10 bin kişiye iş imkanı

10 bin kişiye iş imkanı

Socar&Turcas, inşa edeceği petrokimya rafinerisi lisansını aldı.

5 milyar dolar yatırımla kurulacak rafinerinin 2015'e kadar 10 bin kişiyi istihdam etmesi hedefleniyor. Enerji Bakanı Yıldız, Türkiye kıyılarında yatırım izni bekleyen 46 projenin bulunduğunu söyledi

Socar & Turcas, Petkim'in Aliağa'daki arazisine inşa edeceği petrokimya rafinerisi için gerekli lisansı dün Ankara'da düzenlenen törenle aldı.

Törende, yeni yatrımla ilgili bilgi veren Socar&Turcas Üst Yöneticisi ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Yavuz, rafineriden 2014 Aralık ayında ilk ürünü almayı hedeflediklerini açıkladı. Petkim yarımadasına proje kapsamında 5 milyar dolar yatırım yapacaklarını ifade eden Yavuz, şunları söyledi:

BÜYÜK MALİYET AVANTAJI

"Aliağa'da yapacağımız rafineride 2015 yılına kadar 10 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz" dedi. Yavuz, 2018-2023 döneminde de sürekli eleman sayısını 10 bine çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Rafinerinin sadece hammadde kaynağı sağlamakla kalmayıp, bölgede önemli bir sinerji de yaratacağını ifade eden Yavuz, rafinerinin Petkim faaliyetlerinde 100 milyon dolar maliyet avantajı sağlayacağını vurguladı. Petkim'in her yıl yatırımlara 50-100 milyon dolar yatırım yaptığını da hatırlatan Yavuz, "Bu yıl da yaklaşık 70 milyon dolar yatırım yapılmış olacak" dedi.

BADEM GÖZLÜ OLUYOR

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, bu projenin iki ülkenin gelişmişliğine daha fazla katma değer katacağını, gelişimin, teknoloji transferinin ve istihdamın bir resmi olduğunu söyledi. Türkiye'nin kıyılarında yatırım izni bekleyen 46 projenin olduğunu dile getiren Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"Nereye enerji ile alakalı bir şey yapılsa, o güzelim yerlerimizin hepsi badem gözlü oluyor. Bunda bir yanlışlık var. Türkiye'nin enerji projelerine hitap edebilecek yerlerde var. Buraya gelip nükleer santral de kurabilirsiniz. Aynı şekilde turizm tesisi, balık çiftliğini kurabileceğiniz yerlerde var. Birini yapmak diğerinden vazgeçmek anlamına gelmez ki." Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ise Socar&Turcas'a verilen lisansla birlikte Türkiye'de lisanslandırılan rafineri sayısının ikisi yatırım aşamasında olmak üzere 6'ya ulaştığını belirtti.

BUGÜN

Etiketler :