkartmayın, ve Allah´tan her zaman yardım dileyin.

 

Halk arasında size `deli` diyenlere aldırış etmeyin. Siz inancınıza ve değerlerinize sahip çıkın, gerisi sadece detay olur…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum