"14. İstanbul Edebiyat Festivali" ve Revnakoğlu'nun İstanbul'u konuşuldu.

"14. İstanbul Edebiyat Festivali" ve Revnakoğlu'nun İstanbul'u konuşuldu.

Prof. Dr. Mustafa Koç:- "Biz İstanbul'un şekillendirdiği insanı İstanbul'dan tasfiye ettik. Birkaç yüzyıl bu şehirle temas kurmuş insanlar bu şehirden harice çıktı. İstanbul'a başka coğrafyalarda şekillenmiş hafızalar geldi"

İSTANBUL (AA) - "14. İstanbul Edebiyat Festivali"nde, "Revnakoğlu'nun İstanbul'u" başlıklı oturum düzenlendi.

Sultanbeyli Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından hayata geçirilen festival, "Gül Yetiştiren Adam" temasıyla Rasim Özdenören'in anısına gerçekleştirildi.

TYB İstanbul Şubesinde, Prof. Dr. Abdülkadir Emeksiz'in moderatörlüğünde yapılan oturumda konuşan Prof. Dr. Mustafa Koç, eski İstanbul'da kahvehane kültürüne değinerek, "Eski şehirde kahvehanelerin işlevi çeşitliydi. Farklı meslekler ve farklı yaş gruplarının kahvehaneleri farklı olurdu. Eski İstanbul'da kahvehaneler de birer edebi mahfillerdi. Orada insanlar yetişirdi. Kahvehaneler muazzam cemiyet hayatının varlığını gösteriyordu." dedi.

Koç, Revnakoğlu'nun İstanbul'u anlatırken her bir küçük unsuru ayrı ve derinden irdelediğine dikkati çekerek, "İstanbul'u anlatırken medreseye, camiye, müspet ilimlere, ölülere ve dahi dirilere, meyhanelere, konağa, suya, balığa hasılı insanla var olan ve devam eden her türlü hususiyeti inceden inceye kavramlarına kadar her şeye nüfuz etmemiz gerekir. İstanbul bütün bunların hasılasıdır." diye konuştu.

- "İstanbul'un şekillendirdiği insanı İstanbul'dan tasfiye ettik"

İstanbul'un 6 asırda geliştirdiği adabı muaşeretin kaybolduğuna işaret eden Koç, şöyle devam etti:

"Her adap ve muaşeret, nesilden nesile, tavırdan tavıra intikal eden bir şeydir. Her muaşeret, içerisinde çıktığımız coğrafyaya göre şekillenir. Taşrada yaşayanların o coğrafyaya göre davranışları şekillenir. Sıkıntı şu ki; biz İstanbul'un şekillendirdiği insanı İstanbul'dan tasfiye ettik. Birkaç yüzyıl bu şehirle temas kurmuş insanlar bu şehirden harice çıktı. İstanbul'a başka coğrafyalarda şekillenmiş hafızalar geldi. Dolayısıyla İstanbul'un 6 asırda incelte incelte bulabildiği adabı muaşeret yeniden şekillenmek istendiğinde, önünde bir o kadar süreye ihtiyaç duyacaktır. Unutmayın, İstanbul insanını inşa eden müessesler cemiyet hayatından çekildi. İstikametimizi tayin edeceğimiz menziller ve köşe taşlarından yoksunuz. Cemiyet hayatı beslenebileceği bir Yunus'u, Mevlana'yı inşa edebilecek bir potansiyelden mahrum. Eski İstanbul'un ara sokaklarında bu tabiatta insanları bulabiliyordunuz. Revnakoğlu'nun İstanbul'unda işte bu manzumeyi bulabiliyoruz."

Prof. Dr. Mustafa Koç, etkinliğin ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Festivalde, "Rasim Özdenören'in İzinde", "Şehir ve Edebiyat" ve "Sezai Karakoç'un İstanbul'u" söyleşilerinin yanı sıra gazeteci İsmail Halis, Dr. Alim Kahraman, Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan, Bülent Ata ve Dr. Yunus Emre Özsaray'ın katılımıyla "Rasim Özdenören Özel Oturumu" gerçekleştirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.