RUSYA ENERJİ POLİTİKALARI VE İÇ OLAYLAR

 

Dostlar daha önceki yazımda Rusya’nın Batı tarafından tuzağa çekildiğini yazmıştım. Özellikle petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkmasıyla ekonomisinin büyük kısmı enerji satımından gelen gelirlere dayanan Rusya geçmiş yıllarda müthiş bir büyüme ivmesi kazanmıştı. Bu batı için büyük tehlikeydi Rusya bunu çeşitli Avrupa ülkelerinin hava sahasını fütursuzca ihlal ederek gösteriyordu da.

Batı ilmi siyasette itiraf edelim ki bir numara. Büyük bir yıkımı getirecek savaş yerine Rusya’ya kurnazca bir kapan kurdu. Önce enerjide fiyatı belirleyen ana satıcılar olan Arap ülkelerini yanlarına alarak fiyatları düşürdüler. Sonrada bir ülke ekonomisi için en büyük tehlike olan düşük yoğunluklu savaşlara soktular. Gürcistan’ı gaza getirip saldırgan Putin’i Gürcistan’a aynı oyunu Ukrayna’ya oynayarak Putin’i Ukrayna’ya soktular. Ve batının son hamlesi tam bir satranç ustalığı idi. Bunu dünya satranç şampiyonu Kasparov gördü ve Suriye olayında Putin’i eleştirdi. Tuzak şuydu İran’la anlaşıldı denildi ki senin ambargoları kaldırıyoruz müttefikin Rusya’yı Suriye’ye çek hem bura da ekonomisi baya yıpranır hem de Türkiye’yle Suriye’deki çıkarlar çatışacağı için şuan Rusya için adeta en önemli oksijen kaynağı Ulan Türkiye’nin Rusya ile olan ekonomik ilişkileri yerle bir olsun.

 Rusya enerjiyi Ukrayna ve Türkiye üzerinden satıyordu Ukrayna savaşı ve Avrupa ambargosu nedeniyle Türkiye üzerinden satacaktı o son kapıda kapanmak üzere. Artı diğer ticari ilişkileri demiyorum. Bu işten en karlı İran çıkmak istiyor. Klasik acem siyaseti hem ambargoyu kaldırttı hem de bu hafta içinde üst düzey İranlı yetkililerin yaptığı ‘’ Avrupa’ya gazı biz veririz’’  açıklamasıyla Avrupa’daki Rus enerji piyasasını ele geçirmek üzere. Rusya’ya gelince böyle giderse dağılır gider. Onlarca ülkecik ve farklı grubu barındıran bu ülkeyi birleştiren tek şey ekonomi o kötüye giderse onlar için yıkım olur.

Rusya Suriye’deki olaylardan dolayı Türkiye’ye her türlü düşmanca tavırlarda bulunacaktır. Özellikle terör ve toplumsal olayları kaşıyacaktır. Bizim en dikkat etmemiz gereken şey Rusya’ya gönüllü taşeronluk yapacaklara karşı hızlı ve etkin şekilde müdahale etmektir. Örneğin şu sıralar hiç neden yokken üniversitelerdeki bazı gurupların birçok üniversitede olay çıkarmak için bahane aradıklarını görüyoruz. YÖK acilen düzenleme yapıp ne tür olursa olsun şiddet olayına katılanların ilişiklerini üniversitelerden kesmelidir. Beynini kullanmak için orda olması gereken kişi sopaya sarılıyorsa üniversitede işi olmamalıdır. Yine terör örgütleriyle mücadelede yeni düzenlemeler şart.

 

 

                                                                 Hikayename

Bugünkü hikâye İstanbul’da üniversite okumuş bir kardeşimizden. Arkadaşımız sultan çiftliğinden otobüse binmiş veznecilere gidiyor. Okul malum orada. Sınav dönemi olduğundan hızlıca hareket edip yola çıkmış. O dönem burslar üç aylık veriliyormuş. bu kardeşimizde bu burslar sayesinde okuyan biri. Bakmış biri cebine elini sokmaya çalışıyor.Anlattığına göre iki cebinde de para var adama yakın olanda şimdinin beş on lirası diğer cepte ise üç aylık geçimini sağlayacağı yeni aldığı burs. Diyor ki arkadaş adam yanıma gelir gelmez fark ettim elini cebime atmaya çalıştığını son durağa kadarda gözümü ayırmadım o sıralar spora gidiyorum elini atsa yumruğu atıp indireceğim. Neyse ki son durağa geldik ben indim. Hızlıca sınava yetişmeye çalışıyorum yürürken aklıma kalemimin olmadığı geldi bir büfeye yanaştım elimi cebime attım oda ne bizim küçük miktarda para olan yanı otobüsteki hırsızın tarafında ki cepte olan paralar gitmiş. Bre adam tüm yol boyunca seni izledim ne ara sen o parayı yürüttün. Allahtan hazinenin olduğu cep diğer taraftaydı ve bir şey olmamıştı yoksa 3 ay boyunca ben ne yapacaktım. Her halde parası çalındığı halde şükreden dünyada bir ben oldum o gün.

Selam ve duayla...

Tahirhan Gül

tahirhangul@hotmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.