Yılmaz BOZKURT

Yılmaz BOZKURT

CEMAAT VE MÜMİN KARDEŞLİĞİ ÜZERİNE

                Mesela bu ülkede laiklik varken, çağdaşlık varken ne oluyor bu cemaat işleri? Biz medeni insanlar namazda cemaat olur, ayrıntıya bakmayız. Devletin hava kara deniz jandarma kuvvetleri var. Biz  “uluslar arası af örgütüne” bağlıyız "Af Allah’ım af!" der dururuz. Ne edelim?. Hem yakında cenaze namazımızda kılınacak. Burası babamızın yeri değil; babamızın (Hz. Adem as)’ın yeri cennettir, inşallah oraya gitmek için buradayız.

      Devlet dinimizi anlatmaz, bize yön vermez, aha cami açık "mazot var da ben mi içtim" derse vatandaş bir yerlere gidip cemaat oluşturup sohbet ediyorlar...Ne etsinler? Kuran:“ İnnemel müminüe iğvetün” diyor meşrebüne veya partine demiyor. Onun için bu parti hastalığını bırakıp var mısınız bir topluluk kurmaya? Ama biz de olduk başka bir cemaat. Gördün mü olan işi tüh be! Nereden girdik bu işe “Zor dostum zor!” Sen tatlılardan revani seversin; ben baklava, o tulumba, onlar laz böreği, siz kadayıf ama sonunda hep tatlı yiyoruz. Demek ki meşrep, görüş farklılıkları olacaktır tabii... Bir arkadaşım 20-30 sene önce bu konuyla ilgili şu tespitlerde bulunmuştu: “Yoldan geçen bir araba bir vatandaşa çarptı diyelim yolun kenarındaki vatandaşlar yerdeki araba çarpan kişinin bir kısmı elinden diğeri bacağından diğeri başından diğeri belinden tutup hastaneye veya ambulansa taşımaya çalışsa (şimdi gel ki 112 acil sevisi bekleyeceksin de) der misin ki sen neden şurasından tuttun? Ha işte bulunduğumuz dünya konjonktüründe Müslümanlık bu hale gelince hiç bir vatandaşa bir şey diyemeyeceğimiz gibi hiç bir cemaate da ehli sünnet çizgisinden çıkmadıktan sonra bir şey deme hakkımız yoktur ama kalkıp da enaniyet gösterip aşırılığa kaçmamalı...    

        Ben bulunduğum bölgede ve gittiğim her yerde istediğim cemaatle, istediğim toplulukla Anadolu insanıyla rahat konuşurum; çünkü”

“Adımız miskindir bizim

Düşmanımız kindir bizim

Biz kimseye kin tutmayız

Kamu âlem birdir bize.” Y. Emre

Hem Anadolu’nun çoğu yerlerinde de görev yaptım ... Birbirini sevme olayı ayrı bir olay, bu işler ruhlar alemine dayanır. "Ruhlar toplanmış cemaatler (gibidir). Onlardan birbiriyle (önceden) tanışanlar kaynaşır, tanışmayanlar ayrılırlar." [Buhârî, Enbiya 2; Müslim, Birr 159, (2638); Ebû Dâvud, Edeb 19, (4834).]

           Cemaatini övmekle bitiremeyen bir mümin kardeşimize bir arkadaşım soruyor: “Kur’an bize ‘İNNEMEL MÜMİNÜNE İĞVETÜN’ mu demiş? Yani ‘Muhakkak ki iman edenler kardeştirler!’ yoksa ‘MEŞREBÜNE İĞVETÜN’ mü demiş? O mümin kardeşimiz de: ‘Böyle bir hadis mi var?’ ” demiş. O HALDE HANGİ CEMAAT VE CEMİYETTEN OLURSAK OLALIM BİZ MÜMİN KARDEŞİYİZ...

            Detaya girmiyoruz

“Ellerime uzanan dudakları tepeyim/

Allah diyen gel seni ayağından öpeyim,” N.Fazıl

. "Fitne uykudadır; uyandırana ALLAH lanet etsin." H.Ş. Gereğince detaylara fazla girmek bizi aşar

 “Susmak deniz; konuşmak ırmak.” Mevlana.

  Cemaatler arasında samimi bir hava olması gerekir bunu tahsis etmek için mümin kardeşliği konuları cemaatlerde işlenmeli. 3-4 yıl önce umreye gittiğimde orda İngiliz veya Fransız neyse bir genç sakallı Müslüman’la mescidi nebevide birlikte vakit namazını beklerken “Where are you from ?” deyince parmağıyla ağzına eline getirerek “Sus!” işareti yaptı. “Biz neredeyiz? EFENDİLER EFENDİSİ SAV mescidinde bu sorulur mu?” dercesine beni ikaz etti. Belki de yeni Müslüman olmuş, biz doğuştan beri Müslüman olmuşuz ama bir anda adam takva ehli olmuş. Biz de hangi cemaatten olsak da “Şaban”ın güldürü filmleri, TV’deki laklaklarla, komedi filmlerle yetişen bizler zayıfız işte. “Birini sevmen seni kör ve sağır eder.” H.Ş. Gereğince kendi cemaatimizi kimseden üstün görmeyelim. Hz. EBUBEKİR (R.A): “Müslüman’ın küçük görünenini küçük görmeyelim. ALLAH katında ki değeri büyük olabilir.” der.

 İstanbul’da yaşayan bir arkadaşım der ki: “Birkaç kişi, 5-10 serseri şu ilçemize gelse, etrafı dağıtmaya kalksa. “x” cemaatler ders yapmayla, “y” Kur’ an okumakla “w” cemaatler zikir çekmekle vs. meşgul bana neci olmuşuz  aramızda birlik beraberlik yok. Enaniyet yok diyor tüm cemaatler  ama hep enaniyet içindeyiz..

.Yahu mümin kardeşiyiz oturup bir sohbet edelim yok, bizim falan yerde sohbetimiz var oraya gel... Oraya gidip onları destekleyince benimle samimi olunuyor, diğer zaman sıradan bir vatandaşız yazık!

Muhammed İkbal   “Kaç bu Müslümanlardan sığın Müslümanlığa.” boşuna dememiş.

Cat stevens (Yusuf İslam):”İyi ki bu müslümanları görmeden Kur’anla tanışarak müslüman oldum   yoksa belki de müslüman olmayacaktım” dediğini duyuyoruz .      

Ben geçenlerde bir parkta otururken partililer belediye başkan adayları konuşuyorlar merhabalaştım içlerine girmedim dedim içimden “Din sohbetini seven biri gelsin de onunla oturayım.”. Biraz sonra bir cemaat mensubu bir arkadaş geldi, oturduk çaylarımızı içtik, kimsenin dedikodusunu yapmadan sohbete başladık. Sohbetim sırasında arkadaşa evliyanın bir talebesi hocasına: “Hocam seni ben çok seviyorum.” diyince hocası ona “Oğlum bana bir sarıl bakalım.” demiş. Talebe de hocasına sarılacağı yerde kendine sarılmış. Bunu anlatınca bu arkadaş da diğerlerine anlatmış. Bütün cemaatler beni çok sever, biraz da şakacı üslubum var, hepimizde bir alçak gönüllülük oluşmaya başladı. Beni gören hemen gülmeye başlıyor tabii..

Ha müslümanları beğenmiyor ,eksik buluyorsan gel birlikte dinin aslını yaşayıp hep birlikte başkasına örnek olalım.

 Ala rasülina salavat.

 (Yılmaz Bozkurt 29 Ocak 2014)

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.