ORTADOĞU NASIL ŞEKİLLENECEK

Türkiye’yi ekseni kaymakla ittiham edenlerin Ortadoğu’da ortaya çıkan halk hareketlerinde mevcut yönetimlerden yana tavır koyduklarını görüyoruz.

Gerçi olayların akışının kendi iradelerini aşması karşısında daha demokratik yapılar olsun tavsiyeleri var, fakat bu olayın seyrini kontrol edemediklerinden kaynaklanıyor. Yoksa bu söylemleri gerçekçi değildir. Despot yönetimlerden çok memnunlardı.

Peki mevcut yönetimlerden madem memnundular da neden Türkiye’nin komşuları ile olan ilişkilerini eksen kayması olarak değerlendirdiler.

Lübnan’da, Mısır’da halk Osmanlı özlemi ile beraber Türkiye işbirliğinden bahsediyor.

Halka bunu söyleten sebep ya da sebepler nelerdir? Halka kulak vermek gerekmez mi?

Halk bu söylemi ne zaman ve nasıl geliştirdi?

Bir anda ortaya çıkması imkansızdır. Tarihi ortak değerlerin güncellenmesi insanlarda bu istekleri tetiklemiştir. Taşma noktasına ulaşmış ve hareketi başlatmıştır.

Küçük bir kıvılcım gerekiyordu.

Yepyeni bir oluşum olabilir mi?

Bu konuda bir yargıya varabilmek için tarihi süreci incelememiz gerekecektir.

Muhteşem Yüzyıl dizisi ile Osmanlı’ya çamur atan zihniyet süfli kurgular yapmak yerine Osmanlı’nın yönetim anlayışlarını, İmparatorluk çatısı altında yüzlerce yıl huzur içinde yaşayan halkları incelemiş olsalardı sanırım bu günlerde Afrika’da yaşanan halk hareketlerini ve bu hareketler esnasında halkın ağzından çıkanların ne manaya geldiğini anlayabileceklerdi.

Yıllarca insanların tepesinde balyoz olan Firavun zihniyetlerinin 5 para etmediğini göreceklerdi.

İyi ki bizi Türkler yönetti diyen Macar Devlet Başkanı’nın sözlerine kulak vermiş olsalardı belki o yüz kızartıcı mahiyette hazırladıkları diziyi piyasaya sürmeden önce bir düşüneceklerdi.

Ortadoğu halkının ağzından dökülen Osmanlı ve Türkiye sözleri boş değildir. Bir gerçeği, bir özlemi haykırıyor. İslami vicdan ile birlikte, demokrasi, daha iyi yaşama şartları ve huzur insanları böyle bir direnişin içine çekmiştir.  Bu hareket diğer Firavun zihniyetlere de yansıyacak gibi görünüyor. Despot yönetimlerden, zulümden bıkan halk daha özgür, daha reformist yapıları istiyor.

Türkiye’nin son zamanlarda Ortadoğu ile ilişkilerini, Türkiye’nin büyük krize rağmen bu dalgayı problemsiz atlatmasını, halkın demokratik tercihler ile istemediği yönetimleri iş başından uzaklaştırabileceğini izliyorlar. Onun için Türkiye ile işbirliği istiyorlar.

Çünkü kendi toplumsal yapılarına yakın görüyorlar. Çünkü bizler yüzlerce yıl beraber ve sorunsuz yaşadık.

İstiyorlar ki inançları da örselenmesin, daha huzurlu, daha refah içinde bir hayat sürsünler.

Avrupa’nın yüzlerce yıl dünyayı sömürdüğü kolonist düzenle Osmanlının tüm unsurları ve inançları kucaklayan yaklaşımı arasındaki farkları gözler önüne seriyor ve halkın ortak nakaratı olmaya devam ediyor. Bu daha ne kadar sürecek önümüzdeki günlerde göreceğiz yalnız anlaşılan o ki, önce Tunus şimdi Mısır yarın bir başka ülkede olma ihtimali olan bu halk hareketlerinde halkın zulümden ve ekonomik sıkıntılardan bıktığı gün gibi ortada.

Artık insanlar ne istediklerini biliyorlar. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’yu yabancı zihniyetlerin desteği ile yöneten despot liderler iş başında kalamayacaklar.

Mısır Halkının kahraman kalemleri Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Davutoğlu neden bir şey söylemiyor diyorlar.

Değerli Mısır halkı. Türkiye Osmanlı İmparatorluğunun varisidir. Avrupa ve ABD gibi halkların iç işlerine direk müdahale etmezler. O zaman göndermeye çalıştığınız despot yönetimlerden ne farkımız kalır. İnşaallah arzu ettiğiniz insanlar yönetime gelir ve aramızdaki dostluk ve işbirliği çelik gibi sağlam olur. Batının Irak’ta yaptığı demokratik girişimleri gördük. Milyonlara varan insanı katlettiler.

 Sakın dış güçlerin temennileri ile iş yapmayın.

Kendi toplumunuzun gerçekleri ile yüzleşin ve öylece hareket edin.

Rabbim yar ve yardımcınız olsun.

Ahmet TÜRKAN - HABERNAME

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum