İnternette Neler Yapıyoruz?

Yaklaşık 10 yıl önce hem Habername hem de Dünya Gazetesi için “Türk İnsanı İnternette Neler Yapıyor?” Başlıklı bir yazı kaleme almış ve internet kullanım alışkanlıklarımızı değerlendirmiştim. Aradan on yıl geçmiş…Evde kaldığımız Corana günlerinde bir kez daha bakmak istedim şimdilerde neler yapıyoruz…

 

Alexa, ABD mezkezli bir internet şirketi…

 

Sitede diğer web sitelerinin web trafikleriyle ilgili bilgilere yer verilmekte, aynı zamanda ülke ülke internet kullanım alışkanlıklarını inceleyebileceğimiz sayfalara da ulaşabilmekteyiz.

 

Top Sites in Turkey” başlıklı bölümde Türk insanının rağbet ettiği ilk 50 siteye (Top 50) yer veriliyor. Tabiî ki sık sık sıralamanın değiştiği bir alandan bahsediyoruz.

 

Alexa “Top Sites in Turkey” sayfalarında gördüğüm manzarayı sizlerle paylaşmak istedim:

 

Türk insanı:

 

En çok haber okuyor:

 

10 yıllık periyotta değişmeyen ilk tespitimiz bu. 

 

Top 50’de haber içerikli 14 site yer alıyor. Yani en çok ziyaret edilen sitelerin %28’i haber sitelerinden oluşuyor.

 

Haber siteleri içerisinde :

 

-Hürriyet, 

-Milliyet, 

-Sözcü, 

-Yeni Akit, 

-Akşam, ,

-Yeni Şafak, 

-Habertürk, 

-Sabah, 

 

Gibi günlük gazetelerin yanı sıra İnternet Haber siteleri de:

 

-En Son Haber, 

-Haber 7,

-Haberler. Com

-Haber Zamanı 

 

Önemli bir yer tutuyor. Ayrıca Ntv, Cnn gibi tv+haber sitelerini de bu kategoride değerlendirmek mümkün.

 

Burada en ilginç olan ise kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personele rehberlik hizmeti sunan, kamuya ilişkin gelişmeleri takip eden ve kamuya girmek isteyen KPSS adaylarına yol gösteren Türkiye'nin en büyük tematik haber sitesi olan Memurlar.net’in top 50’de 8.sırada yer alması.

 

 

Sosyal Paylaşım Siteleri’nde zaman geçirmeyi seviyor:

 

Türk insanının top 50 içerisinde 3 sosyal paylaşım sitesine yoğun ilgi gösterdiğini görüyoruz. 

 

-Fecebook 4.sıra

-Instagram 18.sıra

-Twitter 20.sıra

 

Bu sitelerin yer aldığı bu grupta ilk sırayı Facebook’un 10 yıl önceki liderliğini sürdürmeye devam ettiğini görüyoruz.

 

4 Şubat 2004 de Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından insanların arkadaşlarıyla iletişim kurması ve bilgi alış verişi yapması için kurulan sitenin tüm dünyada kullanıcı sayısı 2.5 milyara ulaşmış durumda. 10 yıl önce bu sayı 500 milyondu. Yani 10 yılda Facebook % 500 büyüme göstermiş.  Pazar değeri 500 milyar dolara yaklaşmış durumda(10 yıl önce 25 milyar dolardı) .10 yıl önceki araştırmamızda şu tespiti yapmıştık: “Facebook bugün eğer bir ülke olsaydı 60 dilin konuşulduğu, Çin ve Hindistan’dan sonra en kalabalık nufusa sahip ülke olacaktı.” Bugün geldiğimiz noktada Facebook kullanıcı sayısı nerdeyse ilk ikide yer alan bu ülkelerin toplam nüfusu kadar bir sayıya ulaşmıştır.

