1 Mart “Sıfır Ayrımcılık Günü”

1 Mart “Sıfır Ayrımcılık Günü”

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu "1 Mart Sıfır Ayrımcılık Günü" Münasebetiyle Bir Basın Açıklaması Yayımladı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu "1 Mart Sıfır Ayrımcılık Günü" Münasebetiyle Bir Basın Açıklaması Yayımladı:

fqhy4bhwwaa7s0z.jpg

"Birleşmiş Milletler, bireylerin veya grupların sosyal sınıf, yaş, milliyet, ırk, din, dil, cinsiyet, siyasi ve felsefi görüş, etnik köken ve engellilik gibi farklılıkları nedeniyle toplum içinde eşitsiz, haksız ve yargısız işlem görmemesini; haklarının her platformda korunmasını ve savunulmasını desteklemek amacıyla 2014 yılında 1 Mart gününü “Sıfır Ayrımcılık Günü” olarak kabul etmiş ve tüm dünyaya duyurmuştur.

Eşitlik ilkesi ve bütünleyicisi olan ayrımcılık yasağı, uluslararası insan hakları hukukun temel unsurlarından biri olup İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası insan hakları metinlerinde özel olarak düzenlenmiş ve güvence altına alınmıştır. Evrensel Bildirge, tüm insanların yasa önünde eşit olduğunu ve ayrım gözetilmeksizin yasa tarafından eşit korunma hakkına sahip olduğunu kabul etmekte ve tüm insan haklarının ayrım yapılmaksızın herkese sağlanması gerektiğini belirtmektedir. 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bildirgesi, “kimsenin geride bırakılmayacağı” taahhüdüyle, yoksulluğu ortadan kaldırmaya, insan haklarını güvence altına almaya ve dünyayı korumaya yönelik küresel çabaların merkezine eşitliği yerleştirmektedir. Bu kapsamda Küresel Amaçlar’dan 10’uncusu “Eşitsizlikleri Azaltmak” olarak belirlenmiştir.

Bununla birlikte 2023 yılı itibariyle hala pek çok ülkede ayrımcılığın önlenmesine ve eşitliğin tesis edilmesine yönelik kapsamlı ve etkin düzenlemeler bulunmamaktadır. Gerekli hukuki düzenlemelerin yokluğunda ayrımcılık, hayatın her alanında, sayısız zeminde kendine yer bulmaya devam etmektedir. Hukuki düzenlemelerin yanı sıra amaca uygun politika ve uygulamaların da yaşama geçirilmesi önem arz etmektedir.

Ulusal mevzuatımızda Anayasamızın “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir (…) Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.” hükmünü haiz 10’uncu maddesinde ve 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nun 3’üncü maddesinde “Bu Kanun kapsamında cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş temellerine dayalı ayrımcılık yasaktır.” ifadeleriyle ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesi düzenlenmiştir.

Temel misyonu insan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, bu kurumsal misyon çerçevesinde eşit yurttaşlık anlayışı temelinde insan haklarını korumak ve geliştirmek amacıyla faaliyetlerini etkin biçimde sürdürmektedir. 1 Mart Sıfır Ayrımcılık Günü vesilesiyle her türlü önyargının, ayrımcılığın ve şiddetin son bulduğu; her bir yurttaşın eşit haklar temelinde haklarından yararlandığı bir dünya temenni ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

    Kaynak:Haber Kaynağı

    Etiketler :
    HABERE YORUM KAT
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.