Cami cemaati ayağa kalksa Türkiye kurtulur

Çoğu ciddi konuyu konuşurken içimizden biri, “Şu kadar camimiz var. Sadece imam hatiplerimiz, din görevlilerimiz bilinçlense Türkiye’nin çehresi değişir” der. Sohbet meclisinden birisi söz alıp, “Cemaat bilinçlense, cemaat ayağa kalksa onların içinden çıkacak imamlarımız daha duyarlı hale gelecek, her şey daha güzel olacak” diye sohbeti devam ettirir. Bu iki yaklaşım da doğrudur.

Cemaatimize uygun imamlara, imamlarımıza uygun bir cemaate sahibiz vesselam..

Türkiye’de 100 bine yakın cami mevcut. Camiler, ülkemizin en yaygın şube ağına sahip bir büyük teşkilata bağlı birer ibadet ve eğitim merkezleri. Ülkemizde canımızı sıkan, gönlümüzü daraltan işlerin azalması ve huzur katsayısının artması için camilere devam eden cemaat sayısını artırmaya ihtiyacımız var.

Cemaatin artması da yetmez; o kadar çok insanın ve bu kadar büyük bir potansiyelin doğru değerlendirilmesi gerek.  Bu yapılırsa iyilikler çoğalacak, güzellikler yaygınlaşacak, böylece ülkemiz daha fazla mutlu insanın yaşadığı bir memleket haline gelecek.

Daha çok insanın iyiliklerin çoğaltılmasına teşvik edilmesi, ışığa ve desteğe ihtiyacı olan mazlum ve mağdur coğrafyalara gidişlerimize hız katacaktır.

Gönül coğrafyamıza yapacağımız her yeni sefer yeryüzünde kardeşlik bilincinin gelişmesine ve ümmet anlayışının güç kazanmasına hizmet edecektir.

Televizyonların, sosyal medya mecralarının ve gazetelerin boy boy olumsuz haberle milyonları zehirlediği günümüzde ortaya çıkan her güzel örneği ve uygulamayı sahiplenip yaşatmalıyız.

İşte o güzel örneklerde birisinin haberi geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı’na düştü.

Birlikte okuyalım…

7/24 açık camide 'farklı' bir imam

Kadıköy'deki tarihi Hasan Paşa Camisi İmam-Hatibi Levent Uçkan, görev yaptığı dini mekanı çok yönlü bir yaşam merkezi gibi idare ediyor.

İstanbul Kadıköy'de bulunan 116 yıllık tarihi Hasan Paşa Camisinin İmam-Hatibi Levent Uçkan, görev yaptığı dini mekanı, sosyal aktivitelerle 5 vakit namazın dışında da canlı tutuyor.

Bir süre öğretmenlik ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptıktan sonra imam-hatip olmayı tercih eden Uçkan, 10 yıldır görev yaptığı camiyi, bu süre içerisinde 7/24 saat açık tutarak, "yaşayan camiler" listesine dahil etti. Diyanet İşleri Başkanlığının 2011'den itibaren gündeme getirdiği "proje camileri" uygulamasına iştirak eden Uçkan, Hasan Paşa Camisini Türkiye'deki 40 "proje camisi"nden biri yaptı.

Cemaat ve çocuklara yönelik sürdürülen Kur'an eğitiminin yanı sıra bir aşevinin bulunduğu camide, 330'ye yakın öğrenci için yemek hazırlanıyor. Akşamları ise fakir fukara için ücretsiz çorba yapılıp bir hayırsever tarafından dağıtılıyor.

Camide uyuşturucuyla mücadele adına da ciddi faaliyetler yürütülüyor. Şimdiye kadar 20'ye yakın bağımlı uyuşturucu illetinde kurtarılırken, caminin alt katında ise 10 kadar eski bağımlı kalıyor.

Kızılay ile geliştirilen iletişimle kan bağışı kampanyaları ve Yeşilay'la da uyuşturucuyla mücadeleye destek veren Uçkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki 87 bin camiyi sadece birkaç emeklinin gelip gittiği, 5 vakit namazın dışında herhangi bir sosyal aktivitenin olmadığı bir yer haline getirirsek bu verimli olamaz." dedi.

 

Uçkan, "2015 Ocak ayında anahtarlarımızı 'Allah bundan sonra bu anahtarları bu cami için kullanılır kılmasın' diyerek cemaate teslim ettik" ifadelerini kullanarak, "Camimizde Kur'an eğitimi devam ederken bağımlılıkla mücadele ve sokakta kalanlara yönelik faaliyetlerimiz de sürüyor. Camimizin alt katında bağımlılıktan kurtulan 10 kişi kalıyor." şeklinde konuştu.

"Her iş gönüllülük esasıyla yapılıyor"

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde kelam alanında doktora eğitimini de sürdüren Levent Uçkan, camideki tüm faaliyetlerin gönüllülük esasına göre yürütüldüğünü aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Camimizde kadın-erkek 30 kadar gönüllü var. Her işi nöbet esasına göre birlikte yapıyoruz. İnsanımız; imamını, müezzini, cami görevlisini o işin önünde bizzat terleyen, koşan, koşturan şekilde görmediği sürece, dışarıdan gönüllülük oluşmuyor. Hangi işe girilecekse o işin ilk nöbetleri cami personeli tarafından yapılıyor."

Bu güzel uygulama için başta Levent Uçkan Hoca’yı ve ona destek veren duyarlı cemaatini tebrik ediyorum. Benzer güzel örneklerin ülkemiz sathında çoğaltılması için başka leventlere ihtiyacımız var…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.