İşsizlik sorununa teşhis ve tedavi2

ADİL (EKONOMİK) DÜZEN"DE İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM nasıl gerçekleşir?

Saadet Partisi'nin düzenlediği Pendik Siyaset Okulu'nda "işsizlik sorunu" ve sorusunun cevabını "teşhis ve tedavi"yle birlikte verdik... Bize göre işsizliğin tam 25 (yirmibeş) sebebi vardır; işsizlik sorununun çözümü için öncelikle işsizliğin sebeplerini ortadan kaldırmak gerekir dedik... "TEŞHİS ve TEDAVİ"lerimizi sıralaya devam edelim...

***

8) SABİT KÂR İŞSİZLİĞİN KAYNAĞIDIR. İşletmeciler sabit faizleri ödemek zorunda olduklarından sabit kârlar elde etmek zorunda kalmaktadırlar. Bu da küçük işletmeleri zora sıkmakta, sermayesi belli nisbetten az olan işletmeler iflas etmektedirler. İyi biline ve iyi anlaşıla; bu faizli zalim düzende sonunda büyük sermaye de iflas edecektir.

- Çare cirodan paydır, yahut ham madde ile mamul maddenin değişmesidir.

9) İŞSİZLİĞİN SEBEBİ DEVLETİN ALDIĞI GELİR VERGİSİDİR. Sermaye faizden kazanır, devlet vergi alır. Devlet alır ve vergiyi kamuya harcar. Oysa sermaye alır ve yığar, tekel oluşturur ve sadece sömürür. Bu uygulama da üretimi yarıya düşürür.

- Bunun çözümü "gelir vergisi" yerine "sermaye vergisi"dir.

10) İŞSİZLİĞİN BİR NUMARALI SEBEBİ FAİZ PARASIDIR. Faiz ödemeleri için o kadar paranın her yıl fazladan çıkarılması gerekir. Bu da o kadar "enflasyon" yapar. Ne kadar (yüzde kaç) "faiz" varsa o kadar "enflasyon" olur. Enflasyon fiyat ve ücretleri belirsiz hâle getirir. Sonunda sağlıklı iş anlaşmaları olmaz/olamaz, işler de yürümez, işsizlik olur.

-Bunun sorunun tedavisi, mal karşılığı para çıkarmadır. Ambarda satılık malı olana karşılık devlet para basar ve verir. Bu uygulama enflasyon yapmaz, çünkü piyasada artan para kadar satılan mal da artmış olur.

11) ELİMİZDEKİ PARANIN HER GÜN FAİZİNİ ÖDÜYORUZ! ÇÜNKÜ BU PARAYI BULUNDURAN ONUN FAİZİNİ DE ÖDEMEKTEDİR. O halde para  burada  çalışmadan yaşama yollarını sağlamakta, herkes çalışmaktan kaçmaktadır. Bu sefer de işveren işçi bulamamaktadır. Bu uygulama da işsizliğin başka bir kaynağıdır.

-Bu sorunun çözümü şöyledir: Devlet topraklarını ve gayrimenkullerini isteyenlere satacaktır, satmak isteyenlerden de alacaktır. Para taşınmaz karşılığı çıkacak, ne kadar gerekiyorsa o kadar çıkacaktır.

12) İŞSİZLİĞİN BAŞKA BİR KAYNAĞI DA BONO SENEDİ GİBİ PARAYA KARŞILIK ÇIKARILAN SENETLERDİR. Böylece para üretim olmadan reel ekonomiden kopuk olarak çoğalıp durmaktadır! Bu uygulama da işsizliğin kaynağı olmaktadır.

-Çare ve çözüm olarak bu uygulamanın yerine "mal senedi" çıkarılacaktır. Önerdiğimiz uygulamada sen kişi olarak şu kadar lira yani "para" borçlu olmayacaksın, şu kadar kilo yani "mal" borçlu olacaksın; "para" yerine "mal" borçlu olacaksın.

13) VERESİYE SATIŞ KARŞILIKSIZ PARA ÜRETMEDİR. Yani mevcut olan mal parasız olan kimseye satılmakta, mevcut para sahipleri alışverişe gidince mal bulamamaktadır. Eline zaten az para geçen işçi bu sefer o para ile hiç mal bulamamaktadır.

-Bunun çaresi altın karşılığı para çıkarmaktır. Veresiye satışlar durdurulmalıdır.

14) İŞSİZLİĞİN BİR KAYNAĞI DA CEBRİ İCRADIR. Borçlu borcunu ödeyemeyince mallarına ve üretim araçlarına haciz konup yok pahasına satılmakta, icralarla işletmeler ortadan kalkmakta, orada çalışanlar işsiz kalmakta, aileler yok olmaktadır.

-Çaresi; borcunu ödeyemeyen işletme yöneticisinin işletme ehliyeti iptal edilir. İşletmenin başına başkası gelir. Ona faizsiz krediler verilir, işletme devam eder. İşletme ancak işçi yani "emek kredisi" bulamazsa durmalı veya yavaşlamalıdır.

***

Dikkat: Bugünkü ilk madde teşhislerinde hep "FAİZLER" var; faiz, faiz, faiz!!!

Bitmedi; tesbit ve teşhislerimiz ile tedavi ve çözümlerimiz devam edecek...

Önceki ve Sonraki Yazılar