Ramazan Dinlemeyen Sokak...

Ramazan Dinlemeyen Sokak...

 

Eskişehir son dönemlerde özellikle merkez medyanın gündeminden hiç düşmüyor. Anadolu’nun ortasında tren yolu geçişlerinin merkezi bir şehir Eskişehir. Hızlı tren ilk olarak Eskişehir-Ankara arasında sefere başladı.Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in icraatları da sık sık gündemde.

Yılmaz Büyükerşen pek çok belediye başkanı gibi herkesin gözü önündekine yatırım yapmayı önceleyen ve yaptıklarının da reklam ve iletişimini iyi başaran bir başkan. Aslında Ulaştırma Bakanlığı el atana kadar giriş ve çıkışları köye benzeyen, merkezi süslü ama gözden ırak mahalleleri hala köhne bir şehir Eskişehir...

Elbette Eskişehir’de güzel de şeyler oluyor. İçerisinden “Porsuk” un geçtiği şehre renk katmak adına yapılabilecek çok şey var. Çok şey de yapılıyor. Eskiden kokudan yanına varılamayan “Porsuk” temizlenmiş ve düzenlenmiş haliyle tam bir Venedik havasında. Parklar, yapay plajlar hep Porsuk’un çevresinde şekilleniyor.

Başkanın en son icraatlarından birisi de eski adı “Vural ” yeni adı “Neyzen Tevfik ” olan ve halk arasında “Barlar Sokağı” olarak anılan sokağı bir bira firmasının sponsorluğunda yeniden düzenleyerek bir “açık hava barı” haline getirmesidir. Eskişehir’in merkezinde iki ana cadde arasında ve bu caddelere paralel pek çok sokağın içerisinden geçtiği önemli bir yere kurgulanmış bu sokak.

Şehir merkezinde yürüyüşe çıkan herkesin yolu bir şekilde buradan geçiyor. Kaldırımları ahşap olarak yenilenmiş sokakta bütün barlar sokakla iç içe...

Sokaktan geçerken gençlerin ellerinde bira bardaklarıyla sokaklara taştığını görüyorsunuz. Sözde kapalı ama tüm masaları sokakla bütünleşmiş barlarda sigara yasak olduğundan sigarasını yakan elinde bira bardağı sokakta adımlıyor.

Ekşi sözlükte yer alan bir yorumda sokak için Samsun’lu bir öğrenci “Ramazan dinlemeyen bi sokak. Samsun’dan sonra ilaç gibi geldi” yazmış. Gerçekten bu sokakta Ramazan ayından hiç bir esinti yok. Ramazanın manevi havasını oraya almamak için birileri sanki özel bir gayret sarf etmiş gibi...

 

“Barlarda Değil Sokakta İçilen Sokak”

 

Sokağın hali pür mealini yine Ekşi sözlükte yer alan bir yorumdan aynen aktarmak istiyorum:

 “Her kesime, her müzik türüne uygun mekân bulabileceğiniz bu sokakta sigara yasağı yüzünden elinizde biranız kendi barınızdan çıkar sonrasında karşı bardaki arkadaş, aha yan bar da bizim Hilmiler mi var ney diyerek bütün sokağı gezer birayı da o vesileyle bitirirsiniz. Gece 1 gibi bütün sokak kapandığında herkes aynı anda kalkar ve sakince içmek isteyen güruh .....puba doğru ilerlerken biraz daha delirmek isteyen güruh .........yollarına düşer. Güzeldir, eğlenceli geceler geçirme sebebidir. Tek kötü özelliği bütün Eskişehir gençliğinin orda oluşundan mütevellit sarhoş olmanız veya olay çıkarmanız durumunda kimseden saklayamayacağınızdır.

 

 

       1.20110816001140.jpg       

 

Sokak maalesef böyle bir sokak. Uludağ Sözlük’te de bir yorumcu burayı “barlarda değil sokakta içilen sokak” diye tarif etmiş.

Sigara zararlarını asgariye indirmek için getirilen kısıtlamalar hepimizin malumu. İş o kadar abartılır ki 1930-40’lı yılların siyah beyaz filmlerinde bile sigara içen oyuncuların sigaraları buzlama yöntemiyle karartılmaya çalışılır.

Eskişehir’de ise herkesin gezdiği, halka açık sokaklarda gençler ellerinde sigara ve biralarıyla sokaklarda gezebilir. 50 yıllık filmdeki sigaranın zararından seyirciyi korumaya çalışan otoriteler bu konuya hiç eğilmezler.

       

Alkol Alma Yaşı 11’e Kadar Düştü…

 

Şimdi sizlerle bazı rakamları paylaşmak istiyorum;

1-Dünya’da 2 milyar kişi alkollü içki tükettiği,

3-Bunların 76 milyonu alkol bağımlısı olduğu,

4-Türkiye’de 17 milyon civarında alkol kullanan; 1970 yılında kişi başına alkol tüketimi 1,5 litre iken günümüzde 20 litreyi aşmıştır. 65 bin kadar alkol satış noktası bulunduğu,

5-Alkol kullanımına bağlı olarak Dünya’da yılda 1,8 milyon insan hayatını kaybetiği,

6-Yapılan bir araştırmaya göre Ülkemizde İlkokul öğrencilerinin %15,4’ü en az bir kez alkol kullandığı ve alkol alma yaşı 11’e kadar düştüğü,

7-İstatistiklere göre alkoliklerin %80’i alkollü içki alışkanlığına bira ile başladığı,

8-Bira bilenenin aksine böbreklerde taş oluşmasını kolaylaştırdığı,

9-Otomobil kazalarının %75’i, adam öldürmelerin %50’si ve intiharların %25’i alkolle ilintili olduğu,

Gerçekleriyle karşı karşıyayız.

Bu verileri sigara ve alkole bağlı gelişen sağlık sorunlarını ve bu sorunların başta sağlık olmak üzere toplumsal yaşam üzerindeki etkilerini sayarak devam etmek mümkün.

Anayasa’nın 58.maddesi “Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır” hükmünü içeriyor.

Eskişehir barlar Sokağı ise sigara ve alkolü teşvik eden bir “açık hava barı” haline gelmiş durumda...

Eskişehir’in sevilen Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’î ve yetkilileri konuya bir de bu zaviyeden bakmaya davet ediyorum.

unalsade@mynet.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum