Asıl ‘Cool’luk, kulluktur!

 

Asıl ‘Cool’luk, kulluktur!

Geçenlerde talebelerimle ders esnasında İslam ahlakını ve tesettür kurallarını ele aldık. İslam ahlakından bahsederken konuları gençlerin anladığı ve sevdiği bir dil ve üslup ile anlatmaya gayret gösterdik. Müslüman gençlerin vasıflarını, hal ve harekelerini, terbiyesini ve kıyafetini beraberce konuşup değerlendirdik. Bu konuları örneklerle süsledik ve örnekleri sunarken, nelere dikkat etmemiz gerektiğini vurguladık. Akıl akıldan üstündür ve laf lafı açar derken, birlikten kuvvet doğduğunu kendimizde gördük ve hissettik. Ardından kızlara tariflerde bulunup, misaller verirken, “Nasıl cool olunur?” sorusuna geldik. Kızlara uzaktan hoş ve eğlendirici görünen, gençleri imrendirip, heveslendiren çılgın ve sınırsız hayat tarzının insanlara uzun vadeli mutluluk ve huzur getirmediğini anlattık. Ardından kıyafet kurallarına geldik ve müslüman kızların dışarda nasıl giyinmesi ve davranması gerektiğini dile getirdik. Ve sonuçta o COOL zannetiğimiz hayat ve COOL zannetiğimiz davranışların aslında hiç mi hiç COOL olmadığını tespit ettik. Misaller artarken: “Kızlar, asıl cool’luk içki içmek değildir, asıl cool’luk sigara içmek değildir, asıl cool’luk çılgınca eğlenmek değildir, asıl cool’luk kabak çiçeği gibi açılmak değildir, vs.” diye devam ettik. Ve buna karşılık: “Asıl cool’luk sınır tanımaktır, asıl cool’luk mütevazı olmaktır, asıl cool’luk sorumluluk taşımaktır, asıl cool’luk rabbini bilmek ve O’na itaat etmektir.” diye devam ettik. Tam neticeyi KULLUĞA getirmek isterken, talebelerimden birisi el kaldırarak ilave etti ve: “Selma abla, asıl COOL’luk, KULLUKTUR.” dedi. Helal olsun! Ne isabetli bir tespit ve ne mükemmel bir içerik. ASIL COOL’LUK, KULLUKTUR.

Evet kıymetli okuyucularım! Asıl cool’luk kulluktur. Kul olduğumuz an, cool olduğumuzu gençlere öğretmemiz gerekiyor. Asıl cool olmanın, kul olmak olduğunu onlara bildirmemiz gerekiyor. Bu bizim kutsal görevimizdir. Ve kutsal emaneti taşımak ve taşıtmakla mükellefiz biz, bunu unutmayalım. Gençlerimize bu inanci aşılamak, bu bilinç ve bu şuuru içlerine sindirmek mecburiyetindeyiz. Bunu başarsak, ne mutlu bize. Asıl cool’luğun, kulluk olduğunu bilseler ve bu ilkeye riayet etseler. Namazlarına koşa koşa gitseler ve o hayati eylemi, namazı asla ihmal etmeseler. Namazlarını hiç aksatmasalar, Sabah namazlarını kılsalar. Cuma namazlarına katılsalar. Oruçalını sırf Allah için tutsalar. Allah’ın hoşuna gitmediği şeylerden kaçınsalar, uzak dursalar. Onlara hiç meyl etmeseler. İçkiden, sigaradan, zinadan ve fuhuştan, dolandırıcılıktan ve sahtekarlıktan tiksinseler. Ve bunları sırf Allah için yapsalar. Anne babalarını saysalar, onlara değer verseler. Allah’tan sonra ilk itaat edecekleri kişilerin onlar olduğunu bilseler ve idrak etseler. Allah’a güvenseler ve O’na danışsalar. Ve sonuçta bütün bu yaptıkları işlerin COOL olduğunu bilseler. Cool olmak böyle olurmuş deseler... Ve diğer sahte cool’luğun aldatıcı ve geçici olduğunu kabul etseler. Ama bunlar kendiliğinden gelişen şeyler değildir. Bu konular gençlere izah edilip, öğretilmesi gereken konulardır. Bunları onlara biz öğretmemiz gerekiyor. Mesela bir gence önce nasıl namaz kılındığını değil de, neden namaz kılması gerektiğini öğretirsek, Tevhid’i izah edersek, o genç zaten kendiliğinden seve seve namaza koşacaktır. Bir kere secdenin tadına vardığında, o secdeyi kendisi bırakmak istemiyecektir zaten.

Evet sevgili büyüklerim, gençlerimize herşeyden evvel kulluğu öğretmemiz lazım. Gençlere Allah sevgisin ve Allah korkusunu aşılamamız lazım. Gençlere İslam Ahlakını ve İslam Akaidi’ni anlatmamız lazım. İşte bunlardır bizim asıl görevimiz. Bu temel bir oturur ve sağlamlaşırsa, gerisi kendiliğinden gelecektir. Zira Allah’tan korkan ve Allah’ını seven bir insan (bir genç) zaten bu “kötülüklerden” uzak durup onlardan uzak kalacaktır.

Gençlere asıl cool olmanın kul olmak olduğunu öğretelim ve bilelim. Çünkü asıl COOL’LUK, KULLUKTUR.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum