166 AK Partili son kez seçilecek!

166 AK Partili son kez seçilecek!

Erdoğan ile birlikte önemli isimler 2015'de Meclis dışında kalacak. Ak Parti'de 165 milletvekili iki dönem üstüste milletvekili oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti tüzüğüne göre bir milletvekilinin en fazla üç dönem üstüste milletvekili seçilebileceğini hatırlatarak, kendisinin de sadece bir dönemi kaldığını belirtmesi ilginç değerlendirmelere neden oldu. Gençlik haftası nedeniyle yaptığı konuşmada gençlerin önünü açmak için tüzüklerine böyle bir madde koyduklarını belirten Erdoğan, "Herkes çekilmesini bilecek ve öğrenecek. Bizim tüzüğümüzde arka arkaya 3 dönem milletvekilliği yapabilirsiniz. Ondan sonra bırakmak durumundasınız. Benim şu anda, bu dönemden sonra bir dönem daha hakkım var. Ondan sonra bırakmak durumundayım. Daha ileri gitmem, gidemem" diyerek Ak Parti'de yeni hesapların yapılmasına neden oldu. 14 Ağustos 2001'de kurulan Ak Parti, ilk genel seçimlere 3 Kasım 2002 yılında, ikinci genel seçimlere de 22 Temmuz 2007 yılında girmişti. Bu iki dönemde milletvekili seçilenler son olarak 2011 yılında yapılması gereken seçimlere katılacak ve 2015'e kadar milletvekilliği yaptıktan sonra Ak Parti'den TBMM'ye girme şansı bulamayacak.

Erdoğan gibi 165 milletvekili var

Tüzük gereği bir kez daha seçimlere girdikten sonra milletvekili olamayacak olan Başbakan Erdoğan gibi şu anda meclis çatısı altında 165 Ak Partili milletvekili bulunuyor. Bu milletvekilleri arasında önemli bakanlar, partinin kuruluşunda ve devamında önemli görevlerde bulunan parti yöneticileri de var.

Başbakan Erdoğan gibi 2011 yılında bir kez daha seçilmeleri durumunda 2015 yılından itibaren bu partiden Meclis'e giremeyecek bakanlar arasında Bülent Arınç, Beşir Atalay, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Binali Yıldırım, Recep Akdağ, Sadullah Ergin, Egemen Bağış, Nimet Çubukçu, Hayati Yazıcı, Mehmet Aydın, Vecdi Gönül, Nihat Ergün, Taner Yıldız, Nafiz Özak, Meclis Başkanı Köksal Toptan gibi isimler bulunuyor.

706 isimden 165'i ortak

Ak Parti, 2002 yılındaki seçimlerde 3a65 milletvekili, 2007 yılındaki seçimlerde ise 341 milletvekili çıkarmıştı. İki dönemdeki toplam 706 milletvekilinin 165'i iki dönemde de seçilenlerden oluşuyor.

Başbakan Erdoğan ile birlikte 2015 yılından itibaren Meclis'e giremeyecek olan bakan dışındaki milletvekilleri de şu isimlerden oluşuyor:

Ömer Çelik, Dengir Mir Mehmet Fırat, Vahit Kirişçi, Ali Küçükaydın, Şevket Gürsoy, Hüsrev Kutlu, Sait Açba, Halil Aydoğan, Ahmet Koca, Cemal kaya, Ruhi Açıkgöz, Ali Rıza Akboyun, Akif Gülle, Reha Denemeç, Bülent Gedikli, Haluk İpek, Salih Kapusuz, Faruk Koca, Said Yazıcıoğlu, Mevlüt Çavuşoğlu, Mehmet Ali Şahin, Ahmet Ertürk, Atilla Koç, İsmail Özgün, Ali Osman Sali, Ahmet Edip Uğur, Ahmet İnal, Fetani Battal, Ülkü Güney, Fahrettin Poyraz, Zeki Ergezen, Vahit Kiler, Yüksel Coşkunyürek, Metin Yılmaz, Mehmet Alp, Bayram Özçelik, Altan Karapaşaoğlu, Sedat Kızılcıklı, Mehmet Emin Tutan, Mehmet Daniş, Agah Kafkas, Murat Yıldırım, Mehmlet Salih Erdoğan, İhsan Arslan, Osman Arslna, Mehdi Eker, Ali İhsan Merdanoğlu, Yaşar Yakış, Necdet Budak, Necati Çetinkaya, Muzaffer Güzelyurt, Murat Mercan, Kemal Unakıtan, Mehmet Sarı, Fatma Şahin, Nurettin Canikli, Ali Temür, Abdülkadir Aksu, Güldal Akşit, Mustafa Ataş, Lokman Ayva, Murat Başesgioğlu, Nusret Bayraktar, Hüseyin Besli, Alaattin Büyükkaya, Mehmet Beyazıt Denizolgun, Nazım Ekren, İrfan Gündüz, Halide İncekara, Ünal Kacır, Recep Koral, Burhan Kuzu, Mehmet Sekmen, İdris Naimi Şahin, Nükhet Hotar, İsmail Katmerci, Mehmet Tekelioğlu, Fatih Arıkan, Avnu Doğan, Nevzat Pakdil, Mehmet Ceylan, Mevlüt Akgün, Zeki Karabayır, Hakkı Köylü, Musa Sıvacıoğlu, Mustafa Elitaş, Sadık Yakut, Vahit Erdem, Gökhan Sarıçam, Mikail Arslan, Hasan Kara, Eyüp Ayar, Muzaffer Baştopçu, Osman Pepe, Hasan Angı, Ahmet Büyükkaşlar, Muharrem Candan, Abdullah Çetinkaya, Orhan Erdem, Sami Güçlü, Özkan Öksüz, Kerim Özkul, Harun Tüfekçi, Soner Aksoy, Hasan Fehmi Kinay, Hüsnü Ordu, Fuat Ölmeztoprak, İsmail Bilen, Mehmet Çerçi, Hüseyin Tanrıverdi, Ali Er, Kürşad Tüzmen, Seracattin Karayağız, Medeni Yılmaz, Rıtvan Köybaşı, Eyüp Fatsa, Hilmi Güler, Enver Yılmaz, Durdu Kastal, Erol Aslan Cebeci, Hasan Ali Çelik, Şaban Dişli, Ayhan Sefer Üstün, Recep Yıldırım, Cemal Yılmaz Demir, Mustafa Demir, Ahmet Yeni, Afif Demirkıran, Osman Kılıç, Selami Uzun, Yahya Akman, Sebahattin Cevheri, Zülfikar İzol, Abdurrahman Müfit Yetkin, Abdullah Veli Seyda, Ziyaeddin Akbulut, Zeyid Aslan, Şükrü Ayalan, Asım Aykan, Mustafa Cumur, Cevdet Erdöl, Kemalettin Göktaş, Nafiz Özak, Hüseyin Çelik, Bekir Bozdağ, Mehmet Çiçek, Fazlı Erdoğan, Polat Türkmen.

Etiketler :