1 Mayıs Katliamının Faillerini Tek Tek Saydı

1 Mayıs Katliamının Faillerini Tek Tek Saydı

Halil Berktay'ın Türkiye gündemini sarsan "1 Mayıs 1977de solcular birbirini katletti" iddiası Beyaz Tv ekranlarında yayınlanan Med Cezir programında masaya yatırıldı. Acı Kahve'ye konuk olan Sosyalist- Entelektüel Ömer Laçiner Halil Berktay'ın iddiasını

'Bunlar doğru değil ' diyen Laçiner katliamı Özel Harp Dairesinin yaptığını iddia etti. Halil Berktay'ın '1 Mayıs 1977 'de bende meydandaydım, orada açılan ateşte kimse ölmedi” iddiasını doğrulayan Laçiner 'Bu iddia doğrudur. Orada açılan ateş insanları öldürmek için açılan bir ateş değildi. Burada amaç solcuları içinde birbirine düşürmektir. Yanımdaki grup bana ateş açtı izlenimi vermekti” dedi.

Ömer Laçiner o katliamı ise şu sözlerle anlattı:

“SULAR İDARESİ ÜZERİNDEN GRUBA ATEŞ AÇILDI“

1 Mayıs 1976 'da meydandaki kalabalığa sular idaresi üzerinden ateş açıldı. Bunu bizzat gördüm. DİSK 'in kendi istedikleri grupları önceden meydana aldı. Diğer grupları ise yavaşlatarak meydana doğru harekete geçirdi. Burada amaç şuydu” DİSK Başkanı konuşmasını bitirdikten sonra, kutlama bitmiştir diyerek diğer grupları alana almamaktı.
Bu olayların farkına varan Dev Genç ve Kurtuluş grubu hızlı adımlarla meydana girdiler. İki grupta son derece soğukkanlılıkla yan yana duruyorlardı. Kemal Türk 'er konuşmasının sonlarına doğru DİSK grubu diğer grupları meydana sokmak istemedi burada bir arbede oldu. Tam bu sırada Tarlabaşı 'nın girişinden ilk tabanca sesi duyuldu. Daha sonrasında ise tabanca sesleri kesil sular idaresinin üstünden ağır makinelilerin tarama sesleri duyuldu. Bugünde bakılsa Taksim 'deki anıtta kurşun izleri görülmektedir.

SOL GRUPLARDA AĞIR MAKİNALI SİLAHLAR BULUNMAMAKTAYDI
Bu ateşin sol gruplar tarafından açılmasına imkan yoktu. O zamanlar sol gruplarda ağır makineleri silahlar yoktu. O zaman yanımda Yazar Can Yücel 'de vardı. Ben eski subay olduğum için taramalı silah sesinin yukardan geldiğini anladım. Ve fark ettim ki bu kurşunlar insanları öldürmek için atılmıyordu, panik yaratmak istiyorlardı. Bu sırada Dev Yol Grubuyla, Kurtuluş grubu birbirine ateş etmek için silaha davranabilirdi.

DEV GENÇLE VE KURTULUŞUN ÖNDE GELENLERİ OLAYLARIN BÜYÜMESİNİ ENGELLEDİ
Bu provokasyonun farkına varan Dev Genç ve Kurtuluş 'un önde gelenleri havaya ateş ederek gruplarını sakinleştirdiler. Bu olaylar iki dakika kadar sürdü. Gup liderleri gruplarını meydan çıkarmaya çalışırken izdiham oldu ve birçok insan ezilerek öldü. Bu olaylar bittiğinde ve ayağa kalktığımda kurşunların sular idaresinden ve insanlara hedef alınmadan atıldığını fark ettim.

SOL GRUPLARIN KATLİAMDA KATKISI VAR
Gerginliğin sebebini sol içindeki anlaşmazlığın olduğunu söyleyen Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar 'Devletin ajanları yüzde yüz orada vardı. Solun kendi içi gerginliğinin bu katliamda payı var. Ama devletinde bu katliamda parmağı vardı. Devlet burada bir tezgah yaptıysa, bu tezgahın buralara gelmesinde bizimde ciddi bir katkımız vardı. ' dedi.

HALİL BERKTAY VE ORAL ÇALIŞLAR BİZİ İHBAR EDERLERDİ
Programa telefonla bağlanan 78'liler Birliği Başkanı Celalettin Can ise katliamda parmağı olan kişileri isim isim saydı. Halil Berkay'ın söylediklerinin yanlış olduğunu belirten Can 'Halil Berkay'ın söyledikleri dedikodudur. Halil Berktay ve Oral Çalışlar bizim ismimizi cismimizi Aydınlık'ta yazarlardı ve ihbar ederlerdi. Namık Kemal Ersun, Recai Birgün, Nuri Gündeş ve Mehmet Eymür bizim cellatlarımızdı ' dedi.

BEYAZ GAZETE
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.