1 Milyar kişi aç kalabilir

1 Milyar kişi aç kalabilir

Tarım uzmanları gelişmeleri korkutucu olarak yorumluyor...

Ug99 türüyle küresel buğday üretimini tehdit eden gövde mantarının tarım ürünlerine zarar verdiği ve hem gıda fiyatlarının artmasına hem de açlığa neden olabileceği belirtiliyor.

Financial Times'ın haberine göre tarım uzmanları, şu anda global bazdaki en büyük tehlikenin buğdayda görülen zehirli gövde mantarı salgını olduğunu söylüyor. ABD'deki Cornell Üniversitesi'nde bitki ıslahı konusunda çalışmalar yapan Profesör Ronnie Coffman bu mantar için şu tanımlamayı yapıyor: Rüzgârla yayılan ölümcül bir mikrop.
Tarım uzmanları en son 1973-1974 arasında Avustralya'da görülen salgınlar sonrasında, dayanıklı kültür bitkilerinin kullanılmasıyla bu savaşı kazandıklarını düşünmüştü.  Ancak 1999'da Uganda'da daha sonra Ug99 adı verilecek yeni bir zehirli gövde mantarı türüne rastlanıldı. Bu mantar hastalığı Uganda'dan sonra Kenya, Etiyopya, Sudan, Yemen ve İran'a sıçradı. Bu sene ise aynı hastalık Güney Afrika'da görüldü. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), doğu ve kuzey Afrika, Ortadoğu, merkez ve güney Asya'da toplam 29 ülkede, dünya buğday üretimin yaklaşık yüzde 37'sine denk gelen ürünün, bu mantar hastalığından etkilendiğini ya da risk altında olduğunu tahmin ediyor.

Mevcut durum altında alarm seviyesinin yükseltilmesini isteyen tarım uzmanları şimdiye kadar bir acil durum çağrısında bulunmadılar.

Etiketler :