Mahmutpaşa Raporu2

Saadet Lideri Numan Kurtulmuş, büyük emeklerle hazırlanan "Mahmutpaşa Raporu"nu açıklarken yaptığı önemli hatırlatmalarla, aslında meselenin özüne işaret etmiş.

Önce onları hatırlayalım.

Türkiye'de 2010 yılı içerisinde 56.8 milyar TL iç "BORÇ FAİZİ" ödeneceğini hatırlatan Numan Kurtulmuş, sözü Mahmutpaşa esnafına getirerek şöyle devam ediyor: "MAHMUTPAŞA'ya bir şey yok ama söz konusu olan büyük finansal kuruluşlar olduğu zaman, bankalar olduğu zaman, oralara kesenin ağzını açmışlar. Ayrıca Sermaye Piyasaları Kurumu'nda (SPK) bir daralma olduğu zaman Merkez Bankası (MB) oraya para aktaracak. Bu milletin parasını özerkleştirilmiş bir Merkez Bankası aracılığıyla uluslararası para fonlarına pompaladın. Kimden geldi bu para; MAHMUTPAŞA esnafının yoktan sıkarak verdiği vergilerden geldi!"

Faizli bankalara hep var; Mahmutpaşa esnafına bir şey yok!

Kredi yok, faizsiz kredi yok, destek yok; küçücük bir 'İLGİ' bile yok!

Ezenler ve ezilenler, sömürenler ve sömürülenler piramidinin en altında hep çalışan var, hep üreten var, hep işçi var, hep esnaf var; Mahmutpaşa esnafı var!

H H H

'Adalet ve kalkınma' nerede?

Yukarıdaki bölümde yazdığım üzere, uygulanan 'adaletsiz ekonomi politikalarını' gördükçe, insanın 'Adalet nerede?' diye haykırası geliyor; ADALET nerede?!.

Bülent Ecevit'in Başbakanlığı döneminde meydana gelen krizi hafızalar henüz unutmadı. Şimdi esnafın o dönemden daha da kötü durumda olduğunu hatırlatan Saadet Lideri Numan Kurtulmuş şu önemli hatırlatmayı yapıyor: "Ama o günlerde Başbakan'ın ayaklarının dibine yazar kasa atıyorlardı. Şimdi ise esnaf daha perişan durumda ama 'bunlar bizim uşaklar' diye bir şey demiyorlar. ADALET 'bizim uşaklar' haksızlık yaptığı zaman susmak değildir."

Eğriye eğri, doğruya doğru. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde Mahmutpaşa esnafı dahil, bütün esnafımız bu adaletsizliklere düçar olmamalıydı... Kalkınma bir yana, Mahmutpaşa esnafımız eskisinden de kötü durumlara düşmemeliydi...

'Adalet ve kalkınma' nerede?!.

H H H

Başarısız!.. Kötü!.. Umut yok!..

Buraya kadar yazdıklarımla Mahmutpaşa esnafını durumunu özetlemeye çalıştım. Bu tesbit ve teşhislerden sonra tedavi reçeteleri ve çözüm önerileri üzerinde durmak gerekiyor. Anket yapanlar Mahmutpaşa esnafına bu yönde de sorular sormuşlar ama maalesef aldıkları cevaplar hiç de iç açıcı ve umut verici değil: BAŞARISIZ... KÖTÜ... UMUT YOK!..

Anket ve rapordan anlaşıldığı kadarıyla, bu kadar sorunlarla boğuşan Mahmutpaşa esnafının yaklaşık yüzde 60'ı Hükümeti kriz yönetiminde "ÇOK BAŞARISIZ" ya da "BAŞARISIZ" buluyor. Sorulan önemli bir soruya verdikleri cevapta, 'Türkiye ekonomisini en çok Hükümet yönlendiriyor' diyenlerin oranı yüzde 20 bile değil! Buna karşılık yaklaşık her 3 kişiden 2'si ekonomimizi IMF veya ABD'nin yönlendirdiğini söylüyor! Başarı notu böyle, ülke ve ekonomi yönetimi ile ilgili görüşler böyle. Demek ki, ateş düştüğü yeri daha çok yaktığına göre, oralardan yükselen feryatlar daha yüksek.

Mahmutpaşa esnafının yüzde 57, 9'u durumunun "DAHA KÖTÜ" ya da "ÇOK DAHA KÖTÜ" olacağını düşünüyor! En çarpıcı sonuçlardan birisi de şu: Gelecekten umutlu olan ve daha iyiye gideceğine inanan esnaf sadece % 10 seviyelerinde! Ateş düştüğü yerleri cayır cayır yakıyor. UMUT YOK!

Çare ve çözüm: Mahmutpaşa esnafı, tamamen batmadan, bütün sorunlarını çözecek "muktedir" bir "iktidar partisi"nin "hükümet" olmasını istiyor ve bekliyor...

Önceki ve Sonraki Yazılar