Kapitalizm çöküyor...

Krizleri kanıksadık mı, nedir? Dünya ekonomik krizden ha kurtuldu, ha kurtulacak, ha kurtuluyor derken; "yeni bir kriz", dolayısıyla yeni bir korku tüm piyasaları esir sardı.

Bundan önceki yazımızın başlığı neydi: Dünya tehlikede!

Neden tehlikede?

Tehlikede, çünkü Avrupa hasta ve çöküyor...

Hepsinden önce batı Avrupa'daki İzlanda iflas etti.

Sıra doğu Avrupa'daki Yunanistan'a geldi, komşumuz Yunanistan iflasın eşiğinde.

Yunanistan çok hasta, yoğun bakımda; suni destek ve yardımlarla ayakta durabiliyor. Ancak, taşıma suyla değirmen ne zamana kadar dönebilir ki?

Yunanistan'dan sonra sırada İspanya ve Portekiz var. Bu iki ülkenin borç batağından çıkamayacağı ve borç silme operasyonu yapacağı endişesi özellikle borsaları olumsuz etkiliyor.

Görünen o ki; Yunanistan, İspanya ve Portekiz borç silmeden bu krizden çıkamaz, çıkamayacak. Sonuç: Avrupa hasta ve çöküyor...

...

Yukarıda andığım üç Avrupa ülkesi bir yana, bazı uzmanlar Avrupa'nın iki önemli ülkesi İngiltere ve İtalya'nın bile bir borç sorunuyla karşılaşabileceğini düşünüyor.

Özellikle banka hisselerinde başlayan düşüş tüm borsaları geriletirken, euro'daki düşüş de giderek hızlandı. Bir ara euro kuru son yılların en düşük seviyesi olan 1.20 seviyesinin bile altına düştü. Bu gidişin devam etmesi durumunda dolar ve euro'nun eşitleneceğini iddia eden yatırımcılar vadeli piyasaların da çökmesine neden oldu.

Bu korku tüm dünyada yatırımcıları paniğe sürükleyince, euro'dan kaçanlar ABD ve Asya'ya yöneldi. Bir borç silme operasyonu olursa bundan en çok bankalar zarar göreceği için banka hisselerinde büyük satışlar yaşandı.

...

"Yunanistan, İspanya ve Portekiz borç silmeden bu krizden çıkamaz, çıkamayacak" dedik. Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in borç silmesi Almanya ve Fransa başta olmak üzere, Avrupa'daki tüm ülkeleri yakından ilgilendiriyor.

Neden?

Çünkü Yunanistan'ın borcunun 75 milyar doları Fransız, 45 milyar doları Alman bankalarına...

İspanya'nın 1.1 trilyon dolar borcunun 238 milyar doları Alman, 220 milyar doları Fransız bankalarına...

Portekiz'in borçlarının ise 47 milyar doları Alman, 45 milyar doları ise Fransız bankalarına...

Dolayısıyla bu ülkeler bir borç silme operasyonu yaparsa, bu bankalar büyük oranda zarar edecek. Geçenlerde ne oldu? Avrupa Birliği Yunanistan'a 14.5 milyar euro krediyi göndermesine rağmen piyasalar sakinleşmedi. Panik daha sonraki günlere de sarktı.

Krizler... Korkular... Düşüşler... Çöküşler... İflaslar...

Avrupa ve dünya piyasaları neredeyse her gün gerileyerek açılıyor...

Bütün bu korkular tüm dünya borsalarında büyük düşüşler ve çöküşler yaşanmasına sebep oluyor, daha da olmaya devam edecek... Kapitalizm çökecek...

...

İşte bu ve benzeri gelişmelere bakıldığında görüyor ve anlıyoruz ki; Avrupa hasta ve çöküyor... Avrupa demek dünya ekonomisinin ve medeniyetinin merkezi demektir. Avrupa'da tehlike varsa, bütün dünya ekonomik düzeni ve küresel sistem tehlikede demektir... Sonuç olarak kapitalizm çöküyor, Batı çöküyor, Batı medeniyeti çöküyor... Bütün dünya Batı medeniyetine alternatif medeniyeti bekliyor...

Önceki ve Sonraki Yazılar