Prigojin Öldü mü Issız Acun Kaldı mı?

Yevgeni Viktoroviç Prigojin Rus paralı asker grubu Wagner lideri son günlerin en çok konuşulan adamı. herkes onu Wagnerin patronu olması ve Putin'e kafa tutup Moskova'ya doğru harekete geçmesiyle tanıdı. En son gündeme gelmesi öldürtüldüğü söylenen uçak vurulması olayı. Peki kimdi bu Progojin? 1961 doğumlu olan 1979 yılında daha 17 yaşındayken hırsızlıktan 2.5 yıllık ceza alan ancak ertelenen fakat 2 yıl sonra hırsızlık ve soygundan tekrar 9 yıl ceza alıp hapis yatan, hapisten çıktığında sosisli sandoviç satarak bir anda yıldızı parlayıp iş adamı olan birisidir. Geçmişi özet olarak böyle olan Progojin bir anda putinin en güvendiği arkadaşı olup Wagner ve yemek şirketi dışında kurduğu bileşim alanındaki şirketiyle ABD seçimlerine müdahale edecek kadar nasıl güçlenmiştir.

Evet Yevgeni Viktoroviç Prigojin sıradan biri değildi. olsaydı sayısının yüzbinlere dayandığı bilinen Wagner gibi bir gayri resmi ordunun sahibi olması mümkün olamazdı. Bu ordunun Rus hapishanelerinden mahkumları savaşma karşılığında özgürlüğüne kavuşturduğu sonrada kendisine asker yaptığı düşünüldüğünde Wagnerin patronu bu adamın, Rusya'ya çalışan yada hizmet eden bir devlet adamı olduğu çok açık ortaya çıkıyordu. ve tahminim özel yetiştirilmişti. Tıpkı Putin gibi. bence Putin'le dostluğu da buradan geliyordu.

Şimdi gelelim asıl Tiyatroya. Wagner Afrika'da, Suriye'de, Ukrayna'da ciddi savaş suçları işledi ve bir çok ülkede gayri resmi savaşarak yasak silahlar kullandı. Bunun hem Rus Devletine hem de Prigojin'e uluslararası kurumlarda ciddi faturası kesilecekti. Wagner Moskova'ya yürüyerek ben Rus devletinin gayri resmi ordusu değilim dedi ve Rusya'yı kurtardı. yine Progojin öldürüldü denilerek kendisi Uluslararası Ceza Mahkemesin'de yargılanmaktan kurtuldu. hiç sebep yokken Rus Milli Savunma Bakanı ve Progojin kavgası bu sorunun çözümü için uydurulan yada yazılan iyi bir tiyatro gösterisiydi. Putin zeki adam. hem ülkesini hem arkadaşını uluslararası cezalardan böylece akladı. Moskova'ya Wagner yürüyüşü ve Progojinin içinde olduğu iddia edilen uçak herkesin izlediği hem de bir kaç açıdan net görüntülerle dünyaya gösterildi. isteyen inamasın.

Hikayename

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.