 

10 yıl önce şu tespiti de yapmıştık. “Geleneksel sosyal ilişki yatkınlığına sahip Türk insanı burada da kendisini hemen ifade etmeyi başarmış gözüküyor. Facebakers.com’da yer alan istatistiklere göre “top 5 countries on Facebook” sıralamasında 22.178.860 kullanıcı ile 4.sırada yerini almış durumda.” Aradan geçen 10 yılda Facebook kullanımında ilk 10 ülke içerisinde kalmaya devam ettiğimizi ve kullanıcı sayısının Ocak 2020 itibariyle 37 milyona ulaştığını görüyoruz. Özetle Türkiye’den 10 yılda 15 milyon yeni kullanıcı kazanmış facebook…

 

Instagram: Sosyal medyada ücretsiz fotograf ve video paylaşımı yapılan site 2010 yılında kuruldu. 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alınan sitenin satınalma öncesinde yaklaşık 30 milyon kullanıcısı vardı. Bugün kullanıcı sayısı 1 milyara ulaşmış durumda. 10 yıl önce olmayan bugün 1 milyar kullanıcıya erişen platformu kullanan 38 milyon Türk kullanıcı bulunuyor. Bu kullanıcı sayısı ile ABD, Hindistan, Brezilya, Endenozya ve Rusya’dan sonra top 10 ınstagram listesinde 6. Sırada yer alıyoruz.

 

Instagram’ın da Facebook’un olduğunu düşündüğümüzde grubun Türkiye’de toplam 75 milyon kullanıcıya hitap ettiğini görüyoruz.

 

 

Twitter : 280 karekterle sınırlandırılmış tweet adı verilen (türkçesi cıvıldama) gönderiler yazabildiği platform 2010 yılında oluşturulmuştu. Site internetin SMS’i olarak tanımlanır. 2020 yılına gelindiğinde Twitter’in 340 milyon kullanıcıya eriştiğini ve dakikada ortalama 100 bin tweete ulaşan bir kullanıma sahip olduğunu görüyoruz. Hem dünyada hem de Türkiye’de başta siyasi figürler olmak olmak üzere Resmi iletişim amaçlı da kullanım yaygınlığına ulaşan Twitter’in Ülkemizde 11,8 milyon kullanıcısı bulunuyor. Bu kullanıcı sayısı ile Twitter kullanımında Dünya’da 6. Sırada  yerimizi alıyoruz.

 

 

Video, Sinema siteleri önemli bir yer tutuyor:

 

Burada ifade ettiğim sitelerden ilk elli içerisinde 5 site yer alıyor. Youtube’nin ilk sırada yer aldığı bu kategoride netfilix.com, 720p-izle.comfullhdfilmizlesene.net, dizilla.com, gibi siteler yer alıyor.

 

 

İnternetten alış-veriş yapmaya da alıştık:

 

Top 50 içerisinde 5 adet de alışveriş sitesi yer alıyor. Türk insanın temas ederek alışveriş etmeyi sevme kültürüne rağmen alan giderek genişlemektedir.

 

-Sahibinden.com, 

-trendyol.com, 

-hepsiburada.com, 

-n11com, 

-gittigidiyor. Com’un

 

Yer aldığı top 50 listesine yeni alışveriş sitelerinin ekleneceğini düşünmek herhalde hayal olmayacaktır.

 

Muhtelif:

 

Resmi işlemlerini internet üzerinden yapmaya alışan (bazen de zorunluluklar) Türk İnsanı Türkiye.gov.tr adresine (Top 50/21), her türlü eğitim işleri için (eba.gov.tr, meb.gov.tr, okulistik.com, udemy.com) sitelerini ilk 50’ye sokarak eğitim alanında online olmaya alıştığını göstermektedir.

 

Özetle Türk insanı internette haber okumayı, sosyal paylaşım sitelerinde zaman geçirmeyi, video-fotograf paylaşmayı, alışveriş yapmayı ve e-devlet ve eğitim işlemlerini seviyor.

 

Ne yazık ki tıpkı 10 yıl öncesinde de olduğu gibi top 50’de kültür-sanat-kitap-edebiyat-tarih sitelerini görmemekten ise üzüntü duyuyoruz.

 

#EvdeKalTürkiye

#StayAtHome

#kitapoku

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum