12 Yaşını doldurmamışsa yargılanmıyabilir

12 Yaşını doldurmamışsa yargılanmıyabilir

Adana'da annesini öldüren kız çocuğunun, gerçek doğum tarihinin belirlenmesi için savcılık hastaneden doğum kayıtları istendi.

Ova Mahallesi'nde SBS'ye girmesini engellediği ve okula göndermediği iddiasıyla annesi Songül A'yı öldürdüğünü itiraf eden R.A. (12), SHÇEK'e bağlı çocuk yuvasında koruma altında tutulurken, zanlının suçu işlediğinde kaç yaşında olduğunun belirlenmesi için çalışma sürdürülüyor.

Savcılığın, R.A'nın dünyaya geldiği belirtilen Çukurova Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesinden doğumla ilgili kayıtları talep ettiği öğrenildi.

Kayıtlar R.A'nın nüfus cüzdanındaki 07 Ağustos 1997 doğum tarihini doğrularsa zanlı, Türk Ceza Kanunu'nun ''Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir'' yazılı 31/1. maddesine göre, olayı gerçekleştirdiğinde doğum gününe 2 ay kaldığı için yargılanmaktan kurtulacak.

-''BİRİNİ TOPRAĞIN ALTINA VERDİK, DİĞERİNİ KAYBETMEYELİM''-

Bu arada, Baba Ali A, SHÇEK'e bağlı Şükrü Tülay Yetiştirme Yurdu'ndaki kızını görmek için girişimlerde bulunduğunu belirterek, ''Adana Valiliğine kızımla görüşmek için başvuruda bulundum. Kızımı görmem için mahkeme kararı gerekiyormuş. Bu kararı almak için girişimlere başlayacağız. Birini toprağın altına verdik, diğerini de kaybetmeyelim. Kızıma sahip çıkacağım. Onun topluma kazandırılması için mücadele edeceğim'' dedi.

-CUMHURİYET SAVCISI-

Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı ise zanlının yaşıyla ilgili olarak nüfus kayıtlarında R.A'nın doğum tarihinin 07.08.1997 olarak göründüğünü, bu tarihin de baba Ali A. beyanına göre yazıldığını belirtti.

R.A'nın doğum yaptığı hastaneden henüz herhangi bir resmi evrak gelmediğini ve dosyaya konulmadığını belirten Savcı, küçük kızın yaşının tespit edilebilmesi için kemik filmi grafisinin çekilmek üzere hastaneye sevk edildiğini ifade etti.

Savcı, küçük çocuğun suç işlendiğinde 12 yaşını doldurmadığı yönünde sonuç alınması durumun R.A'ya dava açılamayacağını söyledi.

Savcı, kemik filmi grafisine göre, R.A'nın yaşının resmi evraktan daha yüksek olması halinde önce yaş tashihi için yasal girişimde bulunulacağını, ardından ceza soruşturmasına başlanacağını ifade etti.

Bu arada, benzer durumlarda, olayla ilgili failin 12 yaşını doldurmuş olsa bile cinayetin meydana geldiği tarihte ''fiili anlama kabiliyetine sahip olup olmadığı'' yönünde rapor verilebilmesi için sanıkların İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderildiği, bu raporun sonucuna göre yargılanıp yargılanmayacağına karar verildiği öğrenildi.

-TCK'NİN İLGİLİ MADDESİ-

TCK'nin 31/2. maddesinde de ''Fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmuş olup da 15 yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması halinde ceza sorumluluğu yoktur. Ancak bu kişiler hakkında çocuklara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur. İşlediği fiili algılama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin varlığı halinde, bu kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 9 yıldan 12 yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 7 yıldan 9 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Diğer cezaların üçte ikisi indirilir ve bu halde her fiil için verilecek hapis cezası 6 yıldan fazla olamaz'' hükmü yer alıyor.

Etiketler :