100 KİŞİDEN BİRİ SİZ MİSİNİZ?

100 KİŞİDEN BİRİ SİZ MİSİNİZ?

Kayseri Diş Hekimleri Odası, yaptığı çalışmayla halkın ağız ve diş sağlığı problemlerini tespit etmeye çalıştı. Yapılan taramalarda her 100 kişiden 99'unun diş tedavisine ihtiyacı olduğu tespit edildi.

Yoğunburç Meydanı'nda 41 gönüllü diş hekimiyle başlatılan ağız ve diş sağlığı taraması kapsamında yaklaşık 500 kişinin ağız ve diş sağlığı muayenesi yapıldı. Muayeneye giren kişilerin sadece ikisinde hiçbir problemle karşılaşılmadı.

Diş Hekimleri Odası Başkanı Diş Hekimi Umut Kural, ağız ve diş sağlığı problemi olan vatandaşların büyük çoğunluğunun maddi yetersizlik nedeniyle tedavilerini yaptıramadığının belirlendiğini söyledi. Yapılan taramanın istatistiki verilerini çıkardıklarını kaydeden Kural, sonuçları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kargoyla gönderdi. Diş muayenesi gerçekleştirilen hastaların 258'inin sağlık güvencesinin Sosyal Güvenlik Kurumu, 15'inin memur, 50'sinin yeşil kart ve geri kalanların da sosyal güvencesi olmayan kişiler olduğunu kaydeden Kural, 239 kişinin maddi yetersizlikler nedeniyle diş tedavisini yaptıramadığını açıkladı.

Diğer hastaların ise kamu hastanelerinde çok fazla sıra beklemek zorunda kaldıklarını ve verilen hizmetin kalitesiz olduğu yönünde görüş bildirdiğini ifade eden Kural, tüm bunlara rağmen diş tedavisi için özel sektöre ve özel muayenehanelere sevkin engellenmesine bir anlam veremediklerini söyledi.

Yapılan taramalarda 828 çürük, bin 533 eksik, 18 abseli, 985 protez kaplama ve 151 tane de protez damak yapılması gereken diş tespit edildiğini kaydeden Kural, bunun yanı sıra 234 kişinin diş etinde kanama, koku, ağrı, 28 aşınmış dişler nedeniyle beslenme ve eklem sorunu yaşayan, 4 de beslenmeye engel olan çapraşıklık rahatsızlığı bulunan hasta belirlendiğini bildirdi. Taramanın şehir merkezinde yapıldığını ve daha iyi sonuçlar beklemelerine rağmen yanıldıklarını aktaran Kural, taramaya katılan her 100 kişiden 99.52'sinin acil diş tedavisine ihtiyacı olduğunu söyledi. Kural, diş tedavisi için özel sektöre ve özel muayenehanelere sevki engelleyen bazı düzenlemelerin iptal edilerek vatandaşların daha sağlıklı diş hizmeti almasının önünün açılması gerektiğini dile getirdi.

Şehir meydanındaki otobüs duraklarında ve halkın yoğun olduğu bölgelerde tek kullanımlık diş fırçası dağıtan diş hekimleri, daha sonra istatistiki verileri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdi. Ayrıca Başbakan Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e konuyla ilgili birer de mektup yollandı.

Diş hekimleri ayrıca seslerini duyurabilmek için Yoğunburç Meydanı'nda diş tedavisinde kullanılan iki adet hasta koltuğunu yaktı.

Etiketler :