MÜSİAD Fuarı Umutları Yeşertti

15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı açılış töreniyle başladı. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak'ın ev sahipliğindeki törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da katıldı.

Fuar, 102 ülkeden 7 bin iş adamını, 250 bin yerli ziyaretçiyi ve bin stant katılımcı firmasını 100 bin metrekare alana yayılmış 8 salonda bir araya getirmeyi hedefliyordu. İslam dünyası liderlerinin katılımıyla düzenlenen ve bu yıl "Paradigma Kayması: Yeni Finansal Yönelimler" temasıyla toplanan 18. Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi'yle eş zamanlı düzenlenen MÜSİAD Uluslararası Fuarı, 30 Kasım akşamı sona erdi.

15. MÜSİAD Fuarı’nın açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı. Türkiye ekonomisinin dünyadaki krizlere takılmadan, taarruzlara boyun eğmeden çok ciddi bir değişim sürecinden geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ”Radar sistemi, milli piyade tüfeği, roket sistemi ve bilişim teknolojilerinin bu fuarda ilk kez sergileneceğini büyük bir memnuniyetle öğrendim. Fuara katılan ülkelerin Türkiye’nin gücünü görmelerini, incelemelerini isterim. İstikrarıyla ve güven ortamıyla Türkiye, ticaret ve işbirliği yapmak için eşsiz bir ülkedir” diye konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “2012 yılında dünyanın ilk 250 müteahhidi arasında 36 Türk vardı. Bugün bu rakam 42 oldu. 12 yılda milli gelir, üç kattan fazla arttı. Uluslararası Para Fonu IMF’ye olan borcumuzu tamamen kapattık. 2023 için başta dış ticaret olmak üzere son derece iddialı ama ulaşılabilir hedeflerimiz olduğunu söyleyebilirim.”

Türkiye’nin bölgenin ve küresel ekonominin parlayan yıldızı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, aynı zamanda küresel vicdana seslenen bir ülke olmaktan da taviz vermeyeceklerini ifade etti. Konuşmasında Irak, Suriye ve Filistin’deki insanlık dramlarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  zulüm ve adaletsizlik üzerine medeniyet inşa edilemeyeceğini dile getirdi ve batılı ülkeler ile Birleşmiş Milletler teşkilatının olanları görmezden geldiğini söyledi. Erdoğan, “Sadece büyümekten değil, birlikte büyümekten, paylaşarak büyümekten, mazlumların ellerinden tutarak büyümekten yanayız. Bu fuar alternatif bir dünyanın var olduğunu göstermek açısından önemli” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, “1980 başında 5 milyar dolar bile olmayan dış ticaret hacmini 475 milyar doları aşarak yüz kata yakın artmıştır. Yurt dışında üstlenilen müteahhitlik bedeli 40 milyar dolarken şimdi bu rakam 235 milyar dolara ulaşmış ve Türk inşaat sektörü Çin’den sonra ikinci sıraya yerleşmiştir” dedi. Türkiye’nin dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olduğunu belirten Zeybekci, “Küresel ekonomide yavaşlamaya ve bölgemizdeki sorunlara rağmen ekonomik büyüme anlamında gayet başarılı bir performans sergiliyoruz. Türkiye ekonomisi son 19 çeyrekte ortalama 5,8 büyümüştür.  Türkiye, birkaç yıl içinde yüksek gelirli ülkeler grubuna katılacaktır”  diye konuştu.

MÜSİAD’ın 24 yıl önce 12 gönüllü işadamı tarafından kurulduğunu belirten MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, günümüzde Türkiye’de 85 noktada temsilciliğin yanı sıra 63 ülkede 129 irtibat noktası ile küresel bir sivil toplum kuruluşu olarak hizmet verdiklerini söyledi. Bu fuarda “Dünya değiştirilebilir” sloganıyla yol aldıklarına dikkat çeken Olpak, “Modern dünyanın açmazlarını bu salonun içindekiler kıracaktır” dedi.

15’inci Uluslararası MÜSİAD Fuarı gala yemeğine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşmasında “12 yıldır birçok vesileyle halktan tekrar tekrar meşruiyet gücü alan, demokrasiyi güçlendiren bir siyasi istikrar dönemi yaşıyoruz. Vurgulayarak söylemek istiyoruz ki bundan sonra da Türk siyasetindeki en temel hususiyet, milletten gücünü alan siyasi iktidarların sağladığı siyasi istikrar olacaktır." dedi. Davutoğlu "Yeni Türkiye" ile "Eski Türkiye" arasındaki farklara vurgu yaparak "O yıllarda demokrasi ciddi bir hasar görmüş ve iç istikrarı sarsılmış bir ülke içinde iş adamlarımız, iş adamları örgütlerimiz bir gelecek vizyonu geliştirmek konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyorlardı.” dedi.

Davutoğlu, 1990'lı yıllarda ciddi siyasi istikrarsızlıklarla tetiklenmiş, ekonomik krizler yaşayan Türkiye'nin, son 12 yılda gayrisafi milli hasılasını yaklaşık 4 misli, ihracatını neredeyse 5 misli artırdığını kaydetti ve artışın ardındaki temel gücün, milli iradenin, ekonomik alanda gücünü milletten alan yepyeni bir perspektifle ülke kaynaklarını kullanması olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ve girişimcilerin son dönemdeki performanslarıyla ilgili önemli gelişmeler olduğunu anlatan Davutoğlu, şunları aktardı: "Bundan 6-7 yıl önce Afrika açılımı başlayıp Etiyopya'ya ilk ziyaretimizi yaptığımızda, Etiyopya'da sadece 50 Türk şirketi vardı, takriben 50 milyon dolar civarında da yatırımımız vardı. Şimdi 241 Türk şirketi var, 3,5 milyar dolar yatırımımız var. Bunda, MÜSİAD'ın ve girişimcilerimizin de ne kadar önemli bir rol oynadığını biliyoruz. Önümüzdeki dönemde de MÜSİAD'dan ve buraya katılan bütün konuklardan Türkiye'nin uluslararası bu faaliyetlerine katkıda bulunmaya devam etmelerini rica ediyorum.

Bu yıl düzenlenen fuarın ana temasının "Dünya Değiştirilebilir" ve "İşler Değişecek, Dünya Değişecek" olduğunu söyleyen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak ise, "MÜSİAD olarak diyoruz ki, kendimizi değiştirirsek, dünyayı da değiştirebiliriz" dedi. Bugün modern iş dünyasında başarı kriterinin ahlak ve erdem yerine pragmatik hedefler, yıllık ciroda ve yıllık karda arandığına dikkat çeken Olpak, oysa başarının asıl göstergesinin ahlak ve erdem olması gerektiğini aktardı.

Ülkemizin önde gelen STK’larından Deniz Feneri Derneği, İHH, Yeryüzü Doktorları ve TÜRGEV gibi kuruluşların da stant açtığı 15. MÜSİAD Fuarı, güzel tanışmalara, buluşmalara ev sahipliği yaptı.

MÜSİAD yönetimini ve katılımcı firmaları bu büyük ve önemli organizasyondan ötürü tebrik ediyorum.

 

recep.kocakk@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.