12 Yıldır Paraya İhtiyaç Duymadan Yaşıyor

12 Yıldır Paraya İhtiyaç Duymadan Yaşıyor

12 yıl önce para kullanmamayı seçen Utah sakini Daniel Suelo, hayatından memnun.

12 yıl önce para kullanmamayı seçen Utah sakini Daniel Suelo, hayatından memnun.

51 yaşındaki Suelo, 2000 yılında, elinde kalan son 30 doları da bir telefon kulübesine bırakarak parayı terk etti. Yaşamak için ise Utah Moab’da çölü seçti.

Suelo’nun seçtiği yol ise, ekonomik krizin çok ciddi şekilde vurduğu ülkede pek çok insana örnek olmuş durumda.

Suelo’nun arkadaşı ve yazar Mark Sundeen, bu ilginç hayatın biyografisini yazmaya karar vermiş. Bunun için yıllarca Suelo’yu takip etmiş. Life lessons: A long-term friend of Daniel Suelo has followed his years without moneyKitabına The Man Who Quit Money (Parayı Terk Eden Adam) adını veren Sundeen, yıllarca Suelo’dan ayrı kaldığı için ondan haber alamadığını fakat parasız yaşamı seçtiğinden haberdar olunca hemen onu görmeye geldiğini belirtiyor. “İlk duyduğumda delirdiğini ya da ruhi çöküntü içinde olduğunu düşünmüştüm” diye de ekliyor.

Fakat 2008 mali krizinden sonra Sundeen de Suelo’nun düşündüğü gibi düşünmeye başlamış. “Ekonomimiz o kadar büyük ki kontrol edemiyoruz. Ve zaman içinde bu ekonominin kölesi haline gelmiş bulunuyoruz. Bundan daha da kötüsü bunu değiştirme gücümüzün olmadığına çok inanmış durumdayız” diye endişesini dile getiren Sundeen, eğer dünya üzerindeki her bir birey ortalama bir Amerikalı gibi yaşasa, herkesin Suelo gibi yaşadığından çok daha hızlı şekilde bir çöküşün yaşanacağını dile getirdi.

Suelo ise hazırladığı bloğunda yaşam felsefesini anlattı:

Idyllic life: Daniel Suelo lives in the Utah wilderness, miles from the nearest town where he can enjoy plenty of solitude

“Parayı kabul etmiyor ve kullanmıyorum. Ayrıca takasa da karşıyım. Hükümetin yardımları da umurumda değil.

Felsefem ise bana özgürce verilen ve ya zaten sahip olduğum şeyleri kullanmak yönünde. Toplumumuz tamamen para sahibi olmayı mecburi kılmak üzere kurulmuş durumda.

Yaşamak istiyorsanız kapitalist sisteme uymak zorundasınız. Onun çarkları içinde yaşayabilirsiniz. Dışında yaşamaksa kanun dışı olmuş.”Relying on friends: Daniel Suelo with his long-time friend and author of his biography Mark Sundeen

Parayı terk etmesi de kendine yeterli gelmeyen Suelo, pasaportunu, sürücü ehliyetini de kullanmıyor. Üstüne üstlük resmi adı olan Shellabarger’i de İspanyolca’da toprak manasına gelen Suelo olarak değiştirmiş.

Suelo kararını verdiğinden bu yana vahşi doğada konaklamış, mağaralarda yaşamı, zaman zaman da yabancıların evinde uyumuş. Ayrıca Utah Arches National Park’ta kendine göre bir mağara da yapmış. Taştan oyma yatağında gecelerini geçirirken yemek için her gün geziyor, su için pınarları kullanıyor, temizlenmek için ise ırmak ya da çayları kullanıyor.

Suelo, dağda gezintiye çıkan bütün maceracılara da mütevazı evini açıyor.

Back to basics: A stove that Daniel uses to cook the roadkill he catches (left) and the inside of his cave in the Utah desert (right) with his minimal worldly possessions  Back to basics: A stove that Daniel uses to cook the roadkill he catches (left) and the inside of his cave in the Utah desert (right) with his minimal worldly possessions

Caveman: Suelo (pictured) lived in a cave in Utah for several years after he gave up money

Recycled: Suelo's few possessions have been reclaimed from what others are throwing away

Ömer AKAN – TurkishNY.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.