Hep Öğrenen ve Öğreten Ol

Öğrenmeye ve öğretmeye hiçbir din İslam kadar önem vermemiştir.

Kur’an’ın ilk emri “Oku!”, surelerden birinin adı “Kalem”.

Hz. Peygamber s.a.s, “Beni Rabbim terbiye etti, terbiyemi güzel yaptı” buyuruyor.

O, bir yandan hep öğrenendi, bilgisinin kaynağı Âlemlerin Rabbi Allahu Teala Hazretleri idi. Bir taraftan da öğretmekten, talebelerini, ashabını, ümmetini yetiştirmekten, geliştirmekten bir gün bile geri durmadı.

Harp esirlerini okuma yazma öğretmeleri karşılığında özgürlüğüne kavuşturdu.

Ashab-ı Suffe ile her biri pırlanta değerinde insanları alıp, tedricen yetiştirdi.

“Ashabım yıldızlar gibidir, hangisine uysanız hidayet bulursunuz” sözleriyle tarif ettiği yüksek şahsiyetlerin öğretmeni O’dur.

Peygamber s.a.s Efendimiz’in dünyayı teşriflerini ifade eden Mevlid Kandili gecesi olan 12 Rebiülevvel 1431 / 25 Şubat 2010 Perşembe akşamı, kutlu doğum etkinlikleri kapsamında yılın ilk programı, merkezi İstanbul Başakşehir ilçesinde bulunan İnsan ve Çevre Derneği BİNDER tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Peygamber Efendimiz, İbn-i Mâce’de yer alan bir hadis-i şeriflerinde “...ben de ancak bir muallim olarak gönderildim” buyurarak kendisinin önemli görevlerinden birisinin de öğreticilik-eğiticilik ve muallimlik olduğunu vurgulamışlardı.

Orijinal ve dikkat çekici Mevlid Kandili programları tertiplemeye devam eden BİNDER, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed s.a.s’in eğitici ve öğretici vasfının anlatılması ile bu hasletinin temel unsurlarını insanlığa yeniden hatırlatılması amacıyla Hicri 1431–Miladi 2010’u “El-Muallim Yılı” ilan etti.   

BİNDER, önceki yıl Mevlid Kandili’nde, 5000 kişilik İstanbul Gösteri Merkezi’nde el-Emin adlı programı tertip ederek gönülleri fethetmişti.

Kâğıthane Sütlüce’deki 4.000 kişilik Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen dün geceki Mevlid Kandili özel programında ise Peygamber Efendimiz s.a.s’in “el-Muallim” ismine/vasfına vurgu yapıldı. O’nun İslam’ın, Kur’an-ı Kerim’in yalnızca tebliğcisi değil aynı zamanda öğreticisi, muallimi olduğunun altı çizildi.

Cemalettin Tül’ün sunuculuğu yaptığı program, Piyalepaşa Camii imam hatibi İshak Danış’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle 20.30'da başladı. Mücahid Erboğa ise okunan ayeti kerimelerin mealini misafirler ve izleyicilerle paylaştı.   

Dr. Necdet Yılmaz’ın açılış konuşmasını yaptığı programda, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, Hz. Peygamber’in Eğitim-Öğretim Metodu konulu veciz bir konuşma yaptı.

Birbirinden güzel ilahi, kaside ve sâlâlar eşliğinde Mevlid’den bölümler okundu. Ömer Faruk Tuna ve Nisan Kumru naatları seslendirdiler. Tiyatral anlatılar ve belgesel film gösterimlerle Peygamber âşıklarının unutamayacakları bir gece yaşandı.

Program boyunca davetlilerin gözlerini yaşartan duygulu anlar yaşandı.

Peygamber Efendimizin “el-Muallim” vasfı üzerine Türkiye’nin önde gelen ilim adamlarıyla yapılan söyleşilerin hepsi çok veciz ve faydalı idi.

Geçen yıl Efendimiz s.a.s’in el-Emin vasfı etrafında yapılan konuşmalar ve değerlendirmelerle güzel bir gece yaşanmıştı.

Bu yıl O’nun el-Muallim özelliklerinin altı çizildi.

Gelecek yıl yapılacak program için O’nun “el-Beşîr” yönü ele alınacak.

Böylesine zarif, nezih ve faydalı bir anma programı hazırladıkları için BİNDER yetkililerini, programda birbirinden güzel ilahiler söyleyen musiki ekibini, sunucuları, programın duyurulmasına ve icrası sırasında geniş kitlelere ulaştırılmasına katkı sağlayan herkesi tebrik ederim.

Programı salonda takip ederken ve sonrasında bir hadis-i şerifi hatırladım. "Allah, sizden birinizin yaptığı işi, ameli ve görevi sağlam ve iyi yapmasını sever." (Münâvî, Feyzü'l-Kadir, II,286-287)

Geçen yılki “el-Emin” programının özetini kayıtlardan izledim, bu yılkinin tadı ise hâlâ damağımda. Geçen yıl tutturulan kalite çizgisi korunmuş, hatta daha da geliştirilmiş, zenginleştirilmiş.

El-Muallim’e iyi bir talebe olmayı, O’nun şefaatine ermeyi, BİNDER’in gelecek yıllarda yapılacak programlarına da katılabilmeyi dileriz.

Bir öğrencinin kıymetini anlamak için hocasının kim olduğuna da bakılır. O’nun muallimi Allah c.c idi.

Muallimlerin değerini anlamak için talebelerine bakmak da bir yöntemdir. Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali (r.anhüm) hazretlerini yetiştiren el-Muallim O idi.

İlimden, kültürden çok az nasiplenmiş bir toplum içinde doğan, aldığı risalet görevini layıkıyla yapan ve binbir türlü cahiliye uygulamasının içinde debelenen o insanları dünyanın en zarif, ince, tatlı insanları haline getiren de o idi.

O büyük bir muallim, tarifi zor bir lider ve inkılâbının tesirleri kıyamete kadar sürecek bir devrimci idi.

O’nun bir ikazı ile koyalım noktayı:

 “Ya âlim, ya ilim öğrenen, ya dinleyen veya bunları seven ol! Sakın beşincisi olma, yoksa helak olursun.” (Taberani)

Binder’in organize ettiği programla ilgili haberleri okumak ve yayınla ilgili kayıtları izlemek için; www.elmuallim.org, www.kutludogum.tv ve www.akradyo.net siteleri ziyaret edilebilir.

gumuslale@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum