12 Eylül arşivleri iade ediliyor

12 Eylül arşivleri iade ediliyor

Genelkurmay Başkanı Org. Özel talimat verdi, 12 Eylül'de el konulan Meclis Arşivi iade ediliyor.

TSK Meclis Arşivi'nin tasnif çalışmasını başlattı, bir ay içinde arşiv Meclis'e verilecek. Meclis Arşivi içinde Dersim belgeleri de yer alıyor.

ÖZEL TALİMAT VERDİ

Göreve geldikten sonra attığı sivilleşme adımlarıyla dikkat çeken Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel bir ilke daha imza attı. Org. Özel, 12 Eylül darbesinde el konulan "Meclis Arşivi"nin, TBMM'ye iade edilmesi için talimat verdi. Vatan'a konuşan TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AKP'li Mehmet Daniş, "1980 darbesinden sonra Meclis'ten taşınan komisyon arşivini Genelkurmay'dan istemiştik. Genelkurmay bu talebimize olumlu yanıt verdi. Genelkurmay Başkanlığı, komisyonumuza ait olan arşivle ilgili tasnif çalışması başlattığını ve bu arşivi bize iade edeceklerini bildirdi. Bir aya kadar Dersim'le ilgili kayıtların da içinde bulunduğu arşivimiz bize teslim edilecek. Bu belgeler tarihe ışık tutacak" dedi.

Komisyonlarının Meclis'in en eski komisyonlarından olduğunu belirten Daniş, "Biz komisyonun arşivini istedik. Meclis'in en eski komisyonlardan bir tanesiyiz. Bu arşiv 12 Eylül ihtilalinden önceki yılları kapsıyor. Arşivimiz 1980'de taşınmış. 1960 ihtilalinde de aynı şey yaşanmış da olabilir. Bu arşivde, Dersim'le ilgili dilekçeler de yer alacak. O dilekçelerin orjinalleri de darbede Meclis'ten alınmış" diye konuştu.

Dijital ortama aktarılacak

Daniş, Genelkurmay'ın arşivlerin iadesiyle ilgili hızlı bir çalışma yürüttüğünü belirterek, şöyle konuştu: "Süreç yürüyor. Genelkurmay olumlu cevap verdi. Bir kısım arşivlere ulaşıldığını ifade ettiler. Biz de onlara süre verdik. Onlar araştırmalarını yapıyorlar. Bir ay verdik ama az gelebileceğini ifade ediyorlar. Gerekirse uzatabiliriz. 80 öncesine ait çuvallarca arşiv bekliyoruz, öyle görünüyor. Komisyon arşivimizdeki o dilekçeler de netice itibariyle komisyonun hafızası. Dolayısıyla geçmiş döneme yönelik, Türkiye'nin belki bir dönem siyasi tarihine ışık tutabilecek müracaatlar belgeler de olabilir. Bu anlamda önemli oluduğunu düşünüyorum. Genelkurmay'dan gelecek bu arşiv de dijital ortama aktarılacak. Bu arşiv sadece Dersim'e değil, birçok olaya ışık tutacak."

Orijinal dilekçeler bulunamamıştı

TBMM Dilekçe Komisyonu, 1938-1939 yıllarında Dersim'le ilgili yapılan başvuruları incelemeye almıştı. Orjinal dilekçe dosyalarına ulaşamayan komisyon, yeni başvuru yapılması halinde alt komisyon kurarak, o dönemi yeniden ele almayı amaçlıyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.