19. Yılında Hocalı Katliamı kurbanları anıldı

19. Yılında Hocalı Katliamı kurbanları anıldı

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kentinde 1992 yılının 25 Şubat'ı, 26 Şubat'a bağlayan gece Ermeniler tarafından, sivil Azeri halka yönelik girişilen katliam kurbanları Taşkent'te de anıldı.

Hocalı katliamının yıl dönümünü münasebetiyle Azerbaycan'ın Özbekistan Büyükelçiliği tarafından Azeri Kültür Merkezi'nde anma töreni düzenlendi. Törene Türkiye'nin Taşkent Büyükelçiliği ilgilileri, burada yaşayan Azerbaycanlılar ve faaliyet gösteren Azeri iş adamları iştirak etti. Gün dolayısıyla katliama ilişkin fotoğraflar ve kitaplar sergilendi.

Bu arada Azerbaycan Hocalı katliamının 'Ermenilerin Azerbaycanlılara yönelik giriştiği soykırım' olarak tanınması amacıyla dünya genelinde imza kampanyası başlattı. Davetliler elçilik görevlileri tarafından kendilerine verilen listelere isimlerini yazdırıp ve imzalarını atarak kampanyaya destek verdiler.

Duygusal bir havanın hakim olduğu tören, şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Azerbaycan'ın Özbekistan Büyükelçisi Namık Abbasov, törende günün anlam ve önemini dile getiren bir konuşma yaptı. Ermeni halkıyla bir sorunlarının olmadığını dile getiren Ababsov " Milletlerin kötüsü olmaz. Ermeni halkına bir tepkimiz yok. Ama Ermenistan'da Azerbaycan topraklarını işgal eden ve Hocalı gibi en yakın tarihin katliamını yapmaktan çekinmeyen soykırımcı Ermeni şahsiyetler var." dedi. Asıl tepkilerinin bunlara olduğunu dile getiren Abbasov, batı dünyasını ve dünyanın önde gelen devletlerini Ermenilerin Azerilere yönelik yakın tarihte gerçekleştirdikleri bu soykırımı görmemezlikten gelmekle suçladı.

Bu arada anma töreninde Hocalı katliamına ilişkin yapılan sinevizyon sunumu davetlileri duygulandırdı. Davetliler, katliamdan yansıyan acılı kareler karşısında üzüntüye boğuldu.

Törende sunulan sinevizyon sunumu sonrasında kürsüye çıkan bazı davetliler ise işgal altındaki Azerbaycan topraklarının artık kurtarılmasının zamanının geldiğini, ve Azerbaycan hükümetinin bu konuda daha somut adımlar atması gerektiğini dile getirdiler. Duygusal konuşmalar yapan davetliler, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve yurtlarından kopan insanların geri dönmeleri adına gerekirse silaha da başvurmaktan geri kalınmaması gerektiğini savundular.

Azeri verilerine göre Hocalı katliamında 613 kişi hayatını kaybetmiş, bin 275 kişi esir düşmüş ve 150 kişi ise kaybolmuştur.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :