Ne haber?

IMF ile bir buçuk yıldır yeni anlaşma imzalanamamış olmasına en çok Doğan Grubu'nun bozuk çaldığına kuşku yok.

Özellikle de…

Hürriyet'in “Asla IMF'siz olmaz” diye uzunca bir süredir kılıç gibi klavye sallayan adamları bu duruma fena halde içerliyorlar.

IMF ile anlaşma olmadığı taktirde, kendilerinden önümüzdeki günlerde “IMF'sizliğin farkında mısınız?” manşeti bekliyorum.

*

Doğan Medyası'nı üzen haberler, IMF ile ilgili olanlardan ibaret değil gibi geliyor, bana…

Mesela…

Hürriyet'in ekonomi sayfasında geçen hafta sonu öne çıkarılan bir haberde “İstanbul finans merkezi oluyor” başlığı okunuyordu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıklamasına dayanılarak “Hükümetin İstanbul'un finans merkezi olması için ilk stratejik adımı attığından” bahsediliyordu.

Tam da bu noktada…

“İstanbul'un finans merkezi haline gelecek olmasından Doğan Grubu ancak mutluluk duyar” diye klişe bir itirazı duyar gibi oluyorum.

Şayet öyleyse…

Örneğin, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasının gündeme geldiği günlerde (Ocak 2008) grubun gazetelerinin bu haberden de mutlu olmaları gerekirdi, değil mi?

Ama, öyle olmamıştı.

Başbakan Erdoğan'ın Merkez Bankası İstanbul'a taşınır mı, taşınmaz mı, tartışmasına “Bu konuda kararımızı verdik. Hatta yeri de belirlenmiştir” diyerek son noktayı koyduğuna dair haber 2008'in 10 Ocak'ında Hürriyet'in manşetinde yer almıştı.

Grubu yönetenlerin Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınma ihtimalinden bile hoşlanmadıklarını gösteren haberleri Hürriyet'in ekonomi sayfalarında, Milliyet'in de manşetlerinde okumuştuk, o günlerde…

Yani?

Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasının planlanıyor olması dahi tek başına bu topraklarda statükonun değiştiğini göstermeye yeter.

Doğan Medyası'nın söz konusu rahatsızlığına bu gözle bakmanızda fayda var.

*

Son birkaç gündür Hürriyet'in birinci sayfasında öne çıkardığı haberler arasında bazıları var ki, bu haberleri okumaktan/not etmekten dolayı hakikaten “mesut, bahtiyar ve mutlu” oldum.

Hürriyet'in pazar günkü sürmanşetinde İslam Konferansı Örgütü'nün siyasette giderek ağırlık kazandığına “İslam dünyasının yükselen yıldızı” başlığıyla dikkat çekiliyordu.

İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la Washington'da görüştüğüne vurgu yapan bu haber ziyadesiyle önemliydi.

*

Gazetenin pazartesi günkü manşetinde ise Kuzey Irak'taki gençliğin Türkiye'ye olumlu bakışını konu edinen geniş bir haber vardı.

Haberin iç sayfadaki başlığında Iraklı Kürt gençlerin “Türkiye'ye bağlanalım” dediklerinden söz ediliyordu!

Kuzey Irak'taki nüfusun çoğunluğunu oluşturan Kürt aşiretlerinin Türkiye'ye bağlanma isteklerine odaklanan haberler daha önce birkaç kez gündeme gelmişti.

O haberler kimilerinin yalanlamalarına karşın gerçeği yansıtıyordu.

Bu vesileyle…

Türkiye'nin Kuzey Irak'la “bütünleşme” planlarının var olduğunu yaklaşık üç yıl önce dile getirdiğimizi hatırlayacaksınızdır.

*

Geçen hafta basında üzerinde yeterince durulmayan bir haberde ise…

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Brüksel'deki bir toplantıda…

Önceki ve Sonraki Yazılar