1 Ocak'ta stajyer ehliyet dönemi başlıyor

1 Ocak'ta stajyer ehliyet dönemi başlıyor

Ağustos, Eylül, Ekim ve Aralık ayalarında yapılacak olan ehliyet sınavından sonra stajyer ehliyet yasası 1 Ocak 2015'te yürürlüğe giriyor.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Yeni Avrupa Sürücü kursu sahibi Beste Doğruöz, 2014 yılında Ağustos, Eylül, Ekim ve Aralık ayalarında yapılacak olan ehliyet sınavından sonra Türkiye'de stajyer ehliyet yasasının yürürlüğe gireceğini kaydetti. 

 
  Stajyer ehliyetin sürücü adaylarını zorlayacağını dile getiren Doğruöz, "Edindiğimiz bilgilere göre ilk defa sürücü belgesi alanlar ehliyetlerini aldıkları tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olacak. 1 Ocak 2015 tarihinde uygulamaya başlanması planlanan aday sürücülük uygulamasında, adayların üç kez kırmızı ışık ihlali yapması, alkollü araç kullanılması, hız limitinin üç kez ihlal etmesi durumunda stajyer ehliyeti iptal edilmiş olacak. Ehliyeti iptal edilenler yeniden sürücü kurslarında eğitim alacak ve yapılan sınavları geçmesi gerekecek. Ayrıca bu kişilerin yeniden kurslara başvurabilmeleri için psiko-teknik ve psikiyatri uzmanı raporu almaları zorunlu olacak" dedi.
 
  Çorlu Yeni Avrupa Sürücü Kursu Kurs Müdürü Erdal Yasin Sevgili ise stajyer sürücülere katı kuralların geldiğini belirtti. Kurs Müdürü Sevgili, yapmış olduğu açıklamada, "Aday sürücülük süresi içinde 2 yıl üç kez kırmızı ışık ihlali, alkollü olarak araç kullanılması nedeniyle sürücü belgesinin geçici olarak geri alınması, hız limitinin üç kez ihlal edilmesi, sağa ve sola dönüşlerde, yaya ve okul geçitlerinde ve kurallara uygun olarak karşıya geçen yayalara yol verilmemesi nedeniyle üç kez trafik cezası alınması, emniyet kemeri takmama nedeniyle üç kez trafik cezası alınması, 75 ceza puanının doldurulması, araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanıldığının tespit edilmesi durumunda sürücü belgesi trafik görevlilerince iptal edilecek" ifadelerini kaydetti. 
 
  Müdür Sevgili, belgesi iptal edilen aday sürücülerin tekrar sürücü belgesi almak zorunda kalacağını belirtirken bu kişilerin sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak yeniden motorlu taşıt sürücü sertifikası almaları gerekeceğini belirtti. 
 
  Stajyer ehliyeti ile 2 yıl boyunca trafik kurallarına uygun bir şekilde araç kullanan kişilerin 2 yılın sonunda gerçek ehliyet almaya hak kazanacağı kaydedildi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.