1200 Kişiye İş İmkanı

1200 Kişiye İş İmkanı

Türkiye'ye yabanacı yatırımcıyı çekmek ve uygun yatırım ortamı oluşturmak amacıyla kurulan kalkınma ajansları ilk meyvelerini vermeye başladı.

Adana ve Mersin'de girişimcilere proje ile finans desteği sağlayan Çukurova Kalkınma Ajansı'nın desteklediği 96 proje, bin 200 kişiye iş kapısı açacak. Ajans, gelen projelerin yüzde 40'ını hibe yoluyla destekleyecek. Yatırımlar için 41 milyon lira kaynak ayrıldı.

Çukurova Kalkınma Ajansı KOBİ'lere yönelik bu projelerin yatırımının yüzde 40'ını hibe yoluyla karşılayacak. Kalan yüzde 60'ı için ise Halk Bankası devreye girdi. Banka, işletmelerin ihtiyaç duyduğu finansmanın kalan kısmını piyasa koşullarının altında düşük faizlerle kredilendirecek. Böylelikle işletmeler Avrupa Birliği kriterlerine uygun projelerine yüzde 100 finansman desteği sağlanacak.

Adana Seyhan Oteli'nde proje için imzalar atıldı. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katıldığı törende Halkbank ile Çukurova Kalkınma Ajansı arasında protokol imzalandı. Törende konuşan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin dünyadaki yarışta öne çıkması için kalkınma ajanslarına ihtiyacı olduğunu belitti. İller arasında tatlı rekabet olabileceğini kaydeden Yılmaz, dünya ekonomileriyle rekabet için şehirlerin birbirlerini tamamlayıcı şekilde hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. Adana ve Mersin illerinin bunu en iyi şekilde başardığını vurguladı.

'TEŞVİKLERİ TANITIN, YATIRIMCI GELSİN'

Yeni teşvik sisteminde büyük projelere sağlanan imkanlar konusunda bilgi veren Bakan Yılmaz, "12 sektörde bölge farkı gözetmeksizin en yüksek oranda teşvik veriyoruz. Bunu kampanya şeklinde yapıyoruz. 2010 sonuna kadar yapıyoruz. Çukurova bölgesinin potansiyellerini bütün dünyaya tanıtıp yabancı yatırımcıları buraya çekmek gerekiyor." dedi.

Kümeleme sağlayacak projelerin destekleneceğine işaret eden Yılmaz, "Bu bölgenin çok göç aldığını sosyal sorunları olduğunu biliyoruz. Kalkınma ajansları bu sosyal boyuta daha fazla ağırlık verecekler." diye konuştu.

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise verecekleri 25 milyon liralık desteğin lira bazında 1 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli olarak kullandırılacağını belirtti. Aydın benzer destekleri hayata geçecek 26 kalkınma ajanslarına da vereceklerini ifade etti.

26 AJANSLA 54 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veysel Parlak da desteklenecek projelerin ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Üretim ve istihdam alanında 50 projenin, sosyal kalkınma alanında 32 projenin destekleneceğini ifade eden Parlak, kırsal kalkınma alanında 9, küçük ölçekli yatırım alanında 5 projenin ajans tarafından destekleneceğini vurguladı. Temmuz ayında yeni proje çağrısına çıkacaklarını belirten Parlak, yıl sonuna kadar 76 milyon liralık kaynağın harekete geçirileceğini kaydetti. Parlak, "26 ajansla 1 milyar 950 milyon liralık kaynak harekete geçecek. 54 bin kişiye istihdam sağlanacak." bilgisini verdi.

Etiketler :