14 barodan provokasyon uyarısı

14 barodan provokasyon uyarısı

Şanlıurfa Barosu öncülüğünde ortak basın açıklaması yapan 14 baro, yeni anayasa için yakalanan fırsatın kaçırılmamasına dikkat çekerek gerilimin kimseye fayda vermeyeceği uyarısında bulundu.

Baroların ortak yaptıkları ve 14 baronun isminin geçtiği açıklamada yakalanan istikrara dikkat çekildi. Halkın yeni anayasa için beklenti içine girdiğinin vurgulandığı açıklamada barolar, herkesi duyarlı olmaya davet etti. Diyarbakır, Şanlıurfa, Hakkari, Adıyaman, Mardin, Van, Tunceli ve Batman barolarının da aralarında bulunduğu 14 barodan yapılan ortak açıklamada provokasyonlara da dikkat çekildi.

12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak olan genel seçimlerden sonrasına ilişkin önemli sosyal, siyasal ve hukuksal sorunların çözülmesi yönünde toplumda beklentiler mevcut olduğunu hatırlatan barolar, kısmi değişikliklere rağmen bir darbe anayasası olan ve toplumun benimsemediği 1982 anayasası kökten değiştirilerek bu beklentilerin karşılanması gerektiğini vurguladı.

BAROLAR, AYDINLARI GÖREVE DAVET ETTİ

Barolar, halkın beklentilerini zedeleyecek faktörleri ortadan kaldırmak için dengeleri korumada etkili olan siyasetçi, aydın ve yetkili sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti. "İşte bu yüksek beklentilerle girilen seçim atmosferinde, takvim ilerledikçe endişeli durumlar yaşanmaya başlanarak bu durum başta siyaset bilimciler ve aydınlar tarafından vurgulanmaya başlandı. Değişim umutlarının 13 Hazirana taşınabilmesi için başta siyasal partiler olmak üzere dengelere etki eden sorumluluk sahibi tüm aktörlere, toplumun kaderini ellerinde taşıdıklarını hatırlatmak istiyoruz." denilen açıklamada siyasetçilere şu uyarılarda bulunuldu: "Şüphesiz ki siyasi parti temsilcilerinin program ve hedeflerine uygun söylem ve eylemlerde bulunması, hatta bunu aşacak biçimde politik duruşlar sergileyerek, hedef kitlesini genişletmeye veya motive ederek başka partilere yönelimlerini engellemeye, heyecanlarını diri tutmaya yönelik, normal zamanda aşırı sayılabilecek kısmen ajitatif sayılabilecek argümanları kullanması seçim öncesinde anlaşılabilir bir durumdur. Son zamanlarda meydana gelen operasyonlar, gözaltılar ve YSK'nın kararının da kürt sorununun çözümü yönündeki beklentileri baltaladığı vurgulanan açıklamada, "Diyalogtan uzak çatışmacı söylemlerin ve bunlara kaynaklık eden şiddet kültürü, dönem içerisinde KCK operasyonları, gözaltı ve tutuklamalar, temsilde adaletin önünde engel teşkil eden seçim barajının yanı sıra YSK' nın bağımsız adaylara ilişkin almış olduğu karar ve sonrasında bölgemizde TSK tarafından yapılan operasyonlar Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözümü konusundaki beklentileri olumsuz olarak etkiler niteliktedir."

"KÜRT MESELESİ ÖNCELİKLE KİMLİK SORUNUDUR"

Kürt Meselesinin asayiş ve güvenlik meselesi olmadığı, sorunun öncelikle kimlik sorunu olduğu, bundan ötürü siyasal, kültürel, sosyal birçok unsuru içinde barındırdığı görülmelidir. Sorunu sadece güvenlik eksenli olarak algılayan anlayışın geliştirdiği dil, toplumu ayrıştırmakta ve kamplaşmalara neden olmaktadır. Kürt sorunun çözümü ve toplumun yeni anayasa ile ilgili tüm beklentilerini, umutlarını yitirmemesi için silahların susması gerektiğinin altı çizilen açıklamada "Türkiye'nin demokratik ve özgürlükçü bir anayasa umuduyla hazırlandığı seçimler öncesinde yaşanan operasyonların da, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun barışçıl çözümünde önemli bir engel oluşturduğunu düşünmekteyiz." ifadelerine yer verildi.

PROVAKASYONLARA DİKKAT

Seçim öncesi yapılan operasyonları kaygı verici olarak değerlendiren barolar, Bölgede ve ülke genelinde tansiyonun düşürülmesi, operasyonların ve şiddetin durması için itidal çağrısında bulundu. Provakasyonlara da dikkat çekilen açıklamada, şu uyarıda bulunuldu: "Ayrıca bölgemizde kimi derneklere yönelik, provakasyon amaçlı olduğunu düşündüğümüz, taşlı eylemlerin doğurabileceği kardeş kavgasına ve olası hukuk dışı ve derin yapılanmaların bu yaraları kaşımasının bölgede yaratabileceği travmaya dikkat çekiyor, düşünceyi ifade özgürlüğüne, çok sesliliğe, örgütlenme hakkına saygı gösterilmesini istiyoruz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.