Tarihçi Kitabevi’nde Pulur’u dinledim

Kadıköy’de Moda Caddesi’nde Ziraat Bankası’nın yanındaki (104/A) küçük dükkânda sahaflık yapan Ali Çeliker, kiraların ağırlaşması karşısında “Dağarcık Sahaf”ı kapattı. Sahaflığı internet üzerinden sürdürüyor. Aynı, sahaflık yapan Refika Suna’nın “Sahaf Pegasus”u gibi.
Şimdilerde “Dağarcık Sahaf”ın yerinde “Tarihçi Kitabevi” var. Tarihçi Kitabevi sadece Anadolu tarihini konu alan kitapları satıyor.
Kitap meraklısı Cahit Kayra ustamız, Kadıköy’deki kitapçıların ve sahafların çoğunu tanır. Tarihçi Kitabevi’ni de o keşfetti. Geçen cumartesi öğleden sonra kitabevinde Hasan Pulur ustanın söyleşisini dinledik.
Kitabevinde cumartesi günleri söyleşiler düzenleniyor. Çoğu kadın ve hemen tamamı Kadıköy’de oturan elliyi aşkın dinleyici söyleşilere katılıyor. Kitabevinin raflarının arasına dizilen sandalyeleri dinleyiciler dolduruyor. Bazı izleyiciler de ayakta kalıyor.

Osmanlıcaya ilgi var
Tarihçi Kitabevi’ni üniversitede tarih okuyan Necip Azakoğlu ile sanat okuyan eşi Nevin Azakoğlu açmışlar. Azakoğlular Alanya’da Babana Otel’in işletmecileri. Kitaba ve tarihe ilgileri onları Kadıköy’de kitabevi açmaya yöneltmiş.
Tarihçi Kitabevi’nde ayda bir “Kitap Kulubü“ etkinliği var. Prof. Dr. Belma Ötüç Baskett’in moderatörlüğünde daha önce belirlenen ve katılanlar tarafından okunan bir kitap tartışılıyor. Önceki toplantıya katılanlar Oya Bardar’ın “General’in Çöplüğü” kitabını seçmişler. Okumuşlar. Dün kitabevinde bir araya gelerek kitabı tartıştılar. Okunacak yeni kitapları belirlediler.
Tarihçi Kitabevi’nde “Osmanlıca” dersleri de veriliyor. Bana anlatıldığına göre, haftada 4 saatten 40 saatlik ders sonunda kursa katılanlar Osmanlıca kitap yazısını okuyabiliyormuş. 40 saatlik kurs ücreti 300 TL.

Sahaf sayısı azalıyor
İstanbul’da en fazla kitabevi ve sahafın Kadıköy’de olduğu söylendiğinde çok kişi inanamıyor. Kadıköy’de 43 kitabevi var. Bunların 11’i sahaf.
Kadıköy’deki sahafların çoğu  Mühürdar Akmar Pasajı’nda, Neşet Ömer Sokak’ta Kadıköy Halk Pasajı’nda ve Bahariye Atlas Pasajı çevresinde toplanmış durumda.
İstanbul’da eski kitap denilince akla hemen Beyazıt’taki Sahaflar Çarşısı gelir. Sahaflar çarşısında 23 dükkân ile sonradan yapılan 18 barakada, toplam 41 işyerinde eski kitaplar satılırdı. Eskiden sahaf olan 39 işyeri ders kitabı ağırlıklı yeni kitap işine döndü.
Sahaflığı sürdüren iki kişi var: Tosun Ardakoç (526 22 90) ile İbrahim Derbeder (527 01 65). Ali Manav’ın çocukları bile yeni kitap satmaya başladı.
Tosun Ardakoç ile sohbet ettim. Şimdilerde, önceki kuşağa göre daha çok kişinin Osmanlıca kitapları okuyabildiğini, buna rağmen eski kitaplara talebin azaldığını söylüyor. ”Sadece talep azalmadı, artık evlerden de eskisi kadar Osmanlıca kitap çıkmaz oldu” diyor. Yabancıların Osmanlıca kitaplara bizlerden daha fazla ilgi duyduklarını anlatıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar