Sosyal medya bağımlılığı

Sosyal olan biz insanın artık yeni bir bağımlılığı daha var, adı da `Sosyal Medya" bağımlılığı. Bunlar MSN, Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar. Ve her geçen gün bu gibi sitelere üye olanların sayıları artıyor. Ve artık bu yüzden ev ziyaretlerinde ilk önce `wlan-şifresi` talep ediliyor.

Ben bugün ki yazımda Facebook sistesi hakkında yazmaya çalışacağım. Bu konu hakkında haftalardır kısa bir gözlenimde bulundum. Ve bu gözlenimimi sizlere takdim etmek istiyorum. Size az önce ev ziyaretlerinde artık Wlan-şifresinin sorulduğundan bahsetmiştim. Ve artık malesef ev ziyaretlerin de ki sohbet konularımız bile bu sosyal ağlar üzerine olmaya başladı. `Face´den mesaj at`, `Akşama beni de ekle`, `Bir resim gördüm, gördünüz mü sizde` gibi... Önceleri komşumuzun nerelere gittiğinden haberimiz pek olmazdı, pek söylenmezdi. Ama sağolsun Face dedikleri ağ, bunu başardı. Sanırım biraz daha sevimleştirdi. Mesela, `Yx kişi suan xy alışverişmerkezinde` bildirisi Face ile paylaşıldığı andan itibaren, bilmem kaç beğeni saniyeler veya dakikalar içersinde geliyor. Ve biz de komşumuzun şu an nerede olduğunu bilmiş oluyoruz. Peki bu bize birşey kazandırıyor mu? Tabii ki, komşumuzun evde olmadığını öğrenmiş oluyoruz. Ve akşama ev ziyaretinde konuşacak bir konumuz olmuş oluyor!.

Bence bu Facebook´u cazip kılan şeyin, beğeni tuşunun olduğunu düşünüyorum. Eğer bu button kaldırılsa neler olurdu? Deneyip ondan sonra analiz etmek gerekir diye düşünüyorum. Ama bence kıyamet kopardı. İnsanlar o kadar alışmışkı o beğeni buttonuna tıklamaya, cenaze haberini yayımlayan arkadaşının yazısını bile beğenebiliyor!.

`Annem Kanser` yazısını yaklaşık 54 kişinin beğendiğini biliyorum ben. Burada ki amaç ne ? Hangimiz bunun hakkında kafa yorduk? Dostluk bağları adeta Facebook odaklı. Komşu komşuya, arkadaş arkadaşa kızdığında, darıldığında, hayatından silmeden önce, Face´den siliyor. Artık bu tarz davranışlarımız yavaş yavaş bağımlılığa doğru yol alıyor, farkıda miyiz. Eğer Sosyal Ağ bağımlısı mıyım, nereden anlayabilirim diyorsanız, şunlara dikkat edin:

1. Facebook’ta tanıyor olabileceğiniz arkadaşlar listesini liste bitene kadar kontrol ediyorsanız.

2.Bilgisayarın karşısındayken yemeğe 3’ten fazla çağırılıyorsanız.  

3.1 gün boyunca internete hiç girmeden duramıyorsanız ve tekrar girince bir şeyleri kaçırdığınızı düşünüyorsanız.

Ve en önemlisi bunları yapıyor ama halen bağımlı olmadığınızı düşünüyorsanız, SİZ de BAĞIMLISINIZ...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.