1 milyon kişi sigortasız

1 milyon kişi sigortasız

Patrona 'çapraz' çelme, 1 milyon kişi sigortasız çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu, (SGK) ekonomiye ve çalışana büyük zararlar veren sigortasız istihdamın üzerine çöktü. TOKİ konut satışlarından banka bilgilerine, elektrik, su, internet aboneliklerinden, açık öğretim fakültesi kayıtlarına kadar 15'e yakın sorgulama yapıldı. İlk tespitlere göre sigortasız çalışan 819 bin 655 kişi kayıt altına alındı. Tarım Bakanlığı'ndan alınan bilgilerle de 332 bin 184 sigortasız tarım işçisi tespit edildi. Bunların tescil işlemleriyle 1 milyon 151 bin 839 kişi sigortalı yapıldı.

Banka hesapları çek edildi, açık öğretim kayıtları incelendi 1 milyondan fazla sigortasız çalışan tespit edildi. Sosyal güvenlik açığının en büyük nedenlerinden olan kayıt dışı istihdamı azaltan çalışmalarda SGK, 'elektronik dedektif' gibi çalışıyor. Kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik, istihdamla ilgili verilerin karşılaştırılmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında daha önceki uygulamalara ilave olarak yeni adımlar atıldı. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yoklama fişleri alınarak, bu fişlerde yer alanların SGK'ya kayıtlı olup olmadıklarının sorgulanıyor. Kaydı olmayanlar aynı anda sigortalı yapılıyor.

FATURALAR SİGORTASIZ İŞÇİYİ ELE VERİYOR

5510 sayılı Kanun uyarınca bankalar, kamu idareleri ve kanunla kurulan kurumlardan veri alınması konusundaki Tebliğ'de değişiklik yapılarak daha fazla kurum ve kuruluştan bilgi alınması sağlandı. Bu kapsamda, her tür bilgi sigortasız işçiyi ve kayıtsız iş yerini ele veriyor. Tapu işlemi yapan gerçek kişilerin kimlik ve mesleki bilgileri, Yüksek öğrenim öğrenci yurtlarında kantin işletenler ile bunların yanında çalışanların kimlik bilgileri, TOKİ tarafından konut satışı yapılanların kimlik ve mesleki bilgileri kontrol edilerek SGK'ya atılıyor. Ayrıca açık öğretim fakültesine kayıt yaptıranların kimlik ve mesleki bilgileri, ilk defa elektrik abonesi olanların kimlik bilgileri, internet abonesi olanların kimlik bilgileri, kamu kurum ve kuruluşlarına servis hizmeti veren servisçiler inceleniyor.

SİGORTASIZ TARIM İŞÇİLERİ DE TARLADA YAKALANDI

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kayıtlarından da tarım ve hayvancılıkla uğraşan sigortasız çalışanlar tespit edildi. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yeni gönderilen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kayıtlarından tespit edilen yaklaşık 230 bin kayıtla birlikte, diğer kayıtlardan yaklaşık 257 bin kayıtla ilgili tescil işlemleri devam ediyor. 332 bin 184 çalışan ve 24 bin 380 işyerine ait res'en tescil işlemleri de sonuçlandı.

Kayıtsız sigortalı Kayıtsız işyeri

Banka ve kamu kurum bilgileri 723.336 17.109

Denetim, ihbar 96.329 19.707

Toplam 819.655 36.816

SGK kayıtları

Etiketler :