Nigar ALMANGIZI

Nigar ALMANGIZI

Ateşkesten Bu yana 15 Yıl Geçti

Bana öyle işgalci bir devlet gösterinki işgal ettiği toprakları konuşma yoluyla terk etmiş olsun. Tarihte böyle bir olay yok . Demem odurki ermenide Karabağdan konuşma yoluyla çekilmeyecektir. Acından ölse bile bunu ermeniden beklemek enayiliktir. Dünyada ruslar olduğu müddetçe ermeni onların eteğine sımsıkı sarılacaklardır. Bu ise demektir ki biz Karabağdan konuşma yoluyla elimizi çekelim. Bunu ABD de avrupada gayet iyi bilir.Temsilcileri amerika,  rusya, ve fransadan olan minsk grubuda bunu iyi bilir. Ve bile bile bizi uyutmaya çalışıyorlar. Uyumasak bile  yastığın yumuşaklığı ile avunuyoruz. Aradan uzun zaman geçti .Yeni nesil yetişti. Ve bu yeni nesil ki Karabağ işgal edildiğinde ana rahmindeydiler. Bugün 16-17 yaşlarında genç delikanlı oldular.T ek cümleyle o yerleri tanımayan bilmeyen yeni nesil yetişiyor. Büyük ermenistan ideolojisi güden ermeniye destek veren fransa, rusya, amerika ise bu olayları hesaba katarak siyaset yapıyorlar. Bizi konuşma müzakere etme yoluyla topraklarınızı iade edeceğiz fikirlerine inandırarak  bir 17 yıl daha zamanı ermeniye kazandırma hesabı peşindeler. Karabağı bize bir defada unutturmak düşüncesindeler. Bunu söylemek sanırım yanlış olmaz bu yaptıkları yürüttükleri yöntemle neredeyse isteklerine kavuşacak gibi bir durumdadır şu andaki gidişat.

           

         Belki birileri çıkıp “sen ne diyorsun bu devletlerin teşebbüsüyle ermenistan-azerbaycan başkanlarının görüşmesi ne demek oluyor “diyebilirler.Ama şu bir gerçektir ki bu görüşlerin hiçbir önemi yoktur. Nerdeyse 20 yıldır bu görüşmeler var. 1994 yılının mayıs ayının 15 inden başlayarak azerbaycan-ermenistan arasında ateşkes ilan edildi. Bu meseleninde barış yoluyla halledileceği bildirildi. O günden bugüne biz  Karabağda , nahcıvanda, gencebasarda ve hatta ermenistan ile olan bütün sınır boylarımızda şehidler vermeye başladık. Ve bu gün olmuş hala ermeniler azerbaycan arazilerine ateş açmaya da devam ediyor. Bu konu hakkında defalarca yazı yazdım o yüzden bunun üzerine gitmeyeceğim. Mayısın 7 sinde pragda iki devlet başkanının müzakerelerine değineceğim. Dünya medyası bu görüşmede hayli ilerleme kaydedildiğini yazdı.

 

Ve bazı kendini beğenmiş çok bilmiş siyaset adamlarıda cumhurbaşkanlarının ciddi adımlar attığını söylediler.Fakat ben de emin olarak diyorum ki bu görüşmelerde hiçbir ciddi adım atılmamıştır. Aksine taraflar arasında ciddi bir selamlaşma ve vedalaşmada olmamıştır. Azebaycan başkanının görüşmeden sonra Sarkisyan la el sıkışmadan ayrılmasının bu sözlerimi teyid etmektedir. Düşünceme ve kanaatime göre azerbaycan tarafı bundan sonraki görüşmelere gitmemeli, kaybedilen toprakların iadesi için derhal hazırlıklara başlanmalıdır. İktisadi durumu ölüm noktasına gelmiş olan ve hergün ordusundan yüzlerce askerinin azerbaycana ,gürcistana ,ve rusyaya firar eden görev yaptığı yeri terkeden askeri yapısı olan bu ermenistanın azerbaycan karşısında duramayacağını benim evimdeki 2 yaşındaki Selcanım da bilir. İnanıyorum ki ulusların ve uluslararası kamuoyunun bu işe karışmaya hakkı bile yoktur. Dünya terör ve uyuşturucu ile mücadele ettiği şu dönemde azerbaycanın işgal altındaki dağlık karabağ ve çevresindeki şehirlerde ermeniler  bugün yanlızca bu konularla ilgileniyorlar. Azerbaycan üye olduğu kuruluş ve işbirliği yaptığı bütün ülkelerle terörle mücadele konusunda anlaşmalar imzalayan bir devlettir.Kendi arazisini işgalci güçlerden, dolayısıyla ermeni terörcülerden kurtarmak hakkına sahiptir. Ali komutanın “işgalcilerden topraklarımızı kurtaralım”emrini duyma vaktidir.

           

            Düşünüyorum da artık bıçak kemiğe dayandı.En kısa sürede bizler Ali komutanımızdan yani İlham Aliyevden bu emri bekliyoruz. Zaten son zamanlarda İlham Aliyev bazı devletler karşısında yürüttüğü siyasetle onları şaşırtmış vaziyettedir. İnanıyorum ki bu vereceği emirle bir daha kendini büyük gören ama yaptıkları küçük siyasetle bizleri oyalayanları şaşırtacaktır. Bunlar şaşıradursun bizler azerbaycan olarak hep ilerleyeceğiz. Düşmanlarımız bu durumda üzülecek dostlarımız sevinecektir. Ama bu konuda bir daha inanarak söylüyorum ki bize dostumuz ne toprak alıp verecek ,nede düşman bizim karşımıza geçip savaşacak. Aksine her ikiside bu olaylara seyirci olacaklar. Şimdi yüzümüze karşı hareketli olup siyasi arenada seyirci kalanlar gibi.

 

Ayağa kalk  Azerbaycan

Sen zaten ayakta olunca büyüksün

Ali komutanım  bizleri bekletme  lutfen

Emrini bekliyoruz

Karabağ için bu uğurda savasmayan namerttir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum