RUSYA TUZAĞI ve TÜRKİYE

    Değerli dostlar son dönemde sizin de gördüğünüz gibi Suriye savaşına Rusya’da müdahil oldu. Aslında batı hattı yani ABD-AB uzun süredir Rusya’ya tuzak kuruyor. Rusya yemi yedi. İlk aşama Ukrayna olayı idi. Ukrayna savaşı Rusya’da ekonomiyi ciddi etkiledi. Sonra petrol fiyatların düşürülmesi (ki bunda ABD baskı yaparak Suudi Arabistan’ın başını çektiği petrol satan ülkelere fiyatı düşürttü) 100 dolar üzeri olan varil fiyatı 50 dolar altını gördü. Ekonomisinin büyük bölümü enerji satımına dayalı olan Rusya için bu ciddi bir kriz oldu. Ondan sonra davamın da Suriye ye müdahale.

Peki, Rusya ekonomisinin son beş yılı nasıldı bir bakalım. Aşağıda büyüme rakamları:

2010: %4,5

2011: %4,3

2012: %3,4

2013: %1,3

2014: %0,6

2015: %-3,8

Bu da gösteriyor ki batı ittifakı kurduğu tuzakla istediğini almak üzere. Rusya ilk zamanlarda Putin’le büyürken Batı için çok ciddi tehlike arz ediyordu. Ve kapanlar kurularak etkisiz hale getirilmek isteniyor. Son büyüme rakamları gösteriyor ki batı istediğini alıyor. Çin gibi koca bir dev varken Rusya’nında çok ciddi bir ekonomik dev olması batı grubunu tamamen bitirirdi. Şu örnek aslında açıklıyor. Aşağıda dünya ekonomisindeki paylaşım:

1988 Çin ve Hindistan: %5,3

ABD ve AB: %52,4

2020 için öngörülen

Çin ve Hindistan:%27,5

ABD ve AB: %30,4

Çin ve Hindistan dünya ekonomisinden ciddi pay almaya başlaması batının payının baya düşmesine sebep olmuş. Rusya’nın da ciddi bir ekonomik dev olması yine batının payının düşmesi anlamına geleceğinden buna müsaade etmek istememeleri en doğal sonuç olacak.

Yukardaki saydığımız nedenlerden de dolayı bence Rusya’ya kurulan son tuzak Suriye’dir. Türkiye’nin burada dikkatli olması gerekiyor. Türkiye ciddi büyüyen bir dev olma yolunda bir ülke. Suriye’de Rusya ve Türkiye karşı karşıya getirilmek istenebilir. Bu batı için bir taşla iki kuş anlamına gelir. Hem Rusya hem Türkiye’nin güçsüzleştirilmesi onlar için bulunmaz fırsat. Burada Türkiye NATO kartını oynamalı. Yıllardır birçok NATO operasyonuna destek veren Türkiye sınır ihlallerinde de direk NATO’yu  devreye sokup ihlalin NATO sınırına yapıldığı tezini savunarak hem Rusya’yı dizginler hem de gereksiz bir savaşın içinde olmaz. Türkiye olarak gelişmekte olan ülke sınıfından gelişmiş ülke sınıfına geçiş tamamlanırken gereksiz bir riskte alınmamış olunur. Unutmayalım ki beş on yıla Türkiye süper güç olarak ortaya çıkacak o zamana kadar sabırlı olunmalıdır.

                                                                   Hikayename

Bugünkü hikâyemiz bir kardeşimizden kendisi üniversitede okurken maddi imkânsızlıktan dolayı halasının yanında kalıyormuş. Tabi ev Sultançiftliği’nde imiş okul Beyazıt’ta o zaman tramvay da olmayınca otobüsle bazen yol saatler alıyormuş. Tabi finaller başlayınca yoğun bir çalışma ve sınavlara yetişme telaşası olunca yıllardır namaz kılan arkadaş namazları önce kazaya bırakmış sonra terk etmeye başlamış. Yine yoğun sınav gününden dönerken ilk durak veznecilerden otobüse binmiş. Koltuk boş olur ilk durakta oda şanslı şekilde koltuğa oturmuş. Tabi fatih geçilmeden otobüs balık istifine dönmüş malum eski dönemler hep öğleydi. Yolda giderken bir hacı amca dikkatini çekiyor. Zar zor tutunuyormuş otobüsün demirlerinde orta kısımda ayakta. Kendi yorgun ama hacı amca hem yaşlı hem de ayakta olunca hemen yer vermiş. Sonra adam teşekkür edip arkadaşa bakıp oğlum namazlarını kıl namazını bırakma demiş ve yol boyunca ettiği başka kelime olmamış. Eee basit bir yer vermede bile teşekkür edilen dünyada bize her şeyimizi verene karşı şükür ve ibadetler konusunda dikkatli olunmalı arkadaşta söyleyene değil söyletene bak diyerek tekrar namazı düzenli kılmaya devam etmiş.

Selam ve duayla

Tahirhan gül iletişim tahirhangul@hotmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.