Hak, doğru, iyi ve 'yeni medeniyet'

Hak-bâtıl mücadelesi hep vardı, şimdi de var, bundan sonra da hep olacaktır. Peygamberler "bâtıl"a karşı "Hakk"ı getirmişlerdir. O halde "Hakk"ı açıklayalım.

Hak; doğru ve iyi olanı söylemek ve onu bilmektir. Ekonomide finans ekonomisi vardır. Buna karşı reel ekonomi vardır. Reel ekonomi "sevap"tır, "doğru"dur, "iyi"dir. Çünkü dışarıda olan olaylara ve karşılığı olan varlıklara tekabül eder. Bunun yalanı nedir? "Burada 50 ton buğday var" dediğinizde, eğer 40 ton olmuşsa, bu doğru değildir.

"Yalan"ın ve "yanlış"ın değil de, "doğru"nun ve "iyi"nin peşinde gidilecektir.

"İyi" nedir? İyiliğin tesbiti çok zordur. İneği kurban etmek "iyi"dir ama insanı kurban etmek "kötü"dür. Bunu nasıl izah edeceğiz? Varlık yokluktan iyidir. Evet, biz inekleri kesiyoruz ama ineklerin nüfusu nerede ise insanların nüfusu kadardır. Eğer inekleri sadece besler de kesmezsek, o zaman nüfusları yabani inek benzeri hayvanlar kadar olur ki, inekler onların sayılarının yüzde biridir. Oysa insan kesmede/öldürmede bir çoğalma yoktur, azalma vardır. İşte "iyi" olmanın böylesine kriterleri vardır. Varlık yokluktan iyidir, yarar zarardan iyidir, birlik ayrılıktan iyidir, ilerilik durağanlıktan iyidir ve tropi entropiden (düzelme bozulmadan) iyidir. Başkasının zararına olmayan, yararlı olan iyidir.

"Hak" ve "doğru" olan ile başladık, "iyi" olan ile devam ettik. Tekrar "Hakk"a dönelim. Asıl olan herkese aynı hakkı tanımadır, herkese hakkını vermedir. Birlikte yaşamak için herkese hakkını vermek gerekir.

Hak da iki sebeple oluşur:

1. Çalışırsınız, emek verirsiniz, üretirsiniz; o sizin hakkınız olur.

2. İhtiyacınız, zaruri ihtiyacınız da hakkınız olabilir; hakkınızdır.

...

Kur'an peygamberlerin kıssalarını/hikâyelerini anlatmakta, bu arada Son Peygamber Hazreti Muhammed'i de anlatmaktadır. Bu kıssalar bizlere örnek olsun diye anlatılmaktadır, anlatılanlardan ibret almalıyız. Kur'an bütün insanların yararlanması için indirilmiştir.

Çekim kanununu Newton bulmuştur ama bütün insanlar yararlanıyorlar. Eğer Newton buldu diye insanlar ondan yararlanmasaydılar bugünkü makine uygarlığı oluşmazdı.

Eğer Kur'an Hazreti Muhammed'e nâzil oldu diye ondan yararlanmayacaksak, o zaman geri kalmaya mahkum oluruz. Amerikalı bir yazar, yazdığı kitapta en etkin birinci insan olarak Hazreti Muhammed'i, ikinci olarak da Newton'u göstermiştir.

Newton bugünkü sanayi uygarlığının kurucusu olarak görülüyor; yönetim ve hukukun mimarı da Hazreti Muhammed olmaktadır. İnsanlık Newton'dan yararlandığı gibi Hazreti Muhammed'den de yararlanmıştır; bundan sonra da yararlanmalıdır.

...

Hazreti Muhammed aleyhisselâm neler yapmıştır?

1. Önce Mekke'de insanlara Kur'an'ı okumaya ve öğretmeye başlamıştır...

2. Sonra Medine'ye gitmiş ve Kur'an'a göre ilk İslâm devletini kurmuş, kendisinden sonra gelen dört halife o devleti imparatorluk seviyesine yüceltmişlerdir...

3. Kur'an'ın ve Hazreti Muhammed'in öğretilerine dayanan müçtehit imamlar ve fakihler müsbet ilimlerin metotlarını ortaya koymuşlardır...

4. Hakka dayalı "İslâm Medeniyeti" işte yukarıdaki bu temel esaslara ve verilere dayanarak kurulmuştur.

Müslümanlar dilde, hukukta ve yönetimde Hakkın, doğruluğun, iyiliğin ve müsbet ilmin kurallarını uygulamışlar; Avrupalılar da tabiî ilimler ile sanayide bu metotları uygulayarak "medeniyetler" kurmuşlar. Bugün kurmamız gereken 'yeni medeniyet'ten önceki medeniyetler, yani "İslâm Medeniyeti" ile "Batı Medeniyeti" işte bu temel esaslara ve verilere dayanmıştır. "Hakka dayalı yeni medeniyet, III. bin yıl barış ve adalet medeniyeti" de bu temel esaslara ve verilere dayanacaktır. Ve's-selâm...

Önceki ve Sonraki Yazılar