17 Ağustos, felaketinin 13’üncü yılı anılıyor!

17 Ağustos, felaketinin 13’üncü yılı anılıyor!

Marmara Bölgesi’ni etkileyen ve Ankara ile İzmir gibi uzak bölgelerde de hissedilen, sadece 45 saniye sürüp geçen yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak kabul edilen Gölcük merkezli 17 Ağustos 1999 Depremi’nde hayatlarını kaybedenler, felaketin 13’

Gölcük’te düzenlenen panel ve açılacak sergilerin ardından, her sene olduğu gibi depremin meydana geldiği an olan 17 ağustos saat 03.02’de protokol ve Gölcüklüler Deprem Anıtı’nda saygı duruşunda bulunarak denize çelenk bıraktı.


13 YILDIR ACILAR UNUTULMADI, İZLERİ SİLİNMEDİ

Her yıl yapılan açıklamalarda, "Depremin izlerini sildik" denilmesine rağmen, Kocaeli Valiliği’nin yeniden yaptırdığı tesbitlerde il genelinde halen orta hasarlı olup onarılmayan, bazı çevrelerin de "beton tabutlar" olarak adlandırdığı 3 bin 756 binada toplam 9 bin 971 bağımsız daire ve işyeri olduğu ortaya çıktı. Kocaeli Valiliği’nin tesbitlerinde, yıkım kararı alınan ve 4 bin 200’ünde kiracıların oturduğu belirlenen bu dairelerin boşaltılması için tebligatların gönderilmeye başlanması, depremin izlerinin hala silinemediğini ortaya koydu.

Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan ve 17 Ağustos 1999 günü saat 03.02’de meydana gelen, Richter ölçeğine göre 7.4 büyüklüğünde olan deprem, Kocaeli’nin yanı sıra Sakarya, Yalova, İstanbul, Düzce illeri olmak üzere tüm Marmara bölgesini etkilemişti.

17 AĞUSTOS DEPREMİNİN ARDINDAKİ KARELER

17 BİN 480 KİŞİ ÖLDÜ

Resmi kayıtlara göre Kocaeli’nde 9 bin 477, Sakarya’da 3 bin 891, Yalova’da 2 bin 504, İstanbul’da 981, Bolu’da 270, Bursa’da 268, Eskişehir’de 86 ve Zonguldak il sınırı içinde de 3 kişi olmak üzere toplam 17 bin 480 kişinin can verdiği büyük felakette yüz binin üzerinde insan da evsiz kalmış, yaklaşık 24 bin kişi yaralanırken, birçok kişi de sakat kalmıştı.

Sadece Kocaeli bölgesinde 17 bin civarında bina depremin ilk dalgasında çökerken, 91 bin konut orta hasar, 102 bin 822 konut az hasar gördü. 14 bin 133 işyeri hasar gördü. depremin ardından bölgede yaklaşık 45 bin prefabrik konut yaptırıldı. 150 binin üzerinde vatandaş kalıcı konutlar yapılana kadar prefabrik ve çadırlarda barındı.

Bu büyük felaketin ardından yasal sorumluluk kargaşası da yaşanırken, binaların fenni sorumluları ile müteahhitlerin yasal sorumlulukları yıllarca tartışıldı. Açılan davalar sonuçlanmadı ve 7.5 yıllık yasal süre 2008 yılının Şubat ayında dolunca yüzlerce dava zamanaşımından düştü. Kocaeli’nde açılan 900 davadan sadece 60’ı mahkumiyetle sonuçlandı. Bunların büyük bölümü para cezasına çevrildi. Sadece 9 kişi de hapis cezasına çarptırıldı.

İLK TÖREN GESOTİM'DE

Bu büyük felakette yaşamını yitirenler, Gölcük başta olmak üzere Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit ve diğer ilçelerde de anılıyor. Gölcük’te ilk tören saat 19.30’da, depremden sonra kurulan ve ardından yurdun değişik bölgelerindeki doğal felaeketlerin yanı sıra yurt dışında da görev alan ’Gesotim’ adlı arama kurtarma birliğinin yeni binasının açılışıyla yapıldı. Eğitimlerini tamamlayan gönüllülere belgeleri verildi.

Saat 21.30’da, deprem sırasında büyük bir kara parçasının denize göçtüğü Kavaklı sahilindeki törende ise, birçok bilimadamının katılımıyla panel gerçekleştirilecek. Burada deprem fotoğraları ile arama kurtarma birliğinin techizatlarının yeraldığı sergiler açılacak.

03.02’DE DENİZE ÇELENK BIRAKILDI

Kavaklı sahilinde yaptırılan Deprem Anıtı önünde saat 03.02’de saygı duruşunda bulunulup denize çelenk bırakıldı. Bu arada her yıl olduğu gibi burada deprem kurbanlarının adları ve içinde dilek notları bulunan ışıklı kağıt balonlar da gökyüzüne salındı.

17 Ağustos sabahı Donanma Komutanlığı’nda da depremde yaşamını yitiren askerler için anma etkinliği yapılacak. Gölcük 17 ağustos Mezarlığı’nda ise saat 10.00’da deprem kurbanları için Kuran’ı Kerim okutulacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.