Göynük Görmeye Değer

Merhum Prof. Dr. M. Es’ad Coşan Hocaefendi bir sohbetinde, çocuklarımızı alıp İstanbul’un fethiyle ilgili müjdeye nail olmuş mübarek padişahı, Fatih Sultan Mehmet’in kabrini ziyaret etmemizi öğütler. Bir başka konuşmasında ise, Halid b. Zeyd Eba Eyyüp el Ensari r.a Hazretlerinin kabrini ziyaretin önemini hatırlatır.

Bu iki adrese ziyaret edilmesinde büyük yarar gördüğüm üçüncü bir büyüğümüzün kabrinin bulunduğu yeri eklemek isterim: Bolu Göynük. İstanbul’u fetheden kumandanın hocalarından Akşemseddin hazretlerinin kabri Göynük’te. Ak Şeyh Şam’da doğmuş, bir süre Amasya’da yaşamış, Çorum Osmancık’ta bir müddet müderrislik yapmış, İstanbul gelip Fatih’i fethe hazırlamış. Fetihten hemen sonra da İstanbul’dan ayrılıp Göynük’e yerleşmiş, bir taraftan değirmencilik yapmış, diğer yandan ilim öğretmeye devam etmiş. Fetihten altı yıl sonra Hakk’ın rahmetine kavuşmuş.

Geçtiğimiz Perşembe günü Deniz Feneri Genel Müdürü Ali Karayılan’la birlikte Göynük’e gittik. Göynük’te hayırsever halk, kaymakamlık, müftülük ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile toplanan giyim ve gıdayı teslim alarak, Şanlıurfa’da sayıları 500 bine yaklaşan Suriyeli muhacirlere ulaştırılmak üzere yola çıkardık.

Öğle namazından sonra bir cenaze namazına iştirak etmek nasip oldu. Göynüklülerin sevdiği ve değer verdiği bir beyefendinin eşi vefat etmiş. Nasipte, merhumenin cenaze namazına katılmak varmış. Nerede öleceğimizi bilmediğimiz gibi, kimlerin cenazemize katılacağı da bir nasip ve kader işi.

Namaz sonrası Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan’la tanıştık. Ankara’ya gidiyordu, ayaküstü sohbetimiz edebildik. Müftü Vekili İsmail Işık’la ortak tanıdıklar, dostlar tespit ettik. İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Şit’in makamında kahve içerken onun Eğitim-Bir-Sen Başkanlığı yaptığı Sultanbeyli günlerini yâd ettik.

Göynük Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin bundan önceki görev yeri olan Ardahan’ın Damal ilçesinde halkın gönlünü fetheden çalışmalarıyla tanıdığımız bir hizmet ve gönül adamı. Damal’da çok sayıda ihtiyaç sahibi aileye ev yapmış, Deniz Feneri Derneği’nden de eşya desteği almıştı. Çetin’i Damal’da ziyaret ettiğimizde bizi, ahırda yaşayan bir aileye götürmüş, gözlerimize inanamamıştık. O aile de Çetin’in sıcak bir yuvaya kavuşturduğu ailelerdendi.

Kaymakam Çetin, Göynük’te de güzel işler yapmaya devam ediyor. Yine ev ihtiyacı olan aileler tespit etmiş, evde bakım hizmetlerinden yararlanan ailelerin sayısını artırıyor. 60 km uzaktaki köylere bile bakım için görevliler gönderiliyor. Göynük’te devletin şefkatli eli en çaresiz ve kimsesiz vatandaşlara varıncaya kadar uzanıyor. Bunun için başta Kaymakam M. Nuri Çetin olmak üzere, sosyal yardımlaşma vakfı, sivil toplum kuruluşları, resmi görevliler ve gönüllüler tam bir işbirliği içerisinde destan yazıyorlar. Hepsini tebrik ediyorum.

Göynüklüler Suriyeliler için son dört yılda çeşitli yardımlar göndermişler. Bu yardımların devamının geleceğini söylediler.

Kaymakam Çetin’le birlikte Damal’da 100 yaşını aşmış bir dedeyi ziyaret etmiş, duasını almıştık. Göynük’te de İbrahimözü Köyü Safranlar Mahallesi sakinlerinden Mehmet Akı amcamızı ziyaret ettik. Mehmet Amca 86 yaşında bilge bir büyüğümüz. Hem hoş sohbet, hem de başkaca becerileri olan, on parmağında on marifeti bulunan, saygı duyulan bir şahsiyet. Görüştüğümüz kısa sürede çok önemli hatırlatmalar yaptı. Kendi elleriyle hazırladıkları ve uhud, uhut, uğut gibi isimlerle bilenen marmelattan ikram etti. Uhut, buğdayın çimlendirilmesi, çimlerin ezilerek suyunun çıkarılması, biraz su ve un katılarak saatlerce kaynatılması sonucu elde edilen bir yiyecek, Türklerin yüzyıllardır bildiği ve yaptığı çok besleyici bir gıdaymış.

Mehmet Akı Amcanın doyum olmaz sohbetinde sarf ettiği sözlerden birkaç cümleyi paylaşalım; “İmandan sonra ilk soru namazdan olacak. Namazlarınızı ihmal etmeyin. Kaza borçlarınızı ödeyin. Seferi iken kazaya kalan namazlarınızı kaza ederken seferdeymiş gibi kısaltarak kılın. Rızık için endişelenmeyin. Çalışın, Allah rızka kefildir. Ahiret için hazırlığa öncelik verin. Sigara içmeyin. Sigaranın zararları anlatmakla bitmez. Sigaranın sadece üç faydası varmış! Sigara içen hep öksürdüğü için evine hırsız gelmezmiş. Bastonla dolaşacağı için kendisine köpek yaklaşamaz. Bir de yaşlanmaya vakit bulamayıp genç yaşta öleceği için yakışıklı ölürmüş. Hz. Peygamber s.a.s Efendimize çokça salat ü selam getirelim. Abdestli, abdestsiz bulduğumuz her fırsatta Efendimiz’in adını analım. Çünkü ahirette kendisine çok salat ü selam getirenlere şefaat edecek..”

Göynük yüzyıllar öncesinin saflığını, temizliğini muhafaza etmiş, bozulmamış, ortasından nehir akan huzurlu bir belde. Çok lezzetli yöresel yemekleri misafirlerini bekliyor. Büyük şehirlerin koşuşturmasından yorulan ve huzur arayan herkese Göynük’ün insanı sarıp sarmalayan, şevklendiren, coşturan atmosferini tavsiye ederiz.

İnsan, ömründe bir defa bile olsa Göynük’e gidip Akşemseddin Hazretlerini kabri başında ziyaret etmeyi ve onun feyzinden müstefit olmayı hedeflemeli.

 

 

 

 

 

 

recep.kocakk@gmail.com

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.