Saadet’li Esmerer Seçime Hazır

Saadet Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adayı Selman Esmerer projelerini basına açıkladı. Esmerer’in sunduğu yirmiyi aşkın proje arasında yer alan “Saadet Jeneratörleri” ile doğalgaz ve elektrik faturalarının kalkacağı savunuldu. Esmerer, atık su bedelini kaldırarak su faturalarında da yüzde 50 indirime gideceklerini söyledi. Esmerer, belediye başkanı olursa “Seçtiklerini Denetle” projesi ile halkı yönetime katmayı hedeflediklerini belirtti. Esmerer, projelerini İstanbul, Topkapı’da düzenlenen ve 50’ye yakın gazeteci ve akademisyenin katıldığı basın toplantısında açıkladı. Toplantının açılış konuşmasını SP İstanbul İl Başkanı Hüseyin Oruç yaptı. Milli Görüş’ün belediyecilikte çığır açtığını belirten ve “ahlak ve maneviyat”ın altını çizen Oruç, “Toplumun efendisi topluma hizmet edendir” hadis-i şerifini hatırlattı.

Oruç’un ardından konuşan Selman Esmerer, yerel seçim öncesinde “havanın kurşun gibi ağır” olduğunu söyledi. “Dosyalar ve operasyonların havada uçuştuğunu” belirten Esmerer, kutuplaşmaya dikkat çekti. Esmerer, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar kutuplaşmanın devam etmesinden endişe duyduğunu belirtti ve gerilimin düşmesi için “Başbakan Tayyip Erdoğan’a, iktidara, ana muhalefet partisine, siyasi partilere ve medyaya sorumluluklar düştüğünü” söyledi.

Esmerer, konuşmasının devamında ulaşım, kentsel dönüşüm ve altyapı odaklı projelerini açıkladı. Esmerer’in açıkladığı projelerin bazıları şöyle: Ümraniye-Kâğıthane, Kâğıthane-Yenibosna, Yenibosna-Haliç hatlarında yeni tüneller. Boğaziçi Köprüsü onarıma girmeden raylı sistemin yer aldığı yeni bir boğaz köprüsü. 180 km’lik raylı sistemlerin 600 km’ye çıkarılması. Mevcut İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en başarılı çalışması metrobüs sisteminde, isteyen bayanlara pembe metrobüs hizmeti sunma. Ümraniye-Mecidiyeköy hattında teleferik yapımı. Akıllı ve katlı otoparklar. Noktasal imarlara son verme. Deprem riskiyle karşı karşıya olan İstanbul’da kentsel dönüşümü yaklaşık 10 kat hızlandırma. Plansız imar ve bitişik nizamdan muzdarip İstanbul’daki nüfus yoğunluğunu İstanbul’un dış çemberine taşımak. Atatürk Havalimanı’ndaki 8 bin dönüm araziyi imara açmama ve New York’taki Central Park’ın iki katı büyüklüğünde bir park yapma. Haliç-Büyükdere arası kanal açma ve su sporu ile turizmi geliştirme. Zeytinburnu örneğindeki 16/9 benzeri silüeti bozan yapılara müdahale etme. Kültürel ve tarihi restorasyonlara ayrılan bütçeyi arttırma. Süleymaniye evlerinden Unkapanı’na uzanan bölgeyi tarihi niteliklerine uygun olarak yeniden yapma. Film platosu kurma. Atık su bedelini kaldırarak su faturasında yüzde 50 ucuzlamaya gitme. Manyetik alan mantığıyla çalışacak “Saadet Jeneratörleri” ile benzin ve mazot kullanımını sınırlama, hem elektrik, hem de doğalgaz faturasını kaldırma. SE-DE (Seçtiklerini Denetle Projesi) ile halkı yönetime katma. Belediyelerin yönetici kadrolarının ihaleleri paylaşımını engelleme.

Projelerin sunumu ardından Esmerer, gazetecilerin projelere dair getirdiği eleştirileri ve soruları cevapladı.  

Esmerer’in basın toplantısına medya ilgisi iyi ve dikkat çekici idi. Esmerer hem projelerini sunarken hem de soruları ve eleştirileri cevaplarken dikkatli ve yapıcı bir dil kullandı. “Muhterem Necmeddin Erbakan Hocamızdan, ‘Güzel yapılan işleri destekleyin’ düsturunu öğrendik. Ak Parti hükümetinin doğru ve isabetli icraatlarını takdir ediyoruz” dedi.

Abdullah Özkan, Mehmet Baransu ve Yalçın Bayer gibi misafirlerin sorularında seçtikleri üslup hiç de yumuşak değildi. Ama Esmerer yapıcı ve olumlu bir üslupla yaptı açıklamalarını. Abdullah Özkan’ın kendi sorusuna verilecek cevabı beklemeden çıkıp gitmesi hoş değildi. 

Gazeteci Yalçın Bayer uzun ve hayli yorum ağırlıklı bir soru sordu. Onu tanımayan birisi dinleseydi, bir siyasi parti sözcüsü konuşuyor zannedebilirdi. Ak Parti ve Tayyip Erdoğan’la ilgili rahatsızlığını, 3. Köprü ve 3. Havalimanına nasıl karşı olduğunu da açıklayıp Selman Esmerer’i bu yeni projelere karşı olmadığı için eleştirdi. Esmerer, “İstanbul’un trafik sorunu ortadayken 3. Köprüye karşı olmamız düşünülemez” mealinde sözlerle cevapladı Bayer’i.

Programda çok sayıda şöhretli isim vardı. ve Ersoy Dede, Ali Bulaç ve Abdülhamit Bilici soru soranlardan, Ruşen Çakır dinleyip not alanlardandı. Faruk Köse ve Sevda Türküsev sorularını sorarken yapıcı ve özenli bir dili benimsediler. Ekrem Şama, “Saadet Jeneratörü Projesi”yle ilgili sorusunda ”karşı mahalle”nin medyasına malzeme veriyordu adeta. Böyle bir kastı olmasa da.

Ben de kahvaltı sırasında sol tarafımda oturan Faruk Köse ve sağ yanımda Adnan Öksüz’le hasret giderdim. Her ikisiyle de Ankara’da üniversite öğrencilik yıllarından itibaren tanışırız, dostluklarımız bakidir. Öte yandan Mustafa Özcan dostumuz da programa katılan misafirlerdendi.

Saadet Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selman Esmerer’in basın toplantısı güzel, ağır başlı ve seviyeli bir buluşmaydı.

Medyanın davete ilgisi tahminimden daha iyiydi. Projelerin içinde eleştirilebilecek başlıklar var elbette ama genel olarak hazırlık iyi yapılmış ve projeler emek mahsulüydü.

Esmerer ve ekibini sıcak ev sahipliklerinden ve seçtikleri barış dilinden ötürü tebrik ediyorum.

Esmerer’e ve Saadet Partisi’nin diğer adaylarına başarılar diliyorum.

 

recep.kocakk@gmail.com

https://twitter.com/recebkocak

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum