12 günlük bebek kalp ameliyatı oldu

12 günlük bebek kalp ameliyatı oldu

Konya'da 6,5 aylıkken bir kilo 200 gram ağırlığında dünyaya gelen ve organlarının hiçbiri yeteri kadar gelişmediğinden solunum cihazıyla yaşatılan Ahmet Buğra Akkaş bebek, yaşaması için zorunlu olan kalp ameliyatına henüz 12 günlükken alındı.

1,5 yıllık evli olan Nurullah (26) ile Fadimana Akkaş (22) çifti evliliklerinden çok kısa bir süre sonra çocukları olacağını öğrendi.

Ancak Fadimana Akkaş, henüz iki aylık hamileyken bebeğini düşürdü. Bu duruma çok üzülen genç çift, bir süre sonra yine çocukları olacağını öğrenince üzüntüleri kısa sürdü.

Fadimana Akkaş, bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına alacağı günün hayalini yaşarken henüz 28 haftalık gebeyken doğum sancıları başladı.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan genç kadın, burada adını Ahmet Buğra verdikleri bir erkek bebek dünyaya getirdi.

Organlarının tamamı henüz gelişimini tam olarak tamamlamamışken dünyaya gelen bebeğin yaşaması için doktorları ellerinden geleni yaptı.

Kuvözde tutulan ve solunum cihazına bağlanan Ahmet Buğra'nın durumu kalp ve vücut arasında dolaşımı sağlayan damarın doğumdan sonra kapanmaması ve akciğere sürekli kan gitmesi nedeniyle günden güne kötüleşti.

SÜ Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Narin ve ekibi, henüz 12 günlükken bir kilo 200 gram ağırlığında olan Ahmet Buğra'ya, yaşaması için çok riskli olan kalp ameliyatını gerçekleştirdi.

Başarılı geçen ameliyatın ardından Ahmet Buğra bebek, yaşama daha sıkı sarılıyor.

-İHTİMALLERLE HAREKET ETMEK ZORUNDA KALDILAR-

Baba Nurullah Akkaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erken doğum sonrası dünyaya gelen bebeklerinin sağlık sorunlarıyla mücadele ettiğini söyledi.

İleri derece prematüre olan oğlunun yaşaması için adeta herkesin seferber olduğunu belirten Akkaş, ''Oğluma kalp ameliyatı yapılmasaydı ölecekti. Çok küçük olduğu için ameliyat masasında kalma ihtimalinin de bulunduğunu söylediler. Biz az da olsa yaşama ihtimali bulunduğundan ameliyat olmasını istedik. Ameliyat başarılı geçti. Solunum cihazına artık bağlanmıyor. Bu kadar sağlık problemine karşı hayatta kalan oğlumu tam olarak kucağımıza alacağımız günün özlemini çekiyoruz'' dedi.

Akkaş, Ahmet Buğra ile birlikte halı sahada top koşturacağı günü özlemle beklediğini bildirdi.

-YAŞAMASI İÇİN OPERASYON ŞARTTI-

SÜ Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Narin, anne karnında kalp ve vücut arasında dolaşımı sağlayan damarın doğumdan sonra kapanması gerekirken, bebeğin erken doğumu nedeniyle açık kaldığını dile getirdi.

Narin, bebeğin gelişimini tamamlayamamasına bağlı bu tür sorunla karşılaşıldığını belirterek, '' Akciğere aşırı kan gidiyordu. Bebek soluk alıp veremiyordu. Akciğerler enfeksiyona yatkındı. Her an bebeği kaybedebilirdik. Kilosu çok düşük olduğu ve organlarının yeteri kadar gelişmediğinden ameliyat riskli olmasına rağmen Ahmet Buğra'yı ameliyata aldık. Sol akciğer boşluğundan girilerek kalbe ulaşıldı. Acil koşullarda ameliyata alınan bebeğin sağlık durumu şimdi gayet iyi'' diye konuştu.

-''CİDDİ SAĞLIK PROBLEMLERİ VARDI''-

SÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Rahmi Örs ise ileri derece prematüre olarak dünyaya gelen bebeğin, erken doğum nedeniyle organlarının yeteri kadar gelişmediğini söyledi.

İlk başta solunum cihazına bağlı olarak yaşatılmaya çalışılan ve ciddi sağlık problemleri olan bebeğin yaşatılması için gereken kalp ameliyatının hastanede başarılı şekilde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Örs, şimdi 2 kilo ağırlığında olan bebeğin kuvözde takibinin yapıldığını ve yakında taburcu edileceğini bildirdi. AA

Etiketler :