1 milyar 600 milyon insan elektiriksiz

1 milyar 600 milyon insan elektiriksiz

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 'Temiz ve yenilenebilir enerjiye acil ihtiyaç var' dedi.

Kendisi için en önemli görev dosyalarından biri olarak 'İklim Değişikliği'ni gören Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, dünyanın çevreye duyarlı, yenilenebilir enerjiye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Ki-moon, bugünkü enerji sektörününün transformasyona ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

New York'taki BM Genel Merkezi'nde konuşan Ki-moon, bir milyar 600 milyon insanın dünyada hala elektirik kullanamadığını, bunun da sosyal adaleti ciddi şekilde yaraladığını ifade etti. 'Enerji ve İklim Değişikliği' adıyla geçen yıl kurduğu ve danışma kurulunda yer alanları basın ile buluşturan Genel Sekreter, iklim değişikliğinin enerjiden ayrı düşünülemeyeceğini ifade etti.

Dünyanın yenilenebilir enerjiye yatırım yapması gerektiğinin altını ısrarla çizen Ki-moon, 'Bu yönde alınacak kararlar geleceğimizin daha güvenli olmasını sağlayacaktır. Yenilenebilir enerjiye yatırım yalnızca iklim değişikliği ile mücadele de değil ekonomik büyümeyi, küresel güvenliği de olumlu yönde destekleyecektir.' dedi.

Dünya ajandasının en öncelikli konularından birisi olarak enerjiyi adres gösteren Genel Sekreter, bu sektörde çevreye duyarlı yatırımların teşvik edilmesini istedi. Enerjinin hem ülkelerin ekonomik büyümesinde temel faktör, hem de krüsel ısınmada başlıca aktör olduğuna vurguda bulunan Ki-moon, 'Büyümeye ihtiyacımız var. Ama yeşil büyümeye (çevreyi kirletmeden) ihtiyacımız var. Enerji yatırımlarına ihtiyacımız var ancak havaya sera gazı salınımını yükseltmeden yapabilecek yeni teknolojilere' diye konuştu.

Enerji yatırımlarında kısa değil uzun dönemli yatırımların yapılmasını tavsiye eden Ki-moon, 'Acil olarak halkın da, özel sektörün de çevreye duyarlı yeni enerji teknoloji araştırmasına ve yatırımına kaynak aramalarını teşvik etmeliyiz' dedi.

Enerji sektöründe transformasyonu tek başına hükümetlerin yapmasının olası olmadığını belirten Genel Sekreter Ki-moon, 'Bu sorunu ancak birlikte çözebiliriz. Bu konuda uluslar arası yardımlaşmaya ve koordineli çalışmaya ihtiyacımız var. Bunun yapılabileceği yer ise Birleşmiş Milletlerdir' diye konuştu.

ERNERJİ'DE TASARRUF GEREKİYOR

Genel Sekreterin danışma kurulunda yer alan BM Sanayi Geliştirme Organizasyonu Genel Direktörü Kandeh K. Yumkella, enerjide yalnızca yeni yatırımların değil tasarrufun da gerekli olduğunu ifade etti.

Yumkella, 'Yarına ışık yakabilmenin yolu bugün gereksiz yere açık olan lambayı söndürmekten geçiyor' derken, artan dünya nüfusunun ve kısık kaynaklı imkanların mevcut eldeki imkanları daha tasarruflu kullanmayı zaruri kıldığını kaydetti.

Enerji konusunda yalnızca devletlerin değil özel sektörün de daha mobilize olması gerektiğini aktaran Yumkella, 'Aslında çevreye duyarlı, yeşil ile barış içinde yenilenebilir enerji konusu yalnızca gelişmiş değil tüm ülkelerin ve de insanlığın ortak sorunu' dedi.

Toplantıya ayrıca Genel Sekreter'in danışma kurulunda yer alan Statoil şirketinin CEO'su Heşge Lund ile BM Çevre Programı Başkanı Achim Steiner de katıldı.

(CİHAN)
 

Etiketler :