ÇİKOLATA VE FAYDALARI

Bazen her şey üst üste gelir. Olmadık kötü sürprizler, beklenmedik haberler aynı anda sıraya girerler. Hayatın konunu budur sanki. Mıknatıs gibi çekersiniz tüm olumsuzlukları üstünüze. Böyle bir his uyanır içinizde. Kaçmak isteseniz de kaçamazsınız gök kubbenin altından hiçbir yere. Zaman, mekan hepsi daralır sanki.

Böyle durumlar için en iyi reçete içinde mutluluk hormonu endorfini barındıran çikolatadır. Çantanızda, çekmecenizde saklayabileceğiniz vazgeçilmez mutluluk yiyeceğidir çikolata. İnsanın ruhunu besler adeta. Karamsarlıktan kurtarıp, reklamlarda mutlu gülümseyen yüzlere sahip olursunuz.Bazılarına göre ruhun gıdası müzik değil de çikolatadır.

Çikolata dünyanın en güzel yiyeceklerinden biridir.Kimilerine göre hayat kurtarır, kimlerine göre en zor zamanlarda yanınızda olandır. Hava gibi, su gibi ulaşılması kolaydır üstelik. Her zaman, her yerde kolaylıkla ulaşabilirisiniz.

Bazen de kutlama yiyeceğidir çikolata. Hediyelerin en değerlisi, en güzelidir. Her nesne kişinin ona yüklediği anlama göre anlam kazanır. Çikolatanın başka hiçbir yiyecekle ve içecekle ikamesi yoktur. Yakın bir dost gibidir çikolata. İyi ve kötü günlerinizde her daim sizinle olan.

Her şeyde olduğu gibi çikolata konusunda da ölçüyü kaçırmamak önemlidir. Fazla yerseniz kilo problemi gibi yan etkileriyle karşılaşabilirsiniz. (Gerçi bu durum henüz bilimsel olarak kanıtlanmasa da abartmamakta fayda var.)

Özellikle kadınlarda hayatlarının bazı dönemlerde“çikolata krizi” yaşanabilir. Böyle durumlarda çikolatanın hayat kurtarıcı özelliğinin bir kere daha farkına varılır.

Yurtdışından gelen yakınlara/ tanıdıklara ilk verilen sipariş çikolatadır. Avrupa’dan gelen çikolataların tadı da bir başkadır. Özellikle Fransız çikolataları vazgeçilmezdir.

Yapılan araştırmalara göre çikolatanın insan sağlığına yararları şöyle;

* Çikolatanın içinde bulunan antioksidanlar kanserle mücadelede faydalı.Kakao, yeşil çaya oranla üç kat daha fazla antioksidan madde içeriyor.

* Çikolata aynı zamanda zengin bir kalsiyum kaynağı. Bu da güçlü kemiklerin oluşmasını sağlıyor.

* Çikolata geçmişten günümüze özellikle kadınlar üzerinde psikolojik olarak oldukça olumlu etkilere sahip.

*Çikolata kadınların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan endorfini salgılatıyor.

* Harvard Tıp Akademisi uzmanları, kakaonun yüksek tansiyonu düşürdüğüne dair bulgular elde ettiğini savunuyor.

* Güçlü dişleri sağlayan florid açısından da zengin olan çikolata, stresle mücadelede faydalı olan potasyumu da içeriyor.

* Çikolata büyük miktarda bakır da içeriyor. Bakır, vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı oluyor. Bu da cilde, damarlara ve dokulara faydalı oluyor.

* Uzmanlar her gün az miktarlarda çikolata yemenin kanda pıhtılaşmayı önlediğini savunuyor. Bu da ani kalp krizlerinin önüne geçiyor.

* Çikolata aynı zamanda yiyen kişiye enerji veriyor ve diğer tatlılara oranla kan şekerini hızlı yükseltmiyor.

* Bağışıklık ve üreme sistemi için faydalı demir ve çinko çikolatada bolca var.

* Kahve içmek yerine çikolata yemek çok daha yararlı, çünkü çikolata kahveye oranla çok daha az kafein içeriyor.

* Çikolata diğer tatlılara oranla diş sağlığı açısından daha zararsızdır; çünkü sütlü çikolata yüksek miktarda protein, kalsiyum ve fosfat içerir. Bu maddeler de diş minesini koruyor.

* Çikolatadaki doymuş yağ oranı, kandaki kolesterol seviyesinin artmasına neden olmuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum