11 bin Mahmurlu geliyor

11 bin Mahmurlu geliyor

Açılımda hedef Mahmur Kampı'nın boşaltılması. İçişleri Bakanlığı, kamptaki 11 bin mültecinin yüzde 70'inin kadın, çocuk ve yaşlılardan oluştuğunu belirledi.

Açılımda hedef Mahmur Kampı'nın boşaltılması. İçişleri Bakanlığı, kamptaki 11 bin mültecinin yüzde 70'inin kadın, çocuk ve yaşlılardan oluştuğunu belirledi. Mültecilerin eve dönüşünü kolaylaştıracak yeni düzenlemeler yapılacak; vatandaşlık, iş, eğitim ve sosyal yardım sağlanacak.

Hükümet, Kürt açılımında yeni adımı Mahmur Kampı üzerinden yapacak. Kamptaki 11 bin mültecinin yüzde 70'inin kadın, çocuk ve yaşlılardan oluştuğunu belirleyen İçişleri Bakanlığı, eve dönüş için gereken hukuki ve sosyal altyapı konusunda inceleme yapıyor. Mültecilerin askerlik, evlenme ve vatandaşlık durumlarını mercek altına alan bakanlık, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak çalışıyor.
Geçen hafta AKP Siyaset Akademisi'ne katılan Beşir Atalay, basına kapalı bölümde, Mahmur ile ilgili gelişmelerin birkaç ay içinde tamamlanacağını açıklayarak, 'Mahmur'daki 11 bin insan çok berbat koşullarda yaşıyor, büyük kısmı terörist değil, ama orada terör üreten bir ortam var. Bu sorunu yakında çözeceğiz' dedi.

IRAK'LA ANLAŞMAYA VARILDI
Mahmur Kampı üzerindeki çalışmalarını sonuçlandırma aşamasına gelen hükümet, Irak ve Bölgesel Kürt Yönetimi ile hemen hemen anlaşmaya vardı. Yapılan ilk incelemede, Mahmur'da 11 bin mültecinin yaşadığı, bunların yüzde 90'ının TC vatandaşı olduğu belirlendi. TC vatandaşı olmayan Kürt mültecilerin Irak'ta kalması, Irak hükümetince uygun bulundu. Geriye kalan mültecilerin evlilik, yaş, cinsiyet ve vatandaşlık statüsünü mercek altına alan İçişleri Bakanlığı, hukuki tabloya odaklandı.
Mahmur'un sadece yüzde 30'unun 18-60 yaş arasındaki yetişkinlerden oluştuğunu saptayan bakanlık, kamptaki yaşamdan memnun olmayan mültecilerin kendilerine güvence verilmesi halinde Türkiye'ye dönmek istediklerini ortaya koydu. Buna göre izlenecek yol haritası şöyle:

ASKERLİĞİ GELENE KOLAYLIK
- Türkiyeli mültecilerin Mahmur Kampı'nda doğan çocuklarına 'TC vatandaşlığı' statüsü verilecek.
- Kampta Iraklı kadınlarla evlenen erkeklerin çocukları da Türk nüfus kayıt sistemine geçirilecek.
- Irak vatandaşı olan kadınlar da Türk vatandaşı olabilecek.
- Askerlik çağındaki mültecilerin Türkiye'ye dönmesi halinde, apar topar askere alınmasını önleyecek hukuki güvence sağlanacak.

DESTEK FAK-FUK FON'DAN
- Türkiye'ye getirilecek TC vatandaşları, öncelikle ailelerinin yanına yerleştirilecek.
- Bu insanların yaşamını idame ettirmesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Destek Fonu'ndan destek sağlanacak.
- Mültecilerin, iş ve sağlık güvencesine kavuşturulması da 'eve dönüş' stratejisinin temel unsurlarından biri olacak.
- Mahmur Kampı'nda doğan ve kaldıkları süre boyunca burada eğitim gören çocukların Türkiye'deki eğitim sistemine adapte olması için kademeli bir çalışma yürütülecek.
- Hazırlık sınıflarında Türkçe bilmeyen çocuklara öncelikle Türkçe öğretilecek.

ÇÖZÜM BİRKAÇ AY İÇİNDE
İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, AKP Siyaset Akademisi'ne geçen hafta katılarak, önemli bilgiler verdi. Basına kapalı bölümde Mahmur Kampı'nda birkaç ay içinde çözüme ulaşılacağını söyleyen Atalay, 'Mahmur'daki 11 bin insan berbat koşullarda yaşıyor. Bunlar çatışma ortamından kaçan insanlar. Büyük kısmı terörist değil, ama orada terör üreten bir ortam var. Bu yüzden terörle mücadelede başarılı olunabilmesi için Mahmur'un tamamen boşaltılması gerekiyor. Mahmur, önceliklerimiz arasında. Buradaki mültecilerin yaşları, cinsiyetleri, vatandaşlık durumlarına göre çalışma yapılıyor' dedi.

AKŞAM

Etiketler :