130 yıllık rüya gerçek oluyor

130 yıllık rüya gerçek oluyor

Türkiye'nin en uzun tünelinin temeli atılıyor. Bu tünel tam 130 yıldır, bölge insanının hayalini süslüyordu

Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı Kadem Ekşi, 14 bin 700 metre uzunluğundaki mühendislik şaheseri Ovit tünelinin, bu özelliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en uzun tüneli olacağını söyledi.
 
Ekşi, Ovit Dağı'nın tünelle geçilmesinin Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'in kader projesi olduğunu belirterek "Çünkü Karadeniz limanları ile İran'ı, Doğu Karadeniz ile doğu bölgesini kucaklaştıracak bir projedir. Bu nedenle Erzurum, Kars, Trabzon gibi bölge illerini de en az Rize kadar ilgilendiriyor" dedi.
 
"BÖLGEYİ MÜTHİŞ KALKINDIRACAK"
 
Rize'yi, bölgeyi ve ülkeyi kalkındırmanın yolunun, ulaşım ağının yaygın ve modern olmasından geçtiğini ifade eden Ekşi, şunları söyledi:
 
"Ulaşım altyapısı hızla güçlenen bölgemiz daha hızlı şekilde kalkınacaktır. Ovit tüneli ile birlikte artık Karadeniz sıradağları geçilmez olmaktan çıkmış olacak, 250 kilometre olan Rize-Erzurum yolu 200 kilometreye inecektir. Yılın yarısı kapalı olan bu hat, yılın tamamında, 365 gün boyunca hizmete açık hale gelecektir. Ortalama 4-5 saat süren seyahat süresi de 2 saate kadar inecek. Bu sadece Rize-Erzurum arasını yakınlaştıran, seyahatini kolaylaştıran bir yol olmayıp aynı zamanda hem kuzeyi güneye hem de Karadeniz'i Anadolu'ya bağlayan, dolayısıyla Rize Limanı ile Kuzey Asya, Doğu Avrupa'yı birbirine bağlayan önemli bir yol haline gelecektir."
 
13 MAYIS'TA TEMELİ BAŞBAKAN ATIYOR
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle 13 Mayıs'ta temeli atılacak olan Ovit tünelinin, 4.5 yılda tamamlanacağını kaydeden Ekşi, "Çift gidiş ve geliş olarak 4 şerit ve iki tünel şeklinde yapılacak 14 bin 700 metre uzunluğundaki mühendislik şaheseri tünel, bu özelliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en uzun tüneli olacak. Hükümetimizin raylı sistemler, havayolları ve karayollarında gerçekleştirdiği ulaşım hamleleri ile ayağa kaldırıldığı illerimize, Rize de bu dev proje ile katılmış durumdadır. Göç veren değil, göç alan, daha yaşanabilir, insanı merkeze alan şehirlerimizin inşası için hep birlikte çalışacağız" diye konuştu.
 
RİZE LİMANI DÜNYAYA AÇILACAK
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, tamamlandığında Türkiye'nin en uzun tüneli olacak Ovit Tüneli'nin temelinin, 13 Mayıs Pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacağını bildirdi.
Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ovit Tüneli'nin, Karadeniz ile Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesini birbirine bağlayacağını, bölge illeri arasında ticari ve kültürel irtibatı sağlayacağını ve Rize limanını dünyaya açacağını söyledi.
 
Türkiye'nin en uzun, dünyanın da ikinci en uzun çift tüplü tüneli olacak Ovit Tüneli'nin temelinin Başbakan Erdoğan tarafından pazar günü atılacağını belirten Yıldırım, bölgeler arası ticaret ve turizmin gelişmesini sağlayacak, hatta Doğu bloku ülkeleriyle ticaretin artmasına vesile olacak Rize-Erzurum otoyolunun acil bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.
 
ERZURUM, RİZE'NİN KAPI KOMŞUSU OLACAK
 
Rize-İspir-Erzurum yolu güzergahında bulunan Ovit Dağı Geçidi'nde mevcut yolun standardının çok düşük olması, 2 bin 680 metre kotlarında yer alan bölgede kış mevsiminde çığ tehlikesi bulunması ve etkin kar mücadelesi yapılamaması, yolun 5-6 ay kapalı kalması gibi olumsuzluklar nedeniyle Ovit Tüneli'nin yapımının zorunlu hale geldiğini vurgulayan Yıldırım, ''Yaklaşık 130 yıldır yapılması düşünülen Ovit Dağı tünelli geçişi, mevcut yolu 4 bin 420 metre kısaltacak. Ayrıca, 7 bin 200 metrelik Kırık Tüneli'nin de yapılmasıyla Kuzey-Güney koridoru üzerinde, İspir-Erzurum arasındaki mevcut güzergah da yaklaşık 30 kilometre kısalacak ve böylece, Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi kesintisiz bölünmüş yolla birbirine bağlanmış olacak'' dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.