15 Mermi attım kendimi...

15 Mermi attım kendimi...

Güneydoğu gazisi Sönmez: Sadece 15 mermi attım, kendimi Güneydoğu'da buldum

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde oturan Sönmez ailesi, üç nesil gazilik onuru yaşıyor. 2001 yılında PKK'lı teröristlerce kurulun pusuda boynundan vurularak omurilik felci geçiren ve boyundan aşağısı tutmayan Kaynarcalı gazi İsmail Sönmez'in (29) babası Kıbrıs, dedesi de İstiklal Savaşı gazisi. Sönmez sadece 4 kez silahla atış yaptığını ve toplam 15 mermi attıktan sonra kendisini Güneydoğu'da bulduğunu belirtiyor.

PKK terör örgütüne karşı yürütülen mücadelenin kahramanlarından biri olan İsmail Sönmez, 8 aylık askerken Hakkari Çukurca'da boynundan vuruldu. Omurilik felci olan Sönmez, yatağa bağımlı hale geldi. Sönmez, son zamanlarda artan terör olaylarına çok üzülüyor. Her şehit haberinde yüreği dağlanan ve aynı acıları yeniden yaşayan Sönmez'in en büyük arzusu silahların susması ve kardeş kavgasının bir an önce bitmesi.

 

Sönmez, barışın ve huzurun gelmesi ve kardeş kanının durması için ne gerekiyorsa yapılmasını istiyor.

 

Terör örgütü PKK'nın en ağır mağdurlarından birisi ve genç yaşta yatağa bağımlı olmasına rağmen 'eğer kan akacaksa örgüt muhatap alınabilir' diyor. Bunu söylerken de büyük bir tepkiyle karşılaşabileceğini biliyor, ancak fikrini söylemekten çekinmiyor. 30 yıldır silahla mücadele edildiğini, ancak istenilen sonucun alınamadığını ifade eden Sönmez, PKK'nın gerçek yüzünün ancak muhatap alınmasıyla anlaşılabileceğini vurguluyor.

 

 

"PKK'NIN GERÇEK YÜZÜ ORTAYA ÇIKAR"

 

"Devlet PKK'yı muhatap almıyor, masaya oturmuyor. 'Kardeşim sen istiyorsun, derdin ne, sen ne yapmak istiyorsun' dese bu sefer halk 'Sen PKK'yı muhatap alıyorsun' diyecek. Zor bir durum." diyen Sönmez şöyle konuşuyor: "PKK devlet benimle diyalog kursun' diyor. O da onu istiyor. Diyalog kurulmazsa bu iş böyle gider. Birisi size devamlı iğne batırıyorsa sizin canınız yanar. Siz 'Ben senle ilgilenmiyorum' derseniz o size devamlı iğne batırır. Örgüt çeşitli ölçülerde muhatap alınabilir. 'Ne istiyorsun, derdin ne diye sorulmalı.' Faydası olur mu onu o zaman görürüz. O yolu da bir denersin. Bu kanın durması için diyalog lazım. Konuşmak lazım. Bu şart. Canını yakan kişiyi muhatap almazsan o senin canını yakmaya devam eder. En azından bu muhatap almayla PKK'nın gerçek niyeti ve gerçek yüzü ortaya çıkar: Böyle yapılırsa Kürt halkının temsilcisi olmadığı açık şekilde ortaya çıkar ve halk bunu görür."

 

 

"AÇILIM DEVAM ETMELİ"

 

Terör örgütü PKK sadece Türkleri değil, Kürtleri de şehit ettiğinin altını çizen Sönmez, "Hem Türk hem de Kürt şehitlerimiz var. Kürtlerin de kanı akıyor. Zaten Türk halkı ile Kürt halkının arasında bir sorun yok. PKK, açılımı istemiyor. Açılım konuşulmaya başlandıktan sonra eylemlerini artırdı. Türkiye'de ne zaman kardeşlik ön plana çıksa, atılım yapılsa Türkiye'de bu tür olaylar artıyor. Türkiye'nin bir yere gelmesini istemeyenler var. Açılım devam etmeli. Ancak açılım vatandaşa iyi anlatılmalı." diye konuşuyor.

 

 

"SADECE 15 MERMİ ATTIM KENDİMİ GÜNEYDOĞU'DA BULDUM"

 

İyi bir eğitim almadan askerlerin sınır karakollarına terörle mücadeleye gönderildiği fikrine katıldığını vurgulayan Sönmez, buna kendisinin tanık olduğunu anlatıyor.

 

Güneydoğu gazisi İsmail Sönmez, 4 kez silahla atış yaptığını ve toplam 15 mermi attıktan sonra kendisini Güneydoğu'da bulduğunu belirtiyor. Sönmez şunları kaydediyor: "O bölgeye gönderilirken iyi bir eğitim aldık diyemem. 4 kez silahla atış yaptık. Üç atışta üçer mermi, dördüncü atışta 6 mermi attım. Sonra beni Hakkari Çukurca'ya gönderdiler. PKK ile çatışmada boynumdan vuruldum ve omurilik felci oldum. Şimdi boynumdan aşağısı tutmuyor. Bütün ihtiyaçlarımı annem ve babam görüyor. Genelkurmay bir karar almış. Sadece profesyonel askerler sınır karakollarında görev yapacakmış. Yerinde bir uygulama olarak görüyorum."

 

 

"PAŞA ÇOCUKLARI DA SINIRDA ASKERLİK YAPSIN"

 

Paşa, zengin ve devletin üst kademesinde bulunanların bir yolunu bulup oğullarını terör tehlikesinden uzak yerlerde askerlik yaptırdıklarını, bunun doğru olmadığını ifade eden Sönmez, "Paşa çocukları, zengin çocukları, devletin üst kademesinde bulunanların çocukları o bölgelere gönderilmiyor. Bir yolu bulunuyor. Eğer isterse Genelkurmay ve devlet bunu engelleyebilir. Herkes eşit şartlarda askerlik yapmalı. Yaptıkları aslında yasa dışı. Moral bozuyor." ifadelerini kullanıyor.

 

 

"OHAL ZAMANINDA ASKERLİK YAPTIM HİÇBİR FAYDASI YOK"

 

OHAL'in uygulandığı dönemde askerde olduğunu ve terörle mücadeleye hiçbir katkısının olmadığını dile getiren Sönmez, şunları ekliyor: "Yıllarca OHAL uygulandı. Terör azalmadı. Ben askerken OHAL uygulanıyordu. OHAL'in hiçbir yararı olmadı. Bilakis zararı oldu. Bazı köyler boşaltıldı. Köylere geri dönüş projesi için çok paralar harcandı. Devlete büyük maddi zararı oldu hem de insanlar evlerinden çıkarıldı."

 

İsmail Sönmez'in Kıbrıs gazisi olan babası Zekeriya Sönmez de Türk ve Kürt halkının bir sorunu olmadığını, omuz omuza savaştıklarını belirterek, "Başka acılar yaşanmaması için bir an önce akan kanın durması için ne gerekiyorsa yapılması lazım. Açılımın devam etmesi ve herkesin bu açılıma destek vermesi gerekiyor." sözlerini kaydediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